Creen una nova teràpia amb realitat virtual a Tarragona per tractar trastorns alimentaris

La URV i la Fundació Pere Mata desenvolupen un projecte pioner amb realitat virtual per oferir teràpia immersiva a pacients amb trastorns alimentaris, especialment en zones rurals

Una nova teràpia creada Tarragona vol revolucionar el tractament de transtorns alimentaris.
Una nova teràpia creada Tarragona vol revolucionar el tractament de transtorns alimentaris. | URV
18 de setembre de 2024, 16:38

Un nou projecte pilot impulsat per la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Àrea Digital Terres de l'Ebre i la Fundació Pere Mata pretén revolucionar el tractament dels trastorns alimentaris en joves d'entre 12 i 24 anys mitjançant l'ús de realitat virtual (RV) i tecnologies de connectivitat avançada, com la 5G. Aquesta iniciativa permetrà que els pacients rebin teràpia des de casa, connectant-se en temps real amb professionals de la salut mental per mitjà d'unes ulleres de realitat virtual, que seran controlades i monitorades per garantir que la teràpia es faci de manera supervisada.

Aquest projecte pioner busca oferir solucions innovadores especialment en entorns rurals, on l'accés als serveis de salut mental pot estar limitat per la distància. A través d'aquesta tecnologia, es crea un entorn immersiu en què els pacients poden treballar el control de l'ansietat i la percepció de la seva imatge corporal, factors claus en el tractament de trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia.

Tecnologia avançada per a una atenció a distància

La combinació de realitat virtual i connectivitat 4G i 5G permet que les sessions terapèutiques siguin guiades i monitorades remotament per professionals de la salut mental, assegurant una alta qualitat en la comunicació i l'experiència immersiva. Aquesta teràpia immersiva ofereix als pacients la possibilitat d'enfrontar-se gradualment a situacions que els generen estrès, com ara la presència de menjar o la percepció corporal, en un entorn virtual segur i controlat.

Silvia Reverté, directora de la Càtedra d'Innovació i Simulació en Salut de la URV, explica que l'objectiu del projecte és "millorar el control de l'ansietat en joves amb trastorns de la conducta alimentària a través d'una experiència multisensorial que els permeti gestionar millor les seves emocions". Aquest tipus d'intervenció també facilita una reflexió més profunda per part dels pacients sobre les seves reaccions emocionals.

La innovació és especialment rellevant en zones rurals, on la distància als centres especialitzats pot ser un obstacle. A més, aquest projecte pilot formarà els professionals de la salut mental en l'ús d'aquestes tecnologies, cosa que els permet treballar remotament amb els pacients i mantenir un seguiment constant del seu progrés.

El projecte inclou una fase inicial de formació per als professionals de la salut mental en l'ús de la realitat virtual, seguida d'una implementació amb pacients diagnosticats amb trastorns de la conducta alimentària, que seran tractats a través del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de la Fundació Pere Mata. L'objectiu és avaluar l'eficàcia d'aquesta teràpia immersiva i validar el seu ús com a eina assistencial en zones amb menys recursos d'atenció presencial.