Obren al públic el laberint infantil del Parc Sant Jordi de Reus

És un element de joc pensat perquè la canalla pugui jugar-hi amb els adults acompanyants

Publicat el 31 de març de 2022 a les 10:00

El laberint infantil del Parc Sant Jordi de Reus ja està operatiu. Es tracta d'un element de joc «diferent i innovador» segons el presenta el govern local. S'ha pensat perquè pugui interactuar-hi canalla de totes les edats i, fins i tot, els adults que l'acompanyin.

 

Quan es va presentar, ara fa un any, es comptava tenir-lo llest l'estiu del 2021, però no ha sigut fins ara quan ha estat operatiu. Ha implicat un pressupost de 26.731,63 euros, i la instal·lació s'ha fet des de les Brigades Municipals, segons s'explicava ara fa un any, perquè no se n'incrementés el cost. Les obres, que van començar el mes de novembre, també han durat més del previst, que inicialment era un mes.

 

S'ha ubicat a tocar de la plaça de l'Univers, davant del Centre Comercial La Fira, i no es descarta una segona actuació a l'espai. Segons es plantejava ara fa un any, hi ha projectada una segona fase d'actuació, per acabar d'arranjar la zona, amb 32.020,35 euros de pressupost. Tot i això, no es considera prioritària, i el que s'ha fet ara és plantar-hi gespa perquè quedi com un espai més del Parc Sant Jordi.

 

Un laberint infantil pensat per a grans i petits

El laberint infantil és obra dels arquitectes Anna Castellà i Alberto Espinosa. Es tracta d'una de les iniciatives guanyadores de la convocatòria de pressupostos participatius del 2019, obra d'Alejandro Rebollo Punyed. La idea era ampliar el ventall d'elements de joc als parcs infantils, segons ha explicat la regidora de Serveis Generals, Participació i Bon Govern, Montserrat Flores.

 

«La reflexió que es va fer va ser, 'ja que ampliem, no ampliem només en superfície, sinó també amb diversitat d'usos'», ha detallat. En concret pel que fa a la capacitat que coincideixin, al mateix espai, grans i petits, com un element de joc «intergeneracional». Flores posa d'exemple que «hi ha pocs elements de joc infantil en els quals puguin ser-hi, alhora, la canalla i la persona gran que està amb ells».

 

A més, destaca, «no hi ha punts foscos ni punts cecs, no és massa alt; permet que ens sentim segures i segurs a dins». «Volem que la canalla de la ciutat vingui a jugar, però ho faran amb tots aquests paràmetres», ha resumit la regidora. El disseny d'aquest element de joc, ha apuntat, es fonamenta en l'urbanisme feminista i humanista.

 

«És el que defensem els que pensem la ciutat, però a partir de la proposta d'un ciutadà», ha conclòs. El regidor de Desenvolupament Urbà i Via Pública, Hipòlit Montseny, espera que es converteixi en «un lloc de trobada i participació on la canalla i els seus avis puguin gaudir». El de Sant Jordi no serà l'únic parc de Reus previst de renovar, tot i que els quatre que s'ha previst arranjar «seran més clàssics», ha apuntat.

 

Les actuacions suposaran una partida pressupostària total d'uns 66.000 euros. Es tracta del parc de Luís Buñuel, a la carretera de Castellvell i del de Tirant lo blanc, a la part nord del barri de Sol i Vista. També entra a la llista el parc de Salvador Allende, al barri de Mas Abellò. Per últim, el d'Antoni Correig i Massó, entre el carrer de Mare Molas i el de l'alcalde Joan Bertran, tocant a l'avinguda dels Països Catalans.