El passat mes d'abril va començar la temporada de creuers al Port de Tarragona. Enguany, aquesta s'allargarà fins al mes de novembre i durant la mateixa hi ha programades, ara com ara, 63 escales que suposaran uns 125.000 viatgers. Dues grans novetats marquen aquesta temporada, per una banda les 28 escales del vaixell MSC Fantasia, que permet començar i acabar el viatge a Tarragona, i, per l'altra, la nova terminal de creuers, inaugurada el passat mes de juny i gestionada per Global Ports Holdings.
Les més de seixanta escales d'aquest 2024 al Port de Tarragona impliquen el desplegament d'un important equip humà per dur a terme l'operativa en cadascuna d'elles. Cada arribada suposa la mobilització de desenes de persones, de manera directa o indirecta, durant bona part del dia, segons explica la directora de la terminal Tarragona Cruise Port, Alba Colet.
En aquest sentit, no només es treballa durant les hores que dura l'escala, ja que també hi ha una feina prèvia que no es veu i que es fa dies abans de l'arribada, coneixent les necessitats que té el creuer que atraca o quants passatgers viatgen per tal de dimensionar el personal necessari per executar l'operativa. A TarragonaDigital, hem acompanyat Alba Colet durant l'arribada de l'MSC Fantasia al moll de Balears.
L'arribada d'un creuer: una seixantena de persones perquè tot funcioni
En el cas de l'MSC Fantasia, que cada divendres de la temporada fa escala al Port de Tarragona amb prop de 4.000 passatgers, l'operativa implica una seixantena de persones, entre auxiliars, vigilants, porters, agents de la Guàrdia Civil, agents de la Policia Portuària, personal de neteja, conductors d'autobusos o taxistes. El vaixell entra a les instal·lacions del Port de Tarragona al voltant de les vuit del matí, moment en què ja està tot a punt a la terminal i al moll de Balears per a la rebuda per part dels .
La patrulla canina de la Guàrdia Civil, amb fins a tres gossos, controla des de primera hora que tot estigui en ordre, tant a la terminal com fora d'ella. Una vegada el creuer ha atracat —fent precises maniobres, sense ajuda de remolcadors i dirigit pel pràctic—, el consignatari —representant del vaixell a terra— i agents de la Benemèrita pugen a bord per fer el ship clearance, que una vegada signat, permet el desembarcament dels passatgers, que comença al voltant de les nou del matí.
I aquí comença un important tràfec de persones. El desembarcament, tot i que de manera endreçada, és multitudinari, ja que tothom vol aprofitar al màxim les menys de nou hores d'escala, tot i que alguns fa una petita parada per fer-se fotos de record amb el vaixell de fons. Al personal de terra, cal sumar el d'MSC que va a bord, que munten als peus del creuers petites carpes per informar totes aquelles persones que baixen i que les guien també fins a l'aparcament on esperen busos i taxis.
En aquest sentit, a les 17.30 hores tothom ha d'estar al vaixell, perquè la sortida de port està programada per a les 18 hores. També es baixen les maletes d'aquells que acaben el seu viatge a Tarragona i que abandonen el vaixell una mica més tard, per deixar lloc a aquells que inicien el viatge i que comencen a entrar a les onze del matí.
Autobusos, pocs taxis i alguns valents que s'animen a caminar
Tot i que les xifres varien d'un creuer a un altre, al voltant del 85% dels passatgers baixen a terra per visitar la ciutat o fer alguna excursió. La diàspora una vegada han sortit del vaixell és important, repartint-se entre els busos llançadora per visitar per lliure la ciutat, que els porten fins a la Via Augusta, i els busos que fan excursions a Barcelona, PortAventura, Reus o el Priorat, entre altres destinacions. El taxi també és un dels mitjans de transport que fan servir els turistes, tot i que sobta que la quantitat sigui mínima i que arribin amb comptagotes, un fet que provoca l'acumulació de desenes de persones esperant-ne un.
Aquest transport ofereix desplaçaments al centre de Tarragona (17 euros), Reus (35 euros), PortAventura (35 euros), Salou (35 euros), Cambrils (45 euros) o Barcelona (200 euros) o excursions a Parc Samà, Barcelona o la Roca del Vallès. Finalment, alguns valents viatgers s'animen a arribar fins a la ciutat caminant, tot i que no és un camí gaire agradable, entre retroexcavadores, grues, camions de gran tonatge i muntanyes de carbó.
Mentre els viatgers gaudeixen d'hores lliures per fer turisme, els treballadors implicats en l'operativa continuen a la terminal de creuers perquè tot estigui a punt per a la sortida. El fet que l'MSC Fantasia faci 28 escales aquesta temporada provoca que l'engranatge de l'operativa estigui ben greixat. En aquest sentit, Alba Colet explica que "suposava un repte important, però la primera escala ja va anar bé, tot i que durant les tres primeres setmanes vam anar ajustant coses. Ara, cada divendres repliquem l'operativa".
La tornada dels passatgers al vaixell es fixa les 17.30 hores, perquè l'MSC Fantasia salpi del Port de Tarragona a les sis en punt. Una vegada marxa el creuer, es comprova que no s'hagin produït incidències i es procedeix a tancar l'escala i apagar les llums fins a la pròxima arribada.
"La nova terminal suposa una millora molt considerable per a l'operativa"
La terminal Tarragona Cruise Port es va inaugurar el passat mes de juny i ha suposat una inversió de 5,5 milions d'euros per part de Global Ports Holding, que té la concessió durant la pròxima dècada. En aquest sentit, aquesta infraestructura ha suposat un salt endavant en l'operativa d'embarcament i desembarcament, que fins fa poc es feia en una carpa temporal instal·lada al Moll de Balears. La seva directora, Alba Colet, explica que "és una millora molt considerable, ja que la rebuda del passatger en aquest edifici no té res a veure amb la que es feia en la carpa temporal, que era molt limitada".
La responsable de la terminal destaca que "ara tenim un edifici condicionat, amb lavabos, sala d'espera amb butaques i amb una bona temperatura, beneficiant tant als creueristes com als que treballem en l'operativa, que estem moltes hores aquí". Colet assenyala que encara hi ha pendents algunes qüestions, com són la cafeteria i una botiga de souvenirs, dos serveis que s'està treballant per concessionar. Ara com ara, hi ha màquines de vending, amb begudes i snacks. Pel que fa a la informació turística, només hi ha alguns mapes de Tarragona, ja que la recepció del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona es fa a la Via Augusta.
Més enllà de la terminal, Alba Colet lloa les dimensions del moll de Balears, que "permet treballar molt còmodament el flux de passatgers, així com fer les operatives de forma molt fàcil". Això també és beneficiós quan hi ha dos creuers alhora, un fet que passa un parell o tres de vegades durant la temporada, ja que permet separar els fluxos. En aqeust sentit, la directora de la terminal Tarragona Cruise Port afegeix que "l'espai del moll de Balears també permet treballar còmodament en l'aprovisionament i manteniment del vaixell" durant la seva escala, que no sol allargar-se més de 10 hores.
Colet afirma que un dels punts forts de la nova terminal és "la seva funcionalitat", ja que "tots els elements que hi ha a dins són mòbils, podem moure elements i adaptar-nos a les necessitats de les navilieres, que són els nostres clients". Quan coincideixen dos creuers, l'espai permet fer facturacions separades, fent servir mostradors amb rodes. "Això, aquesta funcionalitat, és una cosa molt demandada i que agrada a les navilieres", manifesta la directora de la terminal.
L'objectiu és arribar als 250.000 creueristes
Aquesta temporada, la previsió és tancar amb 63 escales i amb uns 125.000 creueristes. Segons les dades, com que algun dia coincideixen dos vaixells, els dies d'operativa són 58. Sobre aquesta qüestió, Alba Colet assegura que "encara hi ha molts dies que no tenim activitat i el creixement ha de venir per omplir aquests dies i així ho tenim previst en el nostre pla estratègic".
En aquest sentit, la responsable de la infraestructura fixa l'horitzó en els pròxims 10 anys, quan venç la concessió de la terminal Tarragona Cruise Port. L'objectiu fitxat és un creixement sostingut fins als 250.000 passatgers, "creixent en els dies que no tenim ocupació i no amb dies de tres creuers".