REPORTATGE

El rem i el tir amb arc, dues eines terapèutiques per a pacients amb càncer de mama al Baix Camp

L'associació Em Dones Força de Riudoms i el Club Vent d'Estrop de Cambrils fa més d'un any que promouen ambdós esports per reduir les possibilitats d'un limfedema i guanyar força muscular

El club local fa les sortides des del Port de Cambrils i va mar endins
El club local fa les sortides des del Port de Cambrils i va mar endins | Cedida / Vincent Piboubes
19 d'octubre de 2024, 06:00

L'associació Em Dones Força de Riudoms i el club Vent d'Estrop de Cambrils fa més d'un any que impulsen sessions de rem com una pràctica esportiva que presenta múltiples beneficis per aquelles persones que han superat un càncer de mama. Anys enrere, la iniciativa havia començat amb la col·laboració del club Arquers d'Alforja i amb el doctor oncològic Santos López, qui liderava uns entrenaments de tir amb arc adreçats a dones que havien estat operades.

Aquest dissabte 19 d'octubre es commemora el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, el tipus de càncer més diagnosticat en dones a Catalunya, i, com cada setmana, una quinzena de dones de Riudoms, Cambrils i altres poblacions de la demarcació agafaran avui el seu rem, pujaran a la barca i sortiran des del Port de la vila marinera.

El que ja s'ha convertit en una rutina molt positiva per a elles va engegar la seva "espurna" amb l'associació Em Dones Força, que la riudomenca Elvira Mas va crear el 2019 amb l'objectiu de recaptar diners per a la investigació del càncer de mama triple negatiu, malaltia que patia i que no té un pronòstic gaire esperançador. Malauradament, Mas va traspassar fa tres anys i el seu marit, l'Òscar Martí, i altres voluntaris continuen la seva tasca: aquesta mateixa setmana, han fet una donació de 10.000 euros a l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron.

cancer mama pacients rem vent estrop cambrils nacio
La pràctica del rem és una de les activitats més recomanades per combatre el limfedema i els seus símptomes: Foto: Cedida

En els últims anys, l'entitat d'àmbit local ha organitzat al municipi vermuts electrònics, festivals de dansa, curses solidàries i ha venut articles de marxandatge per sumar fons a la investigació. I, a més d'aquestes iniciatives, Em Dones Força va contribuir a impulsar el grup de rem, tenint en compte que "abans, s'entenia que quan una persona estava operada de càncer de mama i li treien els ganglis, el braç quedava pràcticament inutilitzat i, a poc a poc, s'ha anat demostrant que és tot el contrari: com més moviment, com més el fan servir, menys possibilitats tenen que hi hagi complicacions", assegura Martí.

Múltiples beneficis: força muscular i salut mental

De fet, esports com el rem, el tir amb arc o la marxa nòrdica ajuden a prevenir i reduir els símptomes de la principal complicació després d'una cirurgia per càncer de mama, el limfedema. Aquest es produeix quan els vasos limfàtics no poden drenar adequadament el líquid limfàtic, generalment, als braços o les cames.

Més enllà dels beneficis físics evidents -guanyar resistència i força muscular-, com apunta Òscar Martí, "els va molt bé psicològicament perquè totes parlen el mateix idioma". "És una forma de fer xarxa al territori i compartir amb gent que ha viscut el mateix", afegeix Maite Roca, vogadora del club Vent d'Estrop i una de les impulsores de la iniciativa.

La Rosa és una de les pacients de càncer de mama que practiquen rem i, de fet, ja era membre del club cambrilenc abans de la malaltia. Descriu que l'esport "és molt positiu perquè et quedes molt afectada físicament i perquè et trobes amb gent que té els mateixos problemes que tu, les mateixes seqüeles". En el seu cas, ha guanyat molta força, ha recuperat part de la massa muscular perduda gràcies al fet que "el rem és molt complet, és un exercici cardiovascular que combina cames, braços i abdominals"; però encara té adormits els dits de les mans i els peus, una sensibilitat que, assegura, no recuperarà.

rem pacients cancer mama cambrils nacio
Els vincles d'amistat i la socialització són aspectes clau en la rehabilitació de les pacients i el seu benestar emocional. Foto: Cedida

El rem que practiquen a Vent d'Estrop a Cambrils és el llagut català, que necessita vuit vogadors o vogadores per embarcació i té un aspecte molt positiu per a les pacients que es recuperen de l'operació. Roca evidencia que "és una rehabilitació bona per a elles perquè tant poden anar a babord (esquerra) com a estribord (dreta), o anar-se canviant; van agafant força i poden igualar els dos braços".

A babord i a estribord, aprendre a remar

A més, en tractar-se d'un esport d'equip -necessiten algú davant i algú darrere per fer-ho bé i avançar-, encara que algunes dones van començar a remar amb por el primer dia, entre elles es van ajudant, es faciliten el procés i, com si una falla, la barca pot "quedar coixa", els "obliga" a mantenir un compromís. Però totes, les 16 persones que formen part del grup, ho afronten amb gran motivació.

La Maite i la Rosa es van posar en contacte amb l'associació Em Dones Força i amb el boca-orella van poder arrencar la iniciativa. "Volia que ens poguéssim sentir una mica més útils, veure que no tot s'acabava aquí i és molt bonic veure que entre les companyes ens ajudem", expressa la Rosa. Així, el 12 d’octubre de l’any passat es va fer una trobada -tot un èxit de convocatòria- i porten una mica més d’un any practicant rem. 

Roca assenyala, al seu torn, que "es diferencien d'altres clubs perquè, a més d'oferir-les una quota mínima (50 euros anuals) per les despeses i perquè han d'estar federades per qüestions d'assegurança; tenen una embarcació exclusivament per a elles, els voluntaris els dediquen atenció plena i sempre hi ha dos vogadors o timoners professionals que les acompanyen". Elles s'autodefineixen com Vogadores amb Cor, entrenen els dissabtes  -sempre que la meteorologia ho permet- i recorren 4-5 quilòmetres mar endins.

vent estrop cambrils rem cancer mama nacio
En les sortides amb el llagut, les emocions i l'alegria que comparteixen en grup són indispensables. Foto: Cedida

Juntes gaudeixen de l'esport, s'esforcen per tenir una millor qualitat de vida i continuen trucant a portes per donar-se a conèixer, arribar a gent del Camp de Tarragona que voldria sumar-se al grup i, entre els objectius, mantenen la idea de crear una lliga de rem amb pacients oncològiques a la demarcació o d'àmbit català, guanyar el suport de la Lliga del Càncer i altres organitzacions i disposar d'un equip mèdic que els faci un seguiment esportiu d'acord amb les seves necessitats.