Una desena de tractors s'ha concentrat, a primera hora d'aquest divendres 27 de setembre, davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Reus, a la carretera d'Alcolea del Pinar. Els agricultors de Revolta Pagesa havien convocat la protesta davant l'increment en els robatoris i agressions en finques pageses del Camp de Tarragona i demanen "solucions estructurals" a les organitzacions polítiques i administracions públiques.
En tot moment, la concentració ha sigut tranquil·la i agents de la Guàrdia Urbana han intervingut per dirigir el trànsit i tallar un dels carrils en sentit Falset. El delegat de Revolta Pagesa al Camp de Tarragona, Ramon Rojo, ha assenyalat que la situació amb els furts és "insuportable" i que "la gent gran diu que no ho havien vist mai, ja que cada vegada els robatoris són més grans: des de collites a maquinària i eines".
Per aquest motiu, demanen solucions "estructurals", és a dir, que es prenguin mesures "reals" que canviïn les lleis perquè robar "surti més car" i el negoci dels qui roben i aquells qui compren després a preus reduïts -altres agricultors, empreses, plataformes de compravenda de segona mà...- no sigui tan beneficiós.
Així mateix, des de Revolta Pagesa exposen que "no sempre ho denuncien tot" perquè "un pagès pot patir 8-10 robatoris al llarg de l'any" i anar a comissaria i iniciar el procés de denúncia comporta moltes hores, sovint, sense cap resultat perquè "és molt difícil enxampar els lladres", apunta Rojo. "Necessitem més efectius policials que vigilin el territori, està molt desprotegit", afegeix l'agricultor Francesc Anglès.
Les conseqüències del robatori
"Gairebé el 100% dels pagesos han patit robatoris", continua el delegat del col·lectiu al Camp, però la desena de productors que han assistit a la concentració coincideixen que el més perjudicial no és el furt del material per si mateix, sinó les conseqüències que té. "Al pagès que li van robar la vàlvula, no li han pres la vàlvula, sinó la collita", denuncien.
És el cas del veí de Castellvell del Camp, que fa uns dies va patir una agressió quan un lladre va entrar a la seva finca de Reus. Si una bomba de llautó com la sostreta té un cost ínfim, l'afectació, en canvi, és molt greu perquè, sense la bomba, se li va omplir la bassa i va perdre la poca aigua de què disposava per regar.
Una altra greu conseqüència, per exemple, quan roben fruita, és que els agricultors poden haver sulfatat els arbres i utilitzat altres productes fitosanitaris, que tenen un marge de quinze dies fins que "desapareixen", i si els prenen abans, els lladres introdueixen llavors la fruita en la cadena alimentària sense que aquesta compleixi les garanties sanitàries.
Quilos de producte, ferralla i maquinària
En aquest cas, un dels afectats per furts de fruita va ser Francesc Anglès, a qui van robar mil quilos de préssecs a principis del passat mes d'agost. "Va entrar dins la finca diversos dies i va anar fent viatges cap a la riera i buidant els arbres", relata els fets i lamenta que "no té cap sentit que ells hagin de donar informació sobre la traçabilitat en tot el procés productiu i, en canvi, qualsevol lladre pugui vendre molts quilos de préssecs i no passi cap control, provocant un problema de salut pública".
A més, Anglès evidencia que, més enllà de la pèrdua de la collita, els fan malbé els arbres perquè no valoren la propietat privada. "Vull que em deixin fer la meva feina tranquil i viure de la pagesia", reclama. Assegura, també, que se senten desprotegits i que molts companys es resignen a la situació i abaixen el cap perquè manquen mesures útils. "La solució està en mans dels polítics", conclouen.
Al Camp de Tarragona, els roben garrofes, avellanes, préssecs, però també ferralla, eines i, fins i tot, els tractors que els pagesos han aconseguit rebent subvencions. Un altre agricultor, Roger Salvat, explica que, enguany, els van robar el generador i diverses eines, fet que "a més del cost econòmic, els impedeix treballar en una feina en què ja costa bastant guanyar-se la vida".
Per això, Salvat exigeix més vigilància i control sobre la cadena alimentària, "cal que valorin quin origen pot tenir un producte perquè no és lògic que un sol pagès et porti mil quilos d'una tongada". Així, la concentració de Revolta Pagesa a Reus buscava fer pública la problemàtica i demanar més penalització en cas de robatoris.