La pagesia jove del Priorat ha presentat el vídeo dels “Likes”, la segona part del que ja es va publicar ara fa un any i que es va fer viral. En aquesta ocasió, els joves pagesos i ramaders de la comarca tornen a fer sentir la seva veu per reflexionar i visibilitzar que, malgrat tot el suport rebut, la majoria en forma de like a les xarxes socials, després de la publicació del vídeo dels “Aplaudiments” (més de 42.000 visualitzacions), les coses no han canviat i la situació no és millor, sinó que ha empitjorat.
El nou vídeo reflexiona sobre la greu situació de sequera que pateix la comarca des de ja fa ben bé quatre anys i les afectacions que comporta per a la pagesia: l’abandonament de les terres i l’estat dels boscos de la comarca, un polvorí que l’any passat va suposar fins a tres grans incendis forestals al Priorat, o la sempre omnipresent qüestió de la burocràcia, més feixuga encara per a tots aquells joves que es volen incorporar a treballar la terra.
Així mateix, qüestiona polítiques com les ajudes de la PAC (Política Agrícola Comú de la Unió Europea) o les facilitats que reben algunes grans empreses, ja sigui en reducció d’impostos o amb garanties d’accés a l’aigua, davant les cada vegada més complexes normatives que han de complir els petits agricultors i ramaders.
El vídeo ha estat produït i realitzat per la productora de Flix, Lupini and Ratini, mentre que el logo de la Pagesia Jove del Priorat és obra de la dissenyadora Mapiba. El finançament del vídeo ha anat a càrrec de l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Priorat mentre que l’associació Prioritat s’ha encarregat del logotip. Horitzó Priorat, impulsat per l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Comarcal, Paisatge i Sostenibilitat del Consell Comarcal, ha participat aportant suport tècnic al projecte.
Manifest en defensa del sector primari
D’altra banda, també han publicat un manifest en què els joves pagesos i ramaders prioratins desenvolupen tots aquests greuges i proposen accions concretes i adaptades a la realitat de la comarca per poder continuar endavant amb els seus projectes de vida. En el text, fan referència a la viralitat, que no esperaven, després del primer vídeo i per la qual van haver d'atendre mitjans de comunicació i reunir-se amb polítics i adminsitracions.
"En aquest temps hem trobat moltes persones que empatitzen amb la situació que com a pagesia jove vivim, sigui des de la solidaritat o intentant trobar formes de col·laborar, i ho agraïm amb sinceritat", expressen davant de la contrarietat d'aquells que "diuen que els escolten i treballen per buscar solucions, però a l'hora de la veritat només troba bones paraules i pocs fets".
En el manifest, parlen de la sequera extrema, amb els embassaments en mínims històrics el 2024, els incendis forestals patits el passat estiu i els tràmits administratius, que s'acaben "menjant" la feina del dia a dia a la terra, amb unes "lleis i polítiques que no remen a favor de la pagesia", que és alhora essencial per a la supervivència del paisatge, l'economia, la identitat i la vida als pobles.
A principis d'un 2025 sense canvis, consideren que la situació és "objectivament pitjor que fa un any" i reclamen canvis, que "per alguns arribaran massa tard", però que seran significatius per garantir el relleu generacional. Per exemple, demanen el reg de suport, també en zones de secà; posar en valor la pagesia i reducció de burocràcia; suport i ajuda a la incorporació jove; reconèixer la qualitat del producte local i el model productiu de proximitat; i defensar un preu just per la feina al camp.