El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ja ha fet efectiu el pagament del 90% dels imports dels ajuts associats agrícoles a fruits de closca i garrofes, llegums de qualitat, cultius proteics, i tomàquet per a la indústria a la Conca de Barberà. L'import total que ha rebut la comarca ha estat de 55.342 euros, repartits entre 163 beneficiaris.
En el detall del repartiment dels ajuts, s’ha destinat 630.000 euros als fruits de closca i garrofes. 1.350.000 als cultius proteics, 563.000 als llegums de qualitat i quasi 7.600 al tomàquet per a indústria. Pel que fa als ajuts específics al conreu d’arròs s’ajornen fins avui dia 18 de febrer.
Per comarques, la més beneficiada és Lleida, seguit de la Catalunya Central, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre i en última posició Barcelona.
Aquests ajuts, que formen part del primer pilar de Política Agrària Comuna (PAC), estan finançats al 100% pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA). Estan destinats a atendre sectors específics amb risc de disminució o abandonament de la producció.
Ajuts a la reestructuració de la vinya
D’altra banda, també s'ha fet efectiu l'abonament d'una bestreta dels ajuts a la reestructuració de la vinya campanya 2021. Pr un import de 456.588 euros, s'han pogut acollir en aquesta línia 68 beneficiaris de tot el territori català. Així, des del 16 d’octubre del 2021, s’haurà pagat en concepte d’ajuts a la reestructuració de la vinya 1.294.502 euros, corresponents a les campanyes de 2018, 2019, 2020 i 2021.

Les pèrdues d'anteriors campanyes
En el cas de la vinya, aquestes ajudes han estat molt esperades a la Conca de Barberà, a causa de les pèrdues catastròfiques d'anteriors campanyes.
Per exemple, les glaçades de la matinada del 27 de març de 2020 i la neu van malmetre bona part dels conreus i les vinyes de la comarca. Segons les dades facilitades per la Denominació d'Origen, les més afectades van ser les vinyes de trepat i macabeu. De fet, són les dues de les varietats més abundants a la zona.
En aquest sentit, les afectacions d’aquest àmbit en alguns municipis van ascendir fins al 80% de la totalitat de la producció. Una autèntica catàstrofe.