La pujada d'impostos per al 2024, especialment en la recollida de la brossa i l'ocupació de la via pública, van afectar plenament els establiments de restauració del centre de Reus. Sobretot, els bars, cafeteries i restaurants van acusar l'increment d'un 40% en la taxa que paguen per tenir terrassa. Des del sector accepten les sancions que recentment ha posat l'Ajuntament a alguns d'ells, però no comprenen aquesta "persecució" i demanen més flexibilitat en la seva tasca diària.
Segons va publicar el Diari de Tarragona i ha confirmat el president de l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria de Reus (AEHR) a aquest mitjà, el Govern hauria multat a 14 establiments del centre per superar els límits concedits per llicència amb les seves respectives terrasses. Després d'una campanya informativa que es va fer entre finals de juliol i principis d'agost, es van aixecar 58 actes informatives per avisar els diferents negocis perquè corregissin i s'adeqüessin a la normativa.
Des de l'AEHR, Víctor Perales, explica que "la gent va ser conscient que s'estava fent malament perquè es va passar més d'una vegada a informar" i apunta que "el problema no era que, en hora punta, haguessin col·locat alguna taula més; sinó que alguns establiments no complien amb els metres que tenen concedits".
Al mateix temps, exposa que s'ha arribat a aquesta situació perquè, després de la Covid-19, quan es van imposar unes distàncies socials més àmplies, la majoria de les terrasses van mantenir les ampliacions i, en lloc de recuperar les mides originals, es van col·locar més taules aprofitant aquells metres. "Les terrasses abans estaven marcades amb uns claus a terra, des de llavors ja no es va fer i això ha pogut generar una mica de conflicte", apunta Perales.
Malestar entre els restauradors
Malgrat tot, el president de l'AEHR assegura que "no té cap coneixement sobre quins restauradors han sigut sancionats" i afirma que tampoc ha rebut cap queixa. Descriu, per exemple, que a la plaça del Mercadal, a alguns restauradors els van advertir perquè "tenien alguna cadira o taula dins dels porxos, que no es poden ocupar perquè són zona de pas", però desconeix si es van convertir en multes posteriorment.
Només apunta que, durant la campanya informativa, hi va haver molèsties en alguns establiments perquè havien d'atendre els tècnics. En canvi, les inspeccions municipals es van viure de forma totalment oposada entre els restauradors del centre. Segons han denunciat a TarragonaDigital alguns d'ells -que han preferit no identificar-se-, "s'han sentit perseguits perquè no va ser una cosa puntual, van venir diversos dies, fins i tot dissabtes a la nit (màxima afluència), a mesurar amb el metro les terrasses".
Des dels bars i restaurants consideren positiu que se sancioni aquelles terrasses que tenen un excés de taules, siguin deu o dues més, però critiquen que les multes també castiguin casos en què alguna cadira estava 30 centímetres fora de l'espai delimitat. Davant una situació desfavorable per a la restauració (pujada d'impostos, increment dels costos de producció, reducció dels marges, ha minvat el poder adquisitiu del client, etc), reclamen un mínim de flexibilitat al Govern local i que no s'apliquin mesures "totalment desproporcionades".
Així, el malestar dels restauradors, que pagaran les sancions corresponents -multa de 400 euros, 320 amb pagament anticipat- perquè reconeixen que no tenen opció a recórrer, quan estrictament no complien amb la normativa d'ocupació de la via pública; s'adreçarà a negociar amb l'Ajuntament de Reus un alleujament o determinades facilitats, abans que aquesta acció informativa s'expandeixi a altres punts de la ciutat. "La sensació és que el Govern ha vingut amb la destral, està tothom bastant descontent", lamenten.