El Pius Hospital de Valls incorpora la intel·ligència artificial al servei d'Urgències

El nou sistema, d’alta sensibilitat i precisió, permet obtenir un diagnòstic amb major rapidesa, facilitant el triatge i tractament del pacient

Imatge d'una radiografia al Pius Hospital de Valls
Imatge d'una radiografia al Pius Hospital de Valls | Ajuntament de Valls
25 de febrer de 2025, 16:12
Actualitzat: 16:13h

El Pius Hospital de Valls ha incorporat en els últims mesos la intel·ligència artificial (IA) per a totes les exploracions radiològiques de tòrax i òssies que es realitzin al servei d’Urgències del centre, un nou procediment que permetrà obtenir més ràpidament un diagnòstic i facilitar així el triatge i atenció del pacient. Amb la introducció de la IA al Pius s’apliquen algoritmes a la totalitat de les radiologies òssies que es realitzen per tal de detectar fractures o luxacions, mentre que a les exploracions de tòrax se cerquen tumors, pneumònies o altres malalties de caràcter pulmonar.

Cada any el servei de Diagnòstic per la Imatge del Pius Hospital realitza unes 8.600 exploracions radiològiques de tòrax i 22.400 òssies, dos dels procediments mèdics més habituals que a partir d’ara són processats per l’algoritme de manera automàtica i en pocs minuts. La intel·ligència artificial retorna la imatge identificant la zona on s’ha detectat alguna lesió i proposant al facultatiu la proposta de diagnòstic de manera ràpida.

D’aquesta manera, la incorporació de la intel·ligència artificial ha permès millorar la certesa diagnòstica i alhora el temps de resposta. En concret, el sistema implementat al servei d’Urgències augmenta en un 16% la sensibilitat en la detecció de lesions i, en el cas de les fractures òssies, es calcula que es detecta amb un 30% més de precisió i amb un 35% menys de temps.

L’hospital de Valls ha introduït el sistema d’intel·ligència artificial desenvolupat per la companyia Gleamer, amb una llarga trajectòria i pionera en l’aplicació d’algoritmes per al diagnòstic radiològic. Així per exemple, el sistema IA BoneView desenvolupat per aquesta firma s’ha convertit ja en estàndard global per a la interpretació de raigs X de trauma ossi. Aquest sistema, que identifica fractures, efusions, luxacions i lesions òssies, ha estat reconegut pel seu rigor en publicacions científiques de primer nivell i el seu estudi clínic va guanyar el prestigiós premi Alexander Margulis 2022 a l’excel·lència científica.

D’altra banda, el sistema d’intel·ligència artificial ChestView, també de Gleamer, destaca per la millora en la detecció de pneumotòrax, vessament pleural, així com nòduls o altres indicadors primerencs d’un possible càncer. Aquest sistema d’IA s’utilitza ja àmpliament en centres de salut a tot el món. Per últim, també està prevista la incorporació, en breu, del Sistema BreastView de Gleamer en Mamografia per suport a la detecció, mitjançant IA, de lesions mamàries.

Arxivat a