Es presenta la programació del "Planet Reus Estiu 2024" amb més de 90 propostes que inclouen activitats formatives, culturals, creatives, artístiques i de lleure per a joves d'entre 12 i 20 anys, majoritàriament, i algunes fins als 29 anys. El programa d'estiu sorgeix d'una estreta col·laboració entre les regidories de Joventut i de Salut i Esports de l'Ajuntament de Reus.
La voluntat és que el jovent reusenc pugui gaudir d’un estiu divertit, ric en estímuls de tota mena i amb activitats que afavoreixin el viure experiències motivadores. Des de l'àmbit del lleure educatiu, es promociona l’activitat lúdica i sociocultural, esportiva, formativa i les sortides com a espais de trobada amb altres joves en contextos estimulants a l’aire lliure, tenint en compte que l'estiu és una època amb molt temps lliure per als adolescents i joves, que podran viure aquest temps de desconnexió amb activitats variades.
El programa PLANET té com a objectiu treballar en espais d’oci i lleure saludables; com a espais de protecció amb aprenentatges significatius. Per això, les propostes són fruit del treball conjunt amb les entitats juvenils de la ciutat, una anàlisi de l'entorn i amb la participació d'empreses del territori, joves emprenedors i dels instituts de Reus, que han dit la seva quant a l'oferta estiuenca.
Les inscripcions s'obriran a partir del 3 de juny, a les 16 hores, per a gairebé un centenar d'activitats que es desenvoluparan durant el mes de juliol i la primera setmana d'agost. Hi haurà 1.582 places en tallers, activitats i sortides. Es poden inscriure en línia o presencialment a La Palma. Totes les propostes són de caràcter gratuït, menys les sortides que tenen un preu simbòlic de 5 € i 4 € amb la Targeta Jove.
Fomentar la participació juvenil
Durant el mes d’abril, a través dels joves referents del projecte EPI Jove (espais de participació i informació als instituts de Reus, es va passar una enquesta a l’hora del pati als joves que volien participar en la tria d’activitats o donar la seva opinió. En total, van participar 1204 joves que van respondre sobre interessos i tipologies d’activitats que els agradaria provar o fer.
Les temàtiques proposades són: activitats formatives, xerrades, música, dansa, sortides, activitats lúdiques, tecnològiques, imatge i so, cuina, estètica, literatura, activitats esportives, activitats escèniques, activitats plàstiques.
De les respostes de l’enquesta, es va fer un recull de les més votades, i mitjançant una sessió participativa al Casal de Joves oberta a qualsevol jove que volgués participar es van acabar escollint i definint com havien de ser deu activitats que han quedat incloses en el programa.
Detalls de la programació
La programació compta amb la col·laboració de 27 entitats i agents socioculturals de la ciutat que realitzen activitats dirigides a les persones joves. Això suposa que més d’un 30% de l’oferta està realitzada amb entitats delterritori. Les activitats s’agrupen en funció de la temàtica (cultural, formativa, noves tecnologies, esportives, artístiques, sortides, de natura,...) o bé a la franja d’edat a qui van adreçades.
Les activitats també tenen durades diferents, les enfocades al públic més jove i adolescent duren tota una setmana de matí o tarda, i les altres són activitats puntuals que es repeteixen un dia a la setmana o d’altres que es fan un dia concret. Algunes de les activitats també estan organitzades de forma transversal amb altres regidories de l'Ajuntament com la Regidoria de Salut i Esports, les Biblioteques municipals o els Mercats de Reus.
Destaca l'oferta d'Escape Rooms tots els divendres a la tarda i les 5 sortides d'un dia a viure diferents experiències, des de fer caiac i pàdel surf, muntar a cavall, un circuit de tirolines o una sortida nocturna de fotografia. També l’oferta esportiva d’aquest estiu que compta amb un torneig de 6 hores de futbol, un 3x3 de bàsquet, activitat de futbol setmanal, un tastet de crossfit, una setmana de voleibol, pàdel, escalada, skate i scooter al Parc de lliscament i cal·listènia als diferents parcs de la ciutat.
A més, s’ha preparat una campanya de difusió que farà parada a tots els instituts públics entre el 27 i el 31 de maig. El disseny del cartell i el programa d'enguany és de Xènia Oliver, que va ser una de la trentena de persones que van respondre a la crida que es va fer des de les xarxes socials de @joventutreus, amb la voluntat de continuar donant oportunitats als joves dissenyadors del territori.
Una nova ReusJoveFest a final de curs
El dia 6 de juny està previst que es realitzi la TROPIFEST, la festa de final de curs amb joves d’institut organitzada pels joves referents dels instituts dins del projecte EPI JOVE. La festa s'inclou dins del ReusJoveFest, un projecte pensat per promoure les festes saludables per a joves, lliures d'alcohol i fum, on els i les joves poden trobar-se, relacionar-se i compartir un espai segur.
Aquesta és la segona festa que es fa justament aprofitant el final de curs que és una data clau pels estudiants de la ciutat. La festa ha estat organitzada pels joves referents del programa EPI Jove (espais de participació i informació als instituts) que han escollit la temàtica de la festa i les activitats que es faran. Serà una festa tropical amb música i diferents activitats de dinamització.
La festa es farà el 7 de juny de 21.30 a 24 hores a La Palma (carrer Ample, 75), per a joves nascuts el 2008 i 2009 L’entrada és gratuïta, però cal demanar la invitació a inscripcions.reus.cat a partir del dia 27 de maig a les 16 hores.