L'Ajuntament de Valls instal·larà plaques solars en diferents equipaments municipals

El Centre Esportiu Municipal El Fornàs ja s’ha convertit en el primer equipament públic que s’alimenta energèticament amb plaques solars fotovoltaiques

  • Imatge d'arxiu d'unes plaques solara -
Publicat el 09 d’abril de 2025 a les 13:22

L’Ajuntament de Valls ultima els treballs per aprovar el nou Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que ampliarà mesures i objectius en relació a l’actual document, vigent des de l’any 2018. L’actual pla contemplava reduir els gasos d’efecte hivernacle (GEH) en un 20% respecte el 2005, una xifra que no només s’ha assolit sinó que fins i tot s’ha superat. Així, el conjunt de la ciutat de Valls ha reduït en un 30% l’emissió de GEH, el que equival a 54.600 tones menys des de 2005 i, en l’àmbit estrictament dels edificis i serveis municipals, la reducció de la petjada de carboni és encara més alta, superant ja el 52%.

El nou PAESC que l’Ajuntament aprovarà s’emmarcarà en el Pacte d’Alcaldies que el consistori vallenc ha subscrit. Aquest moviment municipal d’abast europeu promou l’alineació de les polítiques de les administracions locals amb els objectius de la Unió Europea per afavorir la transició energètica i lluitar contra la crisi climàtica. D’aquesta manera, es plantegen actuacions en tres grans àmbits: l’adaptació dels municipis a l’emergència climàtica; una transició energètica justa que no deixi enrere ningú i doni resposta a la pobresa energètica; i per últim, la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. En concret, el nou PAESC aposta per reduir un 55% els GEH per a l’any 2030 i arribar a les zero emissions i plena neutralitat climàtica l’any 2050.

Plaques solars fotovoltaiques

Entre les propostes amb les que s’amplia el PAESC destaca la millora de l’eficiència energètica d’equipaments i serveis municipals que ja s’està desplegant. En aquest àmbit destaquen, per exemple, actuacions com la realitzada, precisament aquest any 2025, al Centre Esportiu Municipal El Fornàs que s’ha convertit en el primer equipament públic que s’alimenta energèticament amb plaques solars fotovoltaiques. Al CEM El Fornàs s’han instal·lat 502 panells que han entrat en servei aquest mes de març, després d’una inversió de 161.000 euros.

La nova instal·lació fotovoltaica situada a la coberta de la zona de piscines del centre esportiu ocupa una superfície de gairebé 1.200 metres quadrats i té una potència de 215kWh. En concret, el nou sistema produirà a l’any més de 300.000 Kwh d’electricitat el que permetrà cobrir prop del 50% del consum energètic total del centre esportiu, tant de les instal·lacions de les piscines, el pavelló Xavi Tondo com la zona de gimnasos, amb un estalvi econòmic global de 25.000 euros a l’any.

Propers projectes i pla d’autoconsum col·lectiu

El proper equipament municipal que incorporarà plaques solars serà enguany mateix la Biblioteca Comarcal Carles Cardó on, amb una inversió de 28.000 euros, s’hi instal·laran 33 panells, en una actuació que inclou també millorar l’eficiència dels equips de clima. A més, l’Ajuntament ja ha encarregat la redacció del projecte executiu per una instal·lació fotovoltaica a la coberta de la Sala Kursaal que, amb una potència instal·lada de 105kWh, subministrarà energia també a altres equipaments i serveis públics municipals. En aquest sentit, E-Distribución ja ha autoritzat a l’Ajuntament que la futura instal·lació fotovoltaica del Kursaal tingui accés i pugui connectar-se a la xarxa elèctrica en la modalitat d’autoconsum col·lectiu.

L’Ajuntament avança així en el procés que enllaçaria instal·lacions fotovoltaiques que, a més de generar i utilitzar energia renovable, més econòmica i sostenible, estaria connectada a la xarxa de distribució, on s’hi abocaria tota l’energia que es produís i que es podria repartir a comptadors situats a una distància inferior a 2Km.

A aquest sistema s’hi podrien sumar, a més de la instal·lació fotovoltaica del Centre Esportiu El Fornàs que ja està activa, les futures de la Biblioteca Carles Cardó o la Sala Kursaal, a més d’altres actualment en estudi per part de l’Ajuntament. En els últims anys s’han desplegat altres instal·lacions fotovoltaiques en serveis públics. Així, el 2024, l’empresa concessionària del servei municipal d’aigües va instal·lar plaques solars en cobertes de dipòsits municipals i el 2022 la Generalitat va completar la inversió a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Valls, a la zona dels Molins.