La Plataforma Feminista del Camp (PFC) ha convocat una manifestació, el pròxim dilluns 25 de novembre, a Reus, amb motiu del Dia Contra les Violències Masclistes. Aquesta, començarà a les 18.30 hores, al Mercat del Carrilet, i recorrerà la capital del Baix Camp sota el lema “Que la vergonya canviï de bàndol”, una frase que Gisèle Pelicot va popularitzar en el judici contra el seu marit i diversos homes que la van violar, assetjar i tractar com un mer objecte sexual.
“Ella, farta de viure amb la por, el dolor i el judici social del malson que havia viscut, va proclamar que la calia que la vergonya canvies de bàndol. Ho entomem: cal omplir els carrers per fer front a aquells que ens volen atemorides, immòbils, submises i callades. Fem que la vergonya canviï de bàndol”, proclamen les membres de la PFC.
Durant el recorregut, es faran quatre parades per denunciar diferents aspectes de violència que es viu al territori i a la societat, “que no podem normalitzar i que lluitem per erradicar”. Un d'ells serà l’antifeminisme promogut pel feixisme i els partits d’extrema dreta: “Atemorits pels avenços que el feminisme està aconseguint i el poder transformador que tenim, l’extrema dreta ha desplegat tot el seu odi cap a nosaltres: aquí al Camp hem viscut el cas de VOX contra unes feministes, però també, aquí al costat, a Tarragona, es fan les campanyes dels ultracatòlics davant les clíniques d’avortament”.
Una altra parada servirà per denunciar els feminicidis i el genocidi a Palestina. “Enguany, hi ha hagut 28 dones assassinades només als Països Catalans, tres dels feminicidis van passar aquí: a Salou, a Sant Pere i Sant Pau i al Catllar, no són xifres a normalitzar. Tampoc els prop de 44.000 assassinats ocorreguts a Palestina, on el 70% són dones i infants. Elles són la punta visible d’un iceberg profund i estructural”. Des de la PFC apunten que és molt important assenyalar que "darrere de cada feminicidi hi ha un sistema patriarcal, capitalista i colonial i que els agressors, els amics, els companys de feina, els veïns, els familiars, els polítics… es mantenen en silenci".
Conscienciació davant el silenci
El tercer eix serà centrat en la cultura de la violació i el pacte del silenci. “Cada dia presenciem com la cultura de la violació es camufla en rialles, excuses i complicitats. Com les bromes entre homes masclistes, els comentaris misògins i els judicis a les víctimes mantenen viva aquesta cultura que normalitza la violència”.
En aquest sentit, la PFC va fer la roda de premsa davant Buenafuente’s Actors, un dels casos més sonats en l'àmbit local: el professor de l’acadèmia César Constantí, acusat dels delictes d'agressió sexual i assetjament a 22 víctimes, alumnes i exalumnes del centre, que van denunciar uns fets reiterats en el temps. “La cultura de la violació ens diu que els agressors són monstres, però nosaltres sabem que no ho són: són pares, amics, germans, professors, veïns, youtubers, polítics o directors de cine. No ens fa vergonya alçar la veu. No ens fa vergonya trencar el pacte del silenci.”
L’última parada del recorregut serà a la plaça del Mercadal, davant de l’Ajuntament de Reus, per denunciar la violència institucional. “Tota aquesta violència seria impossible sense la complicitat de l’Estat i de les institucions, els mateixos que diuen protegir-nos i vetllar pels nostres interessos; aquells que s’autoproclamen feministes i ho redueixen en penjar banderes al balcó en dies assenyalats sense aplicar res del que diuen. Si la vida i la dignitat no estan al centre de les decisions, només vetllen pels seus interessos, els del capital i del patriarcat”, conclouen des de la Plataforma.
La Plataforma Feminista del Camp està formada pels col·lectius l’Hora Violeta, Cau de Llunes, Fridas, la Gata Insubmisa, CGT, IAC-USTEC, INTERSINDICAL, CUP, H2O, Ateneu Llibertari Alomà, Papallones Liles, Heroïnes Anònimes i Endavant.