Stop Creuers: «Tarragona encara no depèn del turisme de creuers i és un bon moment per a reduir-lo»

La plataforma tarragonina participa aquest dissabte 6 de juliol a Barcelona en una gran manifestació que demana "la reducció de l'activitat turística"

Imatge d'arxiu d'un creuer atracat a les instal·lacions del Port de Tarragona.
Imatge d'arxiu d'un creuer atracat a les instal·lacions del Port de Tarragona. | Àngel Ullate
05 de juliol del 2024

La temporada de creuers a Tarragona està a ple rendiment i ara fa gairebé un mes es va estrenar la nova terminal, ubicada al Moll de Balears i que ha suposat una inversió de 5,5 milions d'euros a càrrec de Global Ports Holding. Enguany, el Port de Tarragona preveu l'arribada una seixantena d'escales i uns 124.000 creueristes, en una temporada que va començar el passat mes d'abril i que s'allargarà fins al mes de novembre. En aquest sentit, l'horitzó amb què treballa la infraestructura tarragonina és arribar als 200.000 creueristes l'any 2030.

Tot i que les administracions estan alineades en l'aposta pel turisme de creuers des de fa temps, ara fa tres anys va sorgir la plataforma Stop Creuers que denuncia que aquesta tipologia de creuers presenta problemes en diversos àmbits, com la contaminació, la massificació en algunes zones de la ciutat, l'aigua que consumeixen en un context de sequera o condicions laborals precàries. Misael Alerm i Amadeu López són membres d'aquesta plataforma i consideren que és "una forma de turisme altament nociva pel planeta i per a les persones que viuen a la ciutat".

Per això, fan una crida a participar en la manifestació d'aquest dissabte 6 de juliol, a les sis de la tarda, a Barcelona, amb el lema 'Prou! Posem límits al turisme'. Des de Stop Creuers Tarragona asseguren que "hem de posar límits al turisme i reduir l'activitat turística per avançar cap a un canvi de model econòmic que en disminueixi la dependència". En aquest sentit, la columna tarragonina sortirà cap a la capital catalana a les 16.05 des de l'estació de Renfe.

Els "problemes" que provoquen els creuers, segons la plataforma

Stop Creuers va sorgir durant l'any 2021, quan es va començar a construir el Moll de Balears, ja que, segons explica Misael Alerm, "aquesta infraestructura suposava la consolidació de la indústria de creuers a la ciutat". En aquest sentit, el portaveu de la plataforma assegura que "és un tipus d'indústria que està demostrat que és la més contaminant per persona i quilòmetre i que en una ciutat que ja té una certa pressió turística i una gran pressió de contaminació, perquè tenim la petroquímica a tocar, ens semblava que no era la indústria més adequada perquè s'establís".

Segons manifesta Alerm, "els creuers tenen problemes en diversos àmbits, el primer d'ells és que els vaixells són molt contaminants, a causa del fuel oil, que està prohibit pel transport terrestre, però no al mar". En aquest sentit, assenyala que "a banda de generar CO₂, també és molt contaminant en sofre, tant que ja s'ha començat a legislar perquè es deixi d'emetre aquest sofre, que és un residu molt contaminant, sense oblidar el nitrogen".

stop creuers tarragona antonio ramos nacio
Amadeu López i Misael Alerm són membres de la plataforma Stop Creuers Tarragona.

A banda de l'aspecte mediambiental, des de Stop Creuers denuncien que el turisme de creuers "massifica la ciutat i els llocs més turístics, i en moments puntuals impedeix la vida normal dels ciutadans. A més a més, com que funcionen com una economia de casino, intenten que els viatgers es gastin tots els diners al creuer. Molts dels tripulants que baixen, per exemple, porten unes bosses amb entrepans per menjar".

Així, segons diu Misael Alerm, "els beneficis econòmics que dona a la ciutat són molt pocs, perquè, de fet, la majoria de gent que agafa un creuer ho fa pensant en el seu baix cost. Per tant, són gent que, més enllà d'allò que es pensa, no és que tinguin un gran poder adquisitiu, sinó que busquen unes vacances que siguin barates". Sobre aquesta qüestió, afegeix que "els creuers són una solució a curt termini per a la recuperació econòmica després de la pandèmia".

Una altra problemàtica que assenyala el portaveu de Stop Creuers és que els creuers van amb "banderes de conveniència", la major part de les vegades, "paradisos fiscals", un fet que provoca que "les condicions de treball a bord siguin molt precàries, amb sous molt baixos".

Demanen participar en la Taula Institucional de Creuers

Des de la plataforma també lamenten l'ecoblanqueig que hi ha al voltant dels creuers. En aquest sentit, Misael Alerm lamenta que "s'estigui venent que és un transport o un tipus de vacances amb l'etiqueta de pràcticament sostenible, quan és el transport més contaminant i que consumeix molta energia. A més, la majoria dels vaixells que arriben a la ciutat agafen aigua d'aquí, amb la pressió que això genera en un context de sequera". Esperen que la nova normativa europea que s'està treballant acabi amb allò que defineixen com a "ecoblanqueig".

En aquesta qüestió, també lamenten que el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, "faci bandera de la sostenibilitat", un fet que titllen d'una mostra més d'aquest "ecoblanqueig" que denuncien. Els responsables de Stop Creuers expliquen que s'han reunit amb els responsables del Port per reclamar que "les dades sobre els creuers siguin més obertes", demanant poder participar en la Taula Institucional de Creuers, perquè "hi ha empreses, però no entitats ecologistes". Aquesta petició, però no ha estat acceptada.

Sobre la nova terminal de creuers del Port de Tarragona, inaugurada fa menys d'un mes, i la celebració de l'Assemblea General de MedCruise, Misael Alerm considera que "és una mala notícia perquè es comença a entendre Tarragona com un pol, cada cop més important, pel turisme d'aquest tipus".

"Els creuers creixeran perquè no hi ha cap mena de regulació"

Sobre l'horitzó dels 200.000 creueristes l'any 2030 que s'ha marcat el Port de Tarragona, Alerm creu que "com els pisos turístics, els grans càmpings o els hotels, els creuers també creixeran perquè no hi ha cap mena de regulació". En aquest sentit, lamenten que "s'estan ignorant els avisos de la gent que viu als punts massificats de la ciutat i dels científics que estan dient que és un tipus d'indústria altament contaminant i que s'hauria de revertir".

Misael Alerm assenyala que "el Port diu que els creuers no són el problema, perquè 125.000 o 200.000 a l'any és una xifra molt baixa per a la ciutat, però mai es diu que aquests turistes s'afegeixen als que ja venen per medis terrestres i aeris". Una de les zones de Tarragona que més pateix la presència de turistes és la Part Alta, amb una important transformació dels comerços, desapareixent aquells destinats a la gent del barri i multiplicant-se aquells destinats als turistes".

"S'estan ignorant els avisos de la gent que viu als punts massificats de la ciutat i dels científics"

Per la seva banda, Amadeu López explica que fins fa dos anys ell vivia a la Part Alta, però que va decidir marxar. Sobre aquesta qüestió, afirma que "jo accepto que a la Part Alta se celebri la Setmana Santa, Santa Tecla o Sant Magí, però que cada cap de setmana sigui Santa Tecla o Setmana Santa, això em sembla que no".

En aquest sentit, defensa que "cal regular, tal com passa amb la petroquímica. Oi que ningú entendria que aquesta indústria no es regulés? Doncs amb el turisme també s'hauria de fer. Cal que comencen ara, que tenim l'experiència d'altres llocs on ja s'està fent".

"Hauríem d'estar planificant per saber quin tipus de turisme tenim i quin volem"

Misael Alerm manifesta que "no volem creuers enlloc, però és evident que no pots negociar una abolició directa". Per això, defensa que "en aquest moment, la ciutat encara no depèn del turisme de creuers, però d'aquí a uns anys en dependrà i serà més difícil desfer-se'n", motiu pel qual diu que "ara és un bon moment per començar a reduir el trànsit de creuers a Tarragona i no d'aquí a 5 anys". Amadeu López afegeix que "a Barcelona, Màlaga, València o les Canàries s'estan fent coses, s'està regulant, però aquí volem més, quan hauríem de planificar les coses i veure quin tipus de turisme tenim i quin volem".

Stop Creuers lamenta que no han parlat amb l'Ajuntament de Tarragona, ni amb el govern actual ni amb l'anterior, tot i que els han convidat a participar en diverses taules i jornades que han organitzat, la darrera d'elles un debat sobre si hi havia o no un turisme sostenible. A aquests actes també asseguren haver convidat representants de la Diputació o empresaris del sector turístic, però sense cap resultat positiu.

"No em molesta que la gent vingui a veure les muralles, però voldria que deixessin un trosset de carrer per poder passar"

Amadeu López defensa recorda que a Mallorca i Barcelona s'han fet acords entre el sector creuerístic i les administracions per regular. En aquest sentit, defensa que "hem de confiar en les persones que saben de turisme i que fan estudis sobre la qüestió. Aquestes persones diuen que cal regular la indústria del turisme, com pisos turístics, gent que entra als monuments, creuers, etc. Hi ha punts de la ciutat que estan massificats i en algunes voreres no es pot passar".

Així, López diu que "a mi no em molesta que la gent vingui a veure les muralles, però voldria que deixessin un trosset de carrer per poder passar". En aquest mateix àmbit critica els autobusos que transporten creueristes i que s'aturen a la Via Augusta, just davant dels Jardins de la Reconciliació, entorpint el trànsit i l'autobús de l'EMT que té parada allà. "Són detalls mínim de convivència que no es cuiden", assenyala.

La contaminació dels creuers

Misael Alerm comenta que "hi ha estudis internacionals de la UB, de la URV o de la Universitat de Girona, entre d'altres, que parlen de l'impacte que té el turisme de creuers i que ens diuen que és insostenible". En aquest sentit, asseguren que el sector s'aguanta "pel poder de la indústria i l'ecoblanqueig que es permet", alhora que repten els actors implicats que "parlin de la que relació té el turisme de creuers amb les morts de cetacis a l'Àrtic o amb l'acidificació dels oceans per culpa del sofre".

Sobre una alternativa verda pels creuers, el portaveu de la plataforma diu que "és el gas natural liquat, que avui en dia és una gran mentida". Assegura que "el gas natural liquat és gas metà processat per a poder ser transportat en tancs. En el procés d'extracció molt d'aquest metà acaba a l'atmosfera i sabem que acaba tenint un impacte major en l'efecte hivernacle, tot i que sí que és cert que genera menys contaminació de sofre". Amadeu López afegeix que en un trajecte de 100 quilòmetres, un creuer contamina el mateix que 54.000 cotxes recorrent la mateixa distància".

Accions informatives amb els creueristes

Els membres d'Stop Creuers fan accions informatives amb els creueristes que arriben a Tarragona en els autobusos que s'aturen a la Via Augusta. En aquest sentit, reparteixen díptics amb informació amb dades sobre la contaminació i el turisme d'aquest tipus. Asseguren que "ens hem trobat de tot. El més habitual és la indiferència, però hi ha gent que ens ha demanat disculpes o s'ha interessat pel tema, ja que no coneixien realment la problemàtica de contaminació dels creuers i de massificació de la ciutat". Finalment, hi ha els que "no volen que no els molestis".

Misael Alerm afirma que "el turista de creuer ve enganyat en el sentit de pensar que fa unes vacances molt sostenibles". Durant la temporada, que s'allarga fins a la tardor, continuaran "fent pedagogia" entre els turistes que venen a la ciutat, així com entre els tarragonins i tarragonines, perquè l'objectiu és posar sobre la taula el debat sobre el turisme.