La política de participació ciutadana de Reus serveix de model per a l'avantprojecte de la llei catalana

L’experiència obtinguda en els darrers anys ha consolidat aquesta manera de fer com un procés de debat universal i escolta activa

La nova llei de participació ciutadana s'emmiralla en l'experiència de Reus
La nova llei de participació ciutadana s'emmiralla en l'experiència de Reus | Ajuntament de Reus
27 de desembre de 2024, 11:12
Actualitzat: 11:12h

La regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, va participar en la jornada tècnica sobre l’Avantprojecte de Llei de Participació Ciutadana, organitzada per la Direcció General de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, el passat 12 de desembre, a Mataró. Sota el títol “Impacte de la Llei de Participació Ciutadana en els processos participatius. Exemple pràctic de l’Ajuntament de Reus”, l’exposició del cas de la capital del Baix Camp va servir com a referència per evidenciar les possibilitats i els beneficis que ofereix a les administracions públiques.

L’experiència obtinguda en els darrers anys ha permès consolidar la participació com una manera de fer pròpia de l’Ajuntament reusenc, concebuda no només com un tràmit, sinó com un procés de debat universal i escolta activa. La plataforma Reus Participa i els diversos processos participatius impulsats fins ara, com les diferents convocatòries dels pressupostos participatius, l'enquesta sobre dol gestacional, el procés participatiu per al Pla Reus Horitzó 32, el Consell d'Infants Ciutadans, etc; són exemples d’assoliments que han fomentat la innovació de noves modalitats, canals i metodologies de participació.

Aquestes iniciatives garanteixen la traçabilitat de les aportacions ciutadanes i ofereixen canals accessibles i adequats per facilitar la implicació de diferents col·lectius. Durant la seva intervenció, la regidora de Bon Govern Transparència i Participació va evidenciar com el Reglament de Participació Ciutadana ha reforçat els valors de la ciutat, en tant que aquest reglament promou accions que garanteixen la qualitat democràtica, enriquint l’administració i escoltant les veus de la ciutadania.

Igualment, Flores va destacar com els diferents processos de participació poden significar una millora substancial per al treball transversal, ja sigui dins la mateixa administració municipal con en el conjunt de la ciutat; així un enfortiment de les polítiques públiques a partir de les vivències i necessitats que expressa la ciutadania.

Arxivat a