El Port de Tarragona ha plantat els primers arbres del nou parc verd que rodejarà la seu institucional i l'edifici administratiu de l'organisme. L'acte, que ha comptat amb la presència del president del Port, Saül Garreta, i de l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha suposat l'inici simbòlic de les obres que s'allargaran durant 12 mesos i que suposaran una inversió de 3,25 milions d'euros. El projecte vol convertir aquest espai amb un gran parc, de cinc hectàrees de vegetació, per renaturalitzar aquesta zona.
Així, es vol fomentar una mobilitat sostenible, embellir la façana marítima i mitigar el canvi climàtic, així com a millorar la salut i el benestar de les persones. El nou parc suposarà un increment del 64% de la superfície verda i permetrà obrir les instal·lacions portuàries a la ciutat. Els treballs es faran en tres fases i la previsió és que s'allarguin durant un any. Una de les actuacions més destacades serà l'obertura del Dic de Llevant i la construcció d'una gran escalinata que connectarà el Moll de Costa amb la futura plaça de l'APT.
El projecte guanyador, redactat per l'estudi Mas Marinstany i escollit entre 21 propostes, simplifica l'estructura del sistema viari actual amb la pacificació dels vials, però mantenint les connexions que es fan avui dia amb vehicle. D'una banda, la connexió entre el Moll de Costa i el Passeig del Miracle i d'altra banda, l'accés a l'aparcament i el final del moll a través del vial de la mar. Els dos vials es preveuen en plataforma única, convertint aquest espai en una zona de prioritat invertida amb preferència per als vianants.
Crear una connexió entre l'àrea urbana i el mar
En aquest sentit, el projecte és coherent i compatible amb les actuacions que ja estan en marxa en el seu entorn, com la futura plaça de les Escales Reials, la remodelació del Club Nàutic i el Port Esportiu, així com les diferents estratègies de mobilitat plantejades pel nou POUM de la ciutat de Tarragona. Un dels objectius d'aquest nou Parc del Port és crear una connexió entre l'àrea urbana i el mar, i la renaturalització de l'espai fomentant l'augment de la biodiversitat. I un altre, la reducció de la superfície d'asfalt i l'augment de les zones verdes per tal de promocionar la mobilitat sostenible per a la ciutadania.
A més, el projecte Parc del Port es caracteritzarà per tenir itineraris accessibles per a la ciutadania, amb una reducció del trànsit rodat que permetrà millors connexions i més segures per a les bicicletes i vianants, hi haurà una reorganització dels aparcaments i, finalment, s'habilitaran espais per a l'accés de vehicles d'emergència i manteniment. Es preveu la plantació d'espècies autòctones i la creació de sistemes de drenatge sostenible per a gestionar eficientment l'aigua de pluja. El Port vol que el parc actuï com a un refugi climàtic gràcies a la seva configuració 'de bosc' amb la plantació d'arbres i vegetació adaptada a la salinitat del lloc.
En una futura fase, es preveu actuar a la plaça dels Carros, en una actuació que vol millorar la connexió entre les instal·lacions portuàries i la ciutat. La proposta del Port de Tarragona per aquest espai preveu una reforma integral, amb diverses infraestructures, com ara el pas del futur tramvia, un carril bici, un amfiteatre i un nou accés cap al Moll de Costa i el futur Parc del Port. La inversió prevista en la remodelació de la plaça dels Carros és d'uns 4,5 milions d'euros, tot i que encara queda camí per recórrer perquè sigui una realitat.
"Un parc pensat perquè les persones siguin el centre"
El director del departament d'Acció Climàtica i Territori del Port, Rafael López-Monné, ha explicat que "aquest és un parc pensat perquè les persones siguin el centre". López-Monné ha destacat també que "apostem per una mobilitat més amable, en la qual el cotxe passa a segon o tercer pla i això és un canvi substancial". En aquest sentit, també ha posat en valor "la idea d'aixecar l'asfalt, perquè necessitem que el terra respiri. Sobrava asfalt i faltaven arbres, perquè sense els arbres no podríem viure".
Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha afirmat que "aquest projecte és un exemple de les bones relacions entre el Port i l'Ajuntament. Amb el Saül Garreta no compartim color polític, però sí que compartim l'estima per Tarragona". El batlle ha afegit que "amb aquesta renaturalització fomentarà la mobilitat sostenible i contribuirà a l'embelliment de la façana marítima de la ciutat, creant un nou pulmó verd, que serà un espai perquè els veïns, puguin trobar-se, fer esport i gaudir de la natura".
Finalment, el president del Port, Saül Garreta, ha assenyalat que "aquest projecte és una aportació per tornar el verd a les ciutats", tot recordant que "aquesta actuació representa els valors del que volia aconseguir quan vaig assumir la presidència del Port, com desfossilitzar, descarbonitzar, apostar per la nova mobilitat i que la ciutat sigui un espai de convivència". En aquest sentit, el president ha posat en valor el lema del projecte, que proposa "una ciutat verda oberta al mar".