Un estudi diu que el Port de Tarragona registra diverses superacions dels límits de partícules contaminants

És una de les principals conclusions de l'informe sobre qualitat de l'aire d'Ecologistes en Acció

Imatge d'una estació de control de l'aire al Port de Tarragona.
Imatge d'una estació de control de l'aire al Port de Tarragona. | TarragonaDigital
19 de juny de 2024, 15:27
Actualitzat: 16:18h

Prop de tres quarts de la població catalana va respirar aire contaminat per damunt dels límits legals que la Unió Europea ha fixat de cara al 2030. És una de les principals conclusions de l’informe sobre qualitat de l’aire d’Ecologistes en Acció. Els ports de Barcelona i Tarragona i la plana de Vic tenen superacions dels valors límit de partícules menors de 10 micres (PM10), mentre que el Prepirineu, la plana de Vic i l’aeroport del Prat mostren una gran afectació de la contaminació per ozó troposfèric. En aquest sentit, Barcelona i la seva àrea metropolitana superen els valors de la nova Directiva de manera àmplia i generalitzada.

Tot i la significativa millora de la qualitat de l'aire a Catalunya respecte dels darrers anys, el 100% de la ciutadania ha respirat nivells de contaminació per sobre de les recomanacions de l’OMS, mentre que el 75% de la població ha estat afectada per nivells de contaminació superiors al que estableix la nova Directiva de qualitat de l'aire per al 2030. Malgrat que per primera vegada des de la seva entrada en vigor el 2010 Barcelona i Madrid van complir el límit legal anual d’NO2, les principals àrees urbanes espanyoles van superar el nou límit legal anual aprovat per al 2030.

L'ozó continua sent el contaminant que presenta més extensió i afecció a la població, i el més estretament lligat al canvi climàtic. Tot coincidint amb les onades de calor de juliol i agost, el 2023 es van produir 15 superacions del llindar d'alerta a Puertollano (Ciudad Real) i al Port de Tarragona, la pitjor situació des de l'any 2015.

Manlleu va registrar el valor més elevat de l'estat en benzo(α)pirè (BaP), un contaminant cancerigen relacionat amb l'aprofitament energètic de biomassa, del qual hi ha hagut superacions dels valors recomanats per l’OMS a 17 estacions catalanes.

Ecologistes en Acció afirma que l'única manera de millorar la qualitat de l'aire a les ciutats és disminuir el trànsit motoritzat

Els plans de millora de la qualitat de l'aire són obligatoris segons la legislació vigent, però una desena de comunitats autònomes continuen incomplint la seva obligació d'elaborar-los per rebaixar l'ozó a les zones on s'excedeixen els objectius legals. A instàncies d'Ecologistes en Acció, els tribunals de justícia han obligat a aprovar-los als governs de Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià i Navarra.

Segons l’entitat, l'única manera de millorar la qualitat de l'aire a les ciutats és disminuir el trànsit motoritzat, tot potenciant la mobilitat activa de vianants i ciclista i el transport públic net. També cal promoure l'estalvi energètic, adoptar les millors tècniques industrials disponibles i tancar les centrals tèrmiques de combustibles fòssils.

Així mateix, demanen penalitzar el dièsel, reduir l'ús de l'avió, accelerar l'àrea de control de les emissions del transport marítim del Mar Mediterrani i una moratòria de les noves macrogranges ramaderes.