Preocupació entre els treballadors de Repsol per la possible pèrdua d'inversions a Tarragona

El sindicat STR considera que si no s'executen els projectes previstos a Tarragona "seria un cop dur als treballadors de la companyia i per al teixit industrial del nostre país"

Imatge del complex industrial de Repsol a Tarragona.
Imatge del complex industrial de Repsol a Tarragona. | TarragonaDigital
22 d'octubre de 2024, 14:29
Actualitzat: 17:28h

La possible desinversió de Repsol a les comarques de Tarragona per la possible consolidació de l'impost a la banca i a les energètiques per part del govern espanyol preocupa, i molt, als sindicats. En un comunicat, el Sindicat de Treballadors, STR, ha manifestat la seva "gran preocupació" per la possibilitat que Repsol s'endugui a Portugal dues inversions estratègiques previstes a Tarragona —l'ecoplanta del Morell i l'electrolitzador— que sumen un total de 1.100 milions d'euros. En aquest sentit, l'STR ha afirmat que "seria un cop dur als treballadors de la companyia i per al teixit industrial del nostre país".

En el seu comunicat, el sindicat ha assegurat que "la imposició d'un impost extraordinari a les energètiques, una mesura que contravé les recomanacions de la Unió Europea, ha generat un clima d'inseguretat jurídica que està espantant les inversions i posant en risc milers de llocs de treball. Aquesta decisió, lluny d'afavorir la recaptació d'ingressos, està afeblint la competitivitat del nostre país i perjudicant greument les comunitats locals on se situen les instal·lacions industrials".

Jordi Margalef, secretari de comunicació del STR, ha alertat de "la possible pèrdua de projectes com aquest ens preocupa molt, però també com les administracions no estan posant suficient focus en el que està passant". Margalef ha exigit "una política industrial molt clara per a protegir la competitivitat de la indústria, que és generadora de llocs de treball estables i de qualitat".

"S'està optant per mesures a curt termini que generen incertesa, desconfiança i desinversió"

L'STR ha alertat també que "la pèrdua d'aquestes inversions no sols implica la destrucció de llocs de treball directes, sinó també d'una gran quantitat d'ocupacions indirectes en la cadena de valor". Així mateix, han lamentat que "aquesta decisió posa de manifest la falta de visió de futur que, en lloc d'apostar per polítiques industrials que fomentin la creació d'ocupació i l'atracció d'inversions, i amb això una major recaptació d'impostos sostenible en temps, s'està optant per mesures a curt termini que generen incertesa, desconfiança i desinversió".

Finalment, el sindicat ha fet una crida als responsables polítics perquè "reconsiderin aquesta política fiscal i adoptin mesures urgents per a recuperar la confiança dels inversors i protegir el teixit industrial del nostre país. És necessari establir un diàleg constructiu per a garantir un marc fiscal estable i competitiu que permeti atreure inversions i generar ocupació de qualitat".

Junts i el PP també mostren la seva preocupació

D'altra banda, els partits polítics també s'han pronunciat sobre la qüestió. El portaveu de Junts a l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Sendra, ha manifestat que l'impost a les energètiques generar conseqüències irreversibles per a la competitivitat de Tarragona. "És una decisió que no només afectarà les empreses, sinó que posarà en risc milers de llocs de treball directes i indirectes associats a aquests projectes", ha dit Sendra. En aquest sentit, ha afegit que "per a una ciutat com Tarragona, on la indústria petroquímica és un motor econòmic essencial, perdre aquestes inversions significaria un cop molt dur per a la seva economia".

Per la seva banda, en un comunicat, el Partit Popular de Tarragona ha afirmat que "aquest impost respon a un acord entre el PSOE i Sumar, considerant-lo un favor necessari per a Pedro Sánchez per mantenir-se a La Moncloa". En aquest sentit, els populars han criticat que "Sánchez prioritza la seva continuïtat com a president per sobre del risc de pèrdua de llocs de treball a la zona si aquestes inversions no es mantenen".

El Govern apuntala l’impost a les energètiques i crida a la "fiscalitat responsable"

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, s’ha mostrat aquest dimarts reticent a fer qualsevol tipus de pressió a l’executiu espanyol per a que no converteixi en permanent l’impost a les energètiques, tal i com han demanat des de Foment i des de part del món empresarial. Així, sense situar-se a favor de la mesura, sí l’ha emmarcat en la "fiscalitatresponsable" que creu que ha d’imperar per tal de poder "portar a terme totes les reformes que s’han de desenvolupar". En aquest sentit, ha negat que l’impost posi en risc grans inversions com la de la petroquímica de Tarragona, tal i com han denunciat alguns sectors. “

"Fem una crida a la fiscalitat responsable. Acompanyarem aquesta i altres inversions però amb el principi que hi ha d’haver aquesta fiscalitat responsable", ha dit Paneque, tot afegint que des de l’executiu tenen el compromís de "crear marcs estables per a noves inversions i per a mantenir les que ja hi ha".

La rèplica de la portaveu arriba després que Foment del Treball hagi demanat al Govern que pressioni l’executiu espanyol per evitar que l’impost a les energètiques es converteixi en permanent. La patronal catalana ha assegurat en un comunicat que la mesura era "temporal i excepcional", i ha avisat que si es consolida "posa en risc la continuïtat" d'inversions importants a tot el país.

"El gravamen a les energètiques posa en risc la transformació i també la supervivència del complex industrial de Repsol"

La Cambra de Comerç de Tarragona també s'ha pronunciat sobre el "perill" que representa per a l'economia de les comarques de Tarragona que el gravamen a les empreses energètiques es converteixi en definitiu. Laura Roigé, presidenta de l'ens, ha assenyalat que es tracta d'una mesura fiscal que tindrà "greus conseqüències que posen en risc la transformació i també la supervivència del complex industrial de Repsol i, per extensió, del sector petroquímic de Tarragona". En aquest sentit, l'ens cameral demana "responsabilitat i rigor" al govern espanyol i a totes les forces polítiques implicades, per tal d'evitar que la mesura es consolidi.

"És un tribut que ataca directament la competitivitat de la nostra indústria davant la d'altres sectors i països, perquè només s'aplica a Espanya. I perquè només s'aplica a unes determinades empreses", ha manifestat la presidenta, que ha afegit que "cal recordar que aquestes companyies ja tributen pels seus beneficis, a través de l'impost de societats. Estem parlant d'un gravamen addicional, que només les afecta a elles, incorporat d'un dia per l'altre amb el pretext que seria temporal i extraordinari, i que els ha suposat centenars de milions d'euros addicionals als que ja pagaven. I que ara, a més, es vol convertir en permanent".

Roigé ha recordat que "és precisament d'aquests beneficis d'on han de sortir els recursos que aquest sector necessita per finançar les seves inversions en descarbonització. Si això es materialitza estarem desincentivant la seva transformació i afavorint que es plantegin la possibilitat de marxar a altres localitzacions amb condicions més favorables, fins i tot dins de la Unió Europea".