L'estudi permetrà a l'executiu liderat per l'alcalde Pau Ricomà conèixer les opcions que té per millorar els models de recollida. El contracte té una durada de 2 anys i 4 mesos i suposarà un cost afegit per al consistori de 125.000 euros IVA inclòs.
El conseller Xavier Puig ha anunciat avui en roda de premsa aquest anunci de licitació, detallant que la voluntat del govern és "millorar l'eficiència i la sostenibilitat de la recollida de la brossa". Entre d'altres coses, aquest nou estudi permetrà avaluar els diferents models existents de gestió del servei: o bé externalitzat a una empresa privada o bé internalitzat amb treballadors municipals.
El contracte que s'ha licitat ara contempla 2 mesos per estudiar les necessitats del servei, una anàlisi de models actuals de recollida, neteja i gestió de la deixalleria (2 mesos), noves tecnologies previstes (1 mes), anàlisi dels possibles sistemes de gestió del servei públic a nivell administratiu (1 mes), proposta d'alternatives valorades i comparades (3 mesos) i finalment l'assistència tècnica i sessions informatives (3 mesos). Aquesta seria una primera fase que es té previst finalitzar al maig de 2021.
En la segona fase del contracte, l'empresa adjudicatària de consultoria elaboraria el plec de condicions del nou servei, amb un temps de finalització al desembre de 2021. En la tercera fase, l'empresa assessoraria en les ofertes rebudes després de la convocatòria del concurs públic i, quan s'adjudiqués el nou servei, tindria 8 mesos més encara per donar suport a la implantació, un termini que posaria el límit en el juny de 2023, cobrint tot el temps que li queda a l'actual contracte -28 d'abril de 2023.

Uns contenidors, a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
Des de 2002 el cost ha pujat més del doble
El contracte amb FCC data inicialment del 2 de maig de 2002. Previst per a una durada de 10 anys, l'import havia de ser de 8.831.906 euros l'any. Posteriorment, al 2004, encara a l'època de l'exalcalde Joan Miquel Nadal (CiU), s'hi va afegir el servei de neteja de platges, fet que va elevar el cost per a les arques públiques a 9.159.885,41 euros anuals.
Aquest import, amb els anys, s'ha arribat a duplicar. Al 2010 es va aprovar la pròrroga i modificació del contracte 10 anys més des de la data de finalització del contracte inicial. En aquell moment es va donar la circumstància que ERC també era al govern, això sí, en minoria, conjuntament amb el PSC.
Als pressupostos municipals de l'any 2020, l'import que tenia reservat l'Ajuntament de Tarragona per al contracte de neteja -sense tenir en compte afegits sobrevinguts a causa de la pandèmia o ocupacions- era d'un total de 20.591.751,80 euros, dividits en contractes de recollida i gestió de residus (11.633.200,60 euros), despeses sensibilització residus i neteja publica (433.403,71 euros), contracte de neteja (7.869.729,65 euros) i contracte de neteja de platges (655.381,83 euros).
Malgrat aquestes quantitats, l'Ajuntament encara ha hagut de sancionar l'empresa FCC per haver incomplert en diverses ocasions el contracte. Recentment, de fet, es va aprovar una multa de 145.000 euros. Durant els darrers anys s'han incrementat les queixes veïnals. Al pas d'aquestes protestes va sortir l'anterior govern, liderat per l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, assegurant que d'una banda el cost del contracte era el que era per la complexitat urbanística de la ciutat i la seva dispersió i, de l'altra, que sí que s'estava fent seguiment. Les queixes cap a FCC no han arribat, però, només des d'associacions veïnals, sinó que la seva tasca ha estat motiu de controvèrsia al Consell Comarcal del Tarragonès. Fins i tot el contracte de Tarragona va ser dut als jutjats per part de la CUP, en un procediment que va acabar arxivat.