El Grup Impulsor de la futura Àrea Metropolitana de Tarragona (AMT) ha començat a definir quins ens o empreses públiques lideraran els grups de treball de les diferents àrees i serveis que s'estudien mancomunar. La segona reunió, després de la constitució el passat mes de desembre, ha tingut lloc aquest dijous 13 de juny a la seu de la Diputació de Tarragona a Reus, al Palau Bofarull.
Així, en matèria d'energia el lideratge l'assumirà l'empresa pública Reus Energia, l'habitatge recaurà en el Servei Municipal de l'Habitatge a Tarragona (Smhausa), la sostenibilitat l'assumiran de forma compartida Secomsa i Sirusa, mentre que el lideratge en el transport se'l repartiran les dues empreses municipals de Tarragona (EMT) i Reus (Reus Transport).
Els vuit ajuntaments (Reus, Tarragona, Cambrils, La Canonja, Constantí, Salou, Vila-seca i Valls), els consells comarcals del Baix Camp i el Tarragonès, la delegació de la Generalitat de Catalunya a Tarragona i la mateixa Diputació inicien les valoracions al voltant de l'abast que tindrà cada comissió tècnica a partir dels objectius marcats i les accions programades.
Segons ha afirmat la presidenta de l'ens supramunicipal, Noemí Llauradó, als mitjans de comunicació abans de la reunió, les primeres conclusions de l'Àrea Metropolitana de Tarragona haurien d'arribar el febrer del 2025. Ara, es constituiran els diferents grups de treball que s'encarregaran específicament d'un àmbit de gestió i estudiaran les diferents propostes que els arribin.
Consideracions al voltant de l'AMT
A més de les comissions esmentades, la Diputació de Tarragona liderarà determinades matèries, com l'àrea d'emprenedoria, i el focus principal de tots els ens participants es posa en la delimitació territorial -encara pendent- de la futura àrea metropolitana, d'acord amb uns criteris objectius i consensuats.
Llauradó ha destacat, també, que treballaran perquè l'AMT es plasmi de "forma tangible", és a dir, estudiaran si ha de tenir fórmula jurídica i quina i com es traduirà en actuacions concretes. Tampoc es descarta la suma d'una altra "capa administrativa" -per sobre de l'AMT- que gestioni l'eina que serà l'àrea metropolitana, un aspecte que també s'extraurà de les conclusions a principis de l'any vinent.
Això sí, la presidenta de la Diputació de Tarragona ha considerat que aquest "és un dels intents en què s'ha fet un salt de més qualitat o més abast" per fer possible aquesta eina per "gestionar polítiques públiques i recursos des de la perspectiva de ciutat única i sense capitalitats".
Qüestions que es posaran sobre la taula en els pròxims mesos i en què l'AMT tindrà molt a dir són la mobilitat metropolitana, el Pla Territorial, el traçat del transport de mercaderies perilloses o l'atracció d'inversions empresarials perquè aquestes respectin la triple sostenibilitat (social, econòmica i ambiental), entre altres.