La Generalitat inclou els barris Fortuny de Reus i Sant Salvador de Tarragona en un programa d'intervenció sociourbana

El pla «Barris amb futur» posarà l'accent en l'atenció comunitària i la cohesió del territori

L'Ajuntament de Reus també acompanyarà la rehabilitació energètica d'habitatges al barri Fortuny
L'Ajuntament de Reus també acompanyarà la rehabilitació energètica d'habitatges al barri Fortuny | Laia Solanellas
16 d'abril del 2024
Actualitzat a les 11:41h

El departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va organitzar, aquest dilluns 15 d'abril, una jornada de treball a Barcelona per tal d'avançar en el programa pilot "Barris amb futur". A més de 40 micropobles, entre els 20 barris seleccionats per aquest projecte d'intervenció sociourbana es troben els barris Fortuny de Reus i Sant Salvador de Tarragona.

L'objectiu del programa és contribuir al desplegament de la llei de millorament urbà, ambiental i social dels barris i viles, mitjançant el desenvolupament de polítiques socials i urbanes per assolir un territori més cohesionat. El treball incidirà tant en l'administració pública com en la capacitat d'organització comunitària. En ambdós casos, tant l'Ajuntament de Reus com el de Tarragona van proposar incloure el seu barri en aquesta iniciativa.

El projecte parteix de la base que, en les àrees d’atenció especial, si la població que hi viu millora les seves condicions de vida i pot prosperar serà més fàcil que hi mantingui la residència. És a dir, que la mobilitat social no passarà per l’èxode del barri, de manera que el territori en qüestió podrà millorar globalment el seu posicionament en termes de benestar col·lectiu.

Progrés individual i col·lectiu

“L’acció comunitària i l’acció col·lectiva és el que transforma la realitat; l’assumpció de les responsabilitats que tenim uns vers els altres és la garantia del progrés individual i col·lectiu”, ha expressat el conseller Carles Campuzano. “El projecte Barris amb futur posa l’accent en aquesta dimensió comunitària, en aquesta capacitat que quan les persones ens ajuntem per treballar plegades podem transformar la realitat”, ha conclòs.

Per la seva banda, el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, ha posat l'accent en l'enfocament metodològic i ha assenyalat que "la política d'intervenció sociourbana s'ha de poder explicar pels seus resultats". També, ha explicat que cada projecte ha de determinar els indicadors objectius, la capacitat de donar resposta a aquests condicionants i les accions a desenvolupar.

Els barris s’han escollit d'acord amb criteris quantitatius (indicadors com ara població migrant amb renda baixa-mitjana, població amb estudis baixos, joves sense estudis, població ocupada, renda mitjana per persona i treball de baixa qualificació) i criteris qualitatius basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària. Un altre dels arguments és demostrar que la intervenció comunitària proactiva permet trencar el cercle d’exclusió.

Per atendre la realitat de l’àmbit rural i dels micropobles, Barris amb futur inclou en el pilotatge el programa Microcomunitats de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, acordat amb l’Associació de Micropobles de Catalunya. El programa treballa l’accés als serveis públics i a l’activitat comunitària supramunicipal a la població resident en 40 petits municipis. Al Camp de Tarragona són Capafonts, els Garidells, els Guiamets, la Febró, la Torre de Fontaubella i Renau.