«El dol a través de la cultura» és una xerrada amb què les sanitàries Mònica Asensio, Maite Palacios i Annabel Pellicer busquen donar una nova mirada al dol, explorant les diferents potencialitats de la cultura per millorar la salut i el benestar de les persones que el pateixen o l'han patit. Aquest mateix dijous 24 d'octubre, a les 18.30 hores, la presentaran a la Biblioteca Pere Anguera de Reus, en col·laboració amb el CAP Marià Fortuny i, a més, la sessió comptarà amb la participació de l'actriu i rapsoda Dolors Quintana.
A partir de la seva experiència personal, la lectura de fragments de llibres i la projecció de fragments de documentals i pel·lícules, les professionals de la Salut expliquen les fases del dol i proporcionen eines per entendre i superar aquest procés. A través de les xarxes socials del projecte (@bondia_tristesa), exposen la seva voluntat d'apropar diferents aspectes culturals al món de la salut i "demostrar que l'art permet expressar emocions i sentiments i ajuda a superar adversitats".
Les seves impulsores es defineixen com a "amants de la literatura, l'art i la cultura" i van decidir embarcar-se en aquesta iniciativa, que va sorgir a principis del 2023 a l'Hospital Lleuger de Cambrils, marcades per la pròpia experiència d'un dol. Compten amb el suport del Centre de Formació i Innovació en Simulació Josep Maria Martínez Carretero (CFIS) de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i la Diputació de Tarragona.
La conferència ha "viatjat" arreu del Camp de Tarragona (La Selva del Camp, Alcover, El Vendrell o Cambrils, entre d'altres), en col·laboració amb diferents entitats i espais, així com sovint ha anat acompanyada d'un projecte fotogràfic, "El dol en imatges", que pretenia normalitzar el dol en el dia a dia. De fet, el passat mes de setembre, "El dol a través de la cultura" ja es va presentar a Reus, al Centre de Lectura, conjuntament amb un espectacle de dansa.