Protecció Civil registra 358 incidents relacionats amb el PLASEQTA a Tarragona durant el 2024

El balanç anual de Protecció Civil mostra com s'ha activat el PLASEQTA —sense arribar a emetre una prealerta— per incidents relacionats amb el risc químic una mitjana de gairebé un cop al dia a la demarcació de Tarragona

Les xemeneies del polígon nord de Tarragona.
Les xemeneies del polígon nord de Tarragona. | TarragonaDigital
22 de gener de 2025, 12:10
Actualitzat: 12:11h

Protecció Civil de la Generalitat ha fet balanç de l'activitat registrada l'any 2024, posant en relleu la importància del PLASEQTA (Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona) com a eina clau per a la gestió de situacions de risc químic al polígon petroquímic més gran del sud d'Europa. Segons les dades facilitades, aquest pla s'ha activat en 358 ocasions durant l'any passat, fet que reafirma Tarragona com un dels territoris amb major necessitat de monitoratge i resposta a incidents industrials.

Les activacions del PLASEQTA han estat motivades per incidents en instal·lacions químiques que, si bé no han generat emergències majors que hagin requerit elevar el nivell a 'prealerta', sí que han necessitat un seguiment tècnic. Aquest pla especial ha estat el segon més actiu a tot Catalunya, només darrere del TRANSCAT, destinat a la gestió d'incidents relacionats amb el transport de mercaderiesperilloses, que ha acumulat 627 activacions.

L'any 2024 també ha estat marcat per avenços importants en matèria de seguretat al sector petroquímic de Tarragona. En el marc del PLASEQTA, s'ha iniciat la instal·lació de 575 sensors de detecció de substàncies tòxiques, un projecte que s'estendrà fins al 2027 amb un pressupost de 2,4 milions d'euros.

L'any dels sensors i l'increment del monitoratge

Aquesta xarxa de sensors permetrà una detecció més ràpida i precisa de possibles fuites o accidents químics, reforçant així la protecció del territori. A més, s'han afegit set noves sirenes d'avís a la població per risc químic, una de les quals s'ha ubicat al Port de Tarragona, completant la cobertura d'àrees urbanes clau on és prioritari el confinament en cas d'emergència.

Entre les accions més destacades del 2024 figura el simulacre d'accident químic realitzat el 4 de desembre al Polígon Nord de Tarragona. Aquest exercici, que va simular un gran incident amb fuita de substàncies perilloses, va incloure el confinament preventiu de més de 10.000 persones a les zones industrials i urbanes del Morell i la Pobla de Mafumet. Es van utilitzar alertes enviades directament als telèfons mòbils de les persones afectades, un pas significatiu per millorar la comunicació d'emergències.

Segons el balanç de Protecció Civil, aquestes mesures s'emmarquen en una estratègia més àmplia per sensibilitzar la població i millorar la coordinació en cas d'incidents industrials. Al llarg del 2024, s'han organitzat també proves de sirenes a Tarragona i les Terres de l'Ebre, incloent-hi una enquesta ciutadana per avaluar la percepció de seguretat i l'efectivitat dels avisos. A la prova de Tarragona, es van rebre més de 280 enquestes que van valorar positivament el funcionament del sistema.