Tot a punt pel nou simulacre de risc químic a Tarragona amb enviament d'alerta a mòbils

La Pobla de Mafumet i el Morell seran els municipis afectats per aquest simulacre de risc químic al polígon nord de Tarragona

L'exercici simularà un accident químic greu a les instal·lacions de Repsol.
L'exercici simularà un accident químic greu a les instal·lacions de Repsol. | TarragonaDigital
03 de desembre de 2024, 11:48
Actualitzat: 11:49h

Aquest dimecres 4 de desembre, Protecció Civil posarà de nou a prova el Plaseqta amb un simulacre al polígon nord de Tarragona, que afectarà els municipis de la Pobla de Mafumet i el Morell, així com els treballadors de Repsol. En aquest sentit, l'exercici començarà a les 11 hores i simularà un incendi a les instal·lacions de Repsol, que provoca un núvol tòxic. Així, s'activaran les sirenes de risc químic dels dos municipis i s'enviarà una alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils que estiguin a la zona, avisant que es tracta d'un simulacre.

Els municipis de la Pobla de Mafumet i el Morell també faran un simulacre del seu pla d'emergència municipal, constituiran el CECOPAL i practicaran el confinament d'alguns espais. Per la seva banda, la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, conjuntament amb la delegada del Govern a Tarragona, Lucía López, i la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, presidiran el consell assessor del Plaseqta, que es reunirà a l'edifici CAT112 de Reus, on es prendran les decisions relatives al confinament de la zona afectada i se supervisaran totes les actuacions realitzades pels cossos d'emergències i organismes participants.

Tercer simulacre des de l'any 2022

Aquest serà el tercer simulacre de risc químic que es fa a les poblacions de l'entorn de la indústria química tarragonina des de l'any 2022, que en aquest cas concret afectarà a unes 10.000 persones. El primer es va produir al polígon sud de Tarragona el 2022, quan es va demanar que es confinessin unes 65.000 persones. El 2023, se'n va fer un altre al polígon de Constantí, on es van activar uns 150 efectius, els quals van participar en la simulació d'un accident de risc químic en una empresa d'aquesta àrea industrial. L'objectiu principal d'aquests exercicis és reforçar la implantació del Plaseqta amb les autoritats, serveis d'emergència i altres organismes del pla.

Prèviament al simulacre s'ha desenvolupat una campanya informativa als serveis d'emergències, responsables municipals i directius de les empreses sobre el mateix. A més, es fa una campanya de sensibilització a la població afectada per risc químic, per implantar el confinament com a mesura d’autoprotecció en cas d’emergència química. L'exercici serà voluntari, tot i que s'encoratja a practicar el confinament durant el simulacre.