Amb motiu del Dia Internacional del Turisme, aquest divendres 27 de setembre, diferents col·lectius arreu del territori s'han mobilitzat en contra de la turistificació i la precarització de la població. En concret, a la ciutat de Tarragona, la plataforma STOP Creuers ha organitzat una acció reivindicativa contra el turisme de creuers que ha provocat moments de tensió al Moll de Costa del Port de Tarragona.
Encara que la convocatòria oficial estava anunciada per a les 15.45 hores a la Via Augusta, la protesta d'una trentena de membres de la plataforma s'ha iniciat poc abans de dos quarts de cinc de la tarda en el tram final del recorregut dels busos que porten els creueristes fins al vaixell. Així, han aturat un autobús ple de creueristes, bloquejant amb pancartes un dels passos de vianants a tocar dels Tinglados del Moll de Costa.
Els manifestants han cridat que "el turisme mata els barris", fet que ha desencadenat un enfrontament amb alguns viatgers que han baixat del bus i els han amenaçat, provocant moments de tensió que finalment no han anat a més. Fins al lloc de la concentració, s'han desplaçat cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra i una de la Policia Portuària de Tarragona.
Una reivindicació descentralitzada
En el cas de la capital tarragonina, l'objectiu era retardar un temps l'accés dels creueristes als vaixells per tal de "recordar que a la ciutat no tothom està tan cofoi amb el turisme de creuers, que sembla que gaudeix d'una falsa majoria de gent a favor", ha exposat Misael Alerm, membre de la plataforma STOP Creuers.
Amb tot, l'aturada de l'autobús ha durat uns deu minuts i, després de la intervenció dels cossos de seguretat, els manifestants han deixat passar el vehicle de passatgers. També han aturat un altre bus que anava a recollir turistes, però només durant dos minuts.
Alerm ha justificat aquesta acció "de desobediència civil de caràcter no violent" amb la voluntat de "protestar contra la presència dels creuers i una indústria que és altament contaminant, destrueix el teixit dels barris i precaritza els treballadors que hi treballen".
Més enllà d'aquest 27 de setembre, en què altres ciutats de l'Estat i el sud d'Europa han fet accions simbòliques i mobilitzacions per demanar que s'aprovi una regulació del turisme, que ara mateix no existeix; la plataforma no descarta futures reivindicacions fins que s'acabi la temporada de creuers (finals d'octubre, principis de novembre). "Ens adherirem a les convocatòries que es facin en altres indrets perquè és un fenomen del turisme de masses que està estès per tot Catalunya i Espanya", ha assegurat Misael Alerm.