Recta final de les obres del Parc de Lliscament de Reus, que han d'acabar al setembre

Quedarà integrat en una zona verda de 13.000 metres quadrats entre el camí del Roquís i el Parc dels Capellans

Publicat el 12 de juliol de 2022 a les 09:39

El Parc de Lliscament de Reus entra a la recta final i quedarà operatiu, a priori, a finals de setembre. Les obres es troben prop del 90% d'execució segons el govern, i caldrà esperar que passi l'estiu per plantar la vegetació que falta. Tot plegat acabarà conformant una zona verda de 13.000 metres quadrats amb un skatepark de 1.000 metres quadrats a l'interior.

 

El pressupost del projecte ha rondat els 900.000 euros i també inclou equips de cal·listènia i zona de petanca. El calendari inicial plantejava que el projecte quedés enllestit aquest mes de juny, però finalment serà a finals de setembre. Un dels motius principals és la vegetació que s'hi vol plantar, actuació que no es pot fer durant l'estiu.

 

La zona s'ubica entre les piscines municipals, el camí del Roquís i l'avinguda de Riudoms. No s'ha actuat directament sobre barrancs, rieres i mines de la zona, però l'espai es concep com a part de l'anomenada «V verda» al voltant de Reus. El projecte és obra d'Óscar Blasco, Sergi Arenas i Gerard Yubero. Aquest dimarts s'ha fet una visita d'obres a la zona en la qual han explicat la filosofia amb la qual l'han dissenyat.

 

El Parc de Lliscament es veu com una zona verda de dinamització veïnal

A grans trets s'ha volgut obrir aquest parc a la ciutadania i connectar-lo amb el seu voltant. La zona quedava amagada i cridava poc a passar-hi, tal com han exposat, una situació que s'ha volgut canviar radicalment. La concepció actual és que aquesta zona verda ha de quedar integrada al barri, i ha de servir de connector amb el Parc de la Festa i el Parc dels Capellans.

 

Al centre s'hi ha construït un skatepark pensat per a tots els estils, gèneres i nivells de dificultat. La vegetació del voltant serà la pròpia d'un prat mediterrani de ribera. De fet s'ha actuat al voltant del barranc perquè, quan l'Ajuntament ho projecti, es pugui renaturalitzar.

 

Carles Pellicer, alcalde de Reus destaca la concepció de la zona, amb «una configuració molt mediterrània en un parc que amplia molt les zones verdes a la ciutat de Reus». Ha detallat que les obres es troben «pràcticament al 90%» d'execució, i falta instal·lar mobiliari, cartelleria i acabar les feines d'enllumenat i pavimentació.

 

Quan estigui acabat, des del govern es veu com una eina amb potencial per dinamitzar la zona oest de la ciutat, «que havia quedat una mica deixada», ha admès l'alcalde. «Generarà un lloc de trobada entre ciutadania, natura i esport», ha afirmat.

 

Zona verda del Parc de Lliscament de Reus al seu extrem més pròxim al camí del Roquís i l'avignuda de Riudoms
La zona verda s'ha pensat com un dinamitzador de la zona i un atractiu per als veïns del barri | Jordi Olària Gras

 

De la zona verda a la renaturalització de barrancs i rieres

Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, posa en relleu la voluntat de «connectar amb el paisatge periurbà els nostres parcs públics». Afegeix, a més, que darrere d'aquest projecte també hi ha una filosofia mediambiental. Defineix la zona verda com un «corredor verd que funcionarà com un espai bio divers i com a connector ecològic».

 

Pel que fa a la vegetació, s'han conservat plantes i arbres típics del bosc de ribera mediterrani. És per això, precisament, que no es donarà per acabat i obert el públic fins a finals de setembre. Les condicions actuals no permeten plantar la vegetació que hi falta.

 

Quan estigui enllestit hi haurà zones amb plantació de fulla caduca i altres amb prat naturalitzat. Les obres de construcció han tingut en compte els barrancs i rieres de la zona. No s'hi ha actuat directament, però s'han deixat alguns punts preparats per quan s'hi faci alguna actuació.

 

Bàsicament, es preveu acabar renaturalitzant les lleres, que ara estan canalitzades. El que s'ha fet és reconduir canalitzacions d'aigua per complir amb les condicions d'inundabilitat de la zona. El parc de lliscament pròpiament dit s'ha ubicat més amunt que l'anterior justament perquè quedi fora de la zona inundable.

 

Un skatepark dissenyat amb els usuaris

Pel que fa a l'oferta esportiva, a més de la zona de lliscament, el parc compta amb dos equipaments més. Per una banda, una zona de cal·listènia, i per l'altra, una zona de petanca a l'altre cantó del barranc, a sobre del Parc de la Festa. El regidor d'Esports, Pep Cuerba, ha explicat que la part de lliscament s'ha dissenyat «per a diferents tipologies i nivells de dificultat».

 

Pellicer ha recordat que, el parc de lliscament, era un compromís adquirit amb els usuaris de l'antic equipament. De fet, segons s'ha subratllat durant la visita d'obres, aquests usuaris s'han implicat en el disseny de la nova instal·lació. Prova d'això, com han explicat els responsables, és la tria dels elements que componen aquest parc de patinatge.

 

S'ha pensat perquè satisfaci les necessitats dels usuaris del monopatí, dels patins en línia, de les bicicletes BMX i dels patins scooter. Hi ha una bowl central amb forma de piscina, tres salts i half pipe. Al voltant hi ha altres elements, com una bowl més petita per a la iniciació i elements urbans com bancs i baranes.

 

L'objectiu és que el parc estigui plenament equipat, però la distribució també s'ha fet buscant l'encaix amb els vianants. D'aquesta manera, la bowl central, on cal preveure més nivell als usuaris, queda allunyada de les zones de pas. Els responsables del projecte han dissenyat dos camins, un a cada banda del skatepark.

 

En un dels cantons hi haurà bancs, amb la idea que els veïns que passegin per la zona verda pugui aturar-s'hi. Els espais de patinatge que quedaran més a prop d'aquests bancs són els que comporten, a priori, acrobàcies menys aèries, ràpides o agressives. Així doncs, s'ha pensat com un element de cohesió entre els patinadors i els veïns.