Els regants de Riudecanyes alerten que «continuen sense aigua per regar» tot i la sortida de l'emergència

Encara que la normativa ho permeti, la baixa disponibilitat hídrica del pantà no assegura el reg als pagesos i també pot comprometre la qualitat de l’aigua potable als municipis de Riudecanyes i Duesaigües

L'embassament de Riudecanyes, pràcticament buit per la sequera
L'embassament de Riudecanyes, pràcticament buit per la sequera | Nació
20 de març de 2025, 06:00
Actualitzat: 9:53h

El Govern de la Generalitat va decretar, aquest dimarts 18 de març, que el pantà de Riudecanyes (Baix Camp) passava de les restriccions per sequera a l’estat de prealerta, per tant, sortia de la fase d’emergència. Actualment, l’embassament es troba al 36,9%, un creixement significatiu tenint en compte que fa un any es trobava al 2%. D’altra banda, el pantà de Siurana (Priorat) continua sent el que més buit es troba de Catalunya, al 16,1%, xifra que situa el sistema Siurana-Riudecanyes en un 22,4%.

Davant la decisió del departament de Territori, cal valorar si té sentit reduir les restriccions que han acompanyat els últims anys per la sequera o si és massa aviat, tenint en compte que la situació habitual de les comarques del Baix Camp i el Priorat és de manca de precipitacions. Encara que les últimes setmanes de pluges, per les consecutives borrasques, han omplert els pantans de les conques internes i que és cert que hi ha hagut una millora, la demarcació tarragonina és, novament, la menys beneficiada.

El gerent de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes comenta, Miquel Àngel Prats, comenta, de fet, que “la sortida de la situació d’emergència decretada pel Govern només suposa un canvi a nivell legal”, ja que la normativa ara permetria als pagesos regar els seus camps, cosa que fins ara no podien fer pel context de sequera. No obstant això, Prats assegura que “continuen sense tenir aigua per poder regar”, la disponibilitat hídrica és molt baixa i, per tant, insuficient per al reg de l’agricultura.

Amb tot, l'embassament de Riudecanyes no estava tan ple des del juliol del 2022, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i va entrar en la fase d'emergència l'agost del 2023, quan el seu volum va baixar del 5%. El passat mes de novembre, l'ACA va aprovar una línia d'ajuts de 6 milions d'euros per pal·liar els efectes de la sequera a les conques del Siurana, Riudecanyes i Montsant.

La situació al municipi de Riudecanyes

Les restriccions per la sequera no només han afectat els pagesos de la zona, també han impactat directament en el municipi de Riudecanyes. Més enllà de la baixa disponibilitat d'aigua, el poble ha hagut de proveir-se durant mesos amb garrafes d'aigua, per al consum de boca, a causa de la presència de contaminants. En concret, es van detectar trihalometans (THM), amb una concentració més elevada que els nivells saludables recomanats per l'OMS.

pancarta riudecanyes
Imatge d'arxiu d'una pancarta al municipi protestant per la terbolesa de l'aigua. Foto: TarragonaDigital

El passat mes de setembre, els veïns de Riudecanyes, que ja no podien utilitzar l'aigua de la xarxa municipal per beure ni cuinar, van haver de reduir el temps d'exposició cutània, és a dir, la durada de les dutxes, d'acord amb les directrius del Departament de Salut. Aquesta última restricció es va aixecar un temps després i progressivament els residents van recuperar la normalitat, el mes d'octubre, quan l'aigua dels dipòsits ja registrava els valors recomanables.

En canvi, al desembre, l'Ajuntament va tornar a limitar els usos de boca perquè els valors de contaminants van deixar de ser aptes un altre cop. Per cobrir el subministrament, el mateix consistori va continuar distribuint aigua potable en garrafes a la població. Així va ser fins que un comunicat de Comaigua, l'empresa encarregada del servei, va informar, amb data 31 de gener del 2025, que les concentracions de trihalometans es trobaven normalitzades, que es mantenien els tractaments amb clor i que l'aigua tornava a ser apta per a tots els usos, inclosos el consum de boca i per cuinar.

L'alcalde demana prudència i responsabilitat

En aquest sentit, l'alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé, fa una crida a la prudència i responsabilitat dels veïns i veïnes del municipi perquè continuïn fent un bon ús com s'ha fet fins ara, independentment de les restriccions que es marquin des del Pla de Sequera de la Generalitat. "Estem realment molt satisfets i molt contents per les últimes pluges, ens han fet pujar un 10-12% el volum d'aigua del pantà en les últimes dues setmanes i és una notícia molt positiva, però hem de ser conscients que això vol dir que tenim 1,9 hm³ d'aigua", evidencia el batlle que el nivell encara és molt baix

En la línia dels regants, Roigé argumenta que "una campanya de reg són al voltant d'uns 4 hm³, per tant, treure una restricció de reg, si no som tots molt prudents i curosos, ens pot portar, d'aquí a uns dies, a parlar de nou de situació d'emergència". Especialment, a més, la preocupació de l'Ajuntament és vetllar per la qualitat d'aigua de boca al veïnat i evitar tornar a restriccions per contaminants com en mesos anteriors. A dia d'avui, per poder-ho garantir, Riudecanyes s'està abastint amb quatre cisternes diàries d'aigua. 

sequera panta riudecanyes acn nacio
Imatge d'arxiu dels estralls de la sequera al pantà de Riudecanyes. Foto: ACN

Per tant, "si passem de tenir totes les restriccions a no tenir-ne cap, segons la normativa, es podrien omplir piscines, regar jardins i rentar cotxes, i evidentment els pagesos haurien de poder regar; però si ara fem disminuir la quantitat, encara serà més difícil mantenir la qualitat", reflexiona l'alcalde. Així mateix, recorda que "la sequera no s'ha acabat, que tant de bo fos així, perquè tenim més aigua, sí, però no en tenim prou".

Amb una sensació agredolça, perquè les pluges eren molt esperades, Ernest Roigé accepta que "aquestes decisions es prenen a nivell de país, amb macrodades, i no es tenen en compte les peculiaritats de cada lloc". "Si donem a entendre que podem fer tots els usos que vulguem, en poques setmanes ens toparem amb la realitat", adverteix l'alcalde de Riudecanyes, qui assenyala la incoherència que suposaria voler omplir piscines -d'acord amb la supressió de totes les restriccions- i alhora necessitar cisternes per poder beure aigua i cuinar al poble. El municipi de Duesaigües també depèn de l'embassament per abastir-se d'aigua potable.

El transvasament del riu Siurana

Diverses entitats en defensa de l'aigua també han demanat prudència davant la decisió del Govern i han advertit que la "situació encara és preocupant" perquè el "nivell dels embassaments és un 29% inferior a la mitjana de fa 10 anys". D'altra banda, la preocupació dels ecologistes rau en el transvasament del riu Siurana, del qual demanen la derogació, fet que el departament de Territori s'hauria compromès a estudiar un cop es construeixi i posi en marxa l'estació regeneradora de l'aigua a la depuradora de Reus.

Les entitats han destacat la importància d'accelerar la construcció de l'EAR per garantir l'aigua per als regadius de la zona del Baix Camp. "Creiem que l'aigua del Siurana ha de quedar-se a la conca del Priorat", ha declarat Susana Abella, de la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Aquest mateix dijous 20 de març, els col·lectius Aigua és Vida, GEPEC-EdC, Plataforma en Defensa de l'Ebre, Riu Siurana Viu i Ecologistes en Acció - GETE han convocat una roda de premsa per alertar que les mesures per afrontar el dèficit hídric, que proposa la Generalitat, prioritzen grans infraestructures i transvasaments, mentre es desatenen solucions més sostenibles i justes per al territori.

Arxivat a