Repsol aprofitarà la parada programada de més pressupost per reduir el soroll de la torxa

La companyia canviarà elements productius que li permetran millorar en eficiència energètica i reduir emissions

Publicat el 11 de gener de 2024 a les 13:30
El proper 15 de gener arrenca al polígon químic nord la parada programada de Repsol. Es tracta de la parada que suposarà una major inversió fins a la data, 150 milions d'euros, 100 dels quals aniran destinats a 70 inversions. La que més ha destacat la companyia és la que canviarà el disseny de la punta de la torxa d'estirè, a l'àrea química de la refineria. Segons han assegurat, es retallarà la injecció de vapor necessària, fet que comportarà una menor emissió de CO2, així com una flama més petita i menys sorolls i vibracions.

En total, durant els 52 dies que durarà la parada, es preveu que hi treballin en el pic màxim 2.300 persones, que sumades a la plantilla habitual de Repsol a la Pobla de Mafumet acabaran movent 4.000 persones. I és que una part important de la parada és també la del manteniment, 50 milions d'euros, que l'empresa fa per "continuar avançant" en els objectius de reducció d'emissions de CO2. A més, es duran a terme "inversions de millora tecnològica per incrementar la competitivitat, així com inspeccions i treballs de manteniment a diverses unitats, amb una estimació total de 600.000 hores/persona".

El director del complex industrial, Javier Sancho, ha destacat que els treballs a les unitats d'OPSM (Òxid de Propilè/Estirè Monòmer) i derivats (Poliols polimèrics, Poliols flexibles i Glicoles), dins l'àrea de química derivada del complex industrial, incrementaran "la fiabilitat, seguretat i eficiència energètica dels equips". La resta de les àrees del complex industrial, com ara les plantes de l'àrea de combustibles o la planta d'olefines (cracker), continuaran funcionant amb normalitat.

En aquest sentit, es revisaran un total de 675 equips, en què es realitzaran inspeccions reglamentàries i treballs de manteniment. També es revisaran 270 línies i 585 vàlvules de seguretat. L'electrificació del compressor de propilè de la planta d'OPSM, amb una inversió de 22 milions d'euros, i la instal·lació d'un tercer reactor d'oxidació a la mateixa planta són dues de les actuacions més rellevants que es duran a terme.

La instal·lació del tercer reactor d'oxidació també representa el muntatge d'un nou compressor de gas i diverses modificacions en equips existents (amb una inversió total de 44 milions d'euros). Aquesta actuació permetrà augmentar la producció d'òxid de propilè.

Alhora, entre les inversions més significatives, hi ha la instal·lació de nous oxidadors tèrmics per al tractament d'emissions gasoses (amb una inversió de 20 milions d'euros), que permetran reduir de manera significativa les emissions a l'atmosfera, i la substitució del cremador de la torxa d'OPSM/PEAD (4 milions d'euros).
 

Al·leguen a l'expedient de la Generalitat sobre els pèl·lets

Durant la presentació de la parada programada, Sancho ha confirmat l'expedient informatiu interposat per la Generalitat, des del Departament d'Acció Climàtica, per l'abocament de pèl·lets. En el cas de Repsol, han al·legat amb els treballs duts a terme des de l'any 2014 per minimitzar les "pèrdues involuntàries" que es produeixen a tota la "cadena de valor".

En aquest sentit, Sancho ha destacat la feina de "conscienciació de tot el personal, mesures de contenció a les nostres instal·lacions per evitar pèrdues, i les barreres de mitigació que impedeixin que hi hagi aquesta pèrdua". A més, s'està "monitoritzant amb sensors qualsevol pèrdua, detectant-la de forma automàtica i evitant que puguin arribar al medi".