L'Ermita de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp data de principis del segle XX i va ser obra de l'arquitecte modernista Francesc Berenguer i Mestre, qui el va reconstruir el 1954 després que fos destruïda durant la Guerra Civil. Malgrat tot, no és la seva arquitectura o simbolisme religiós el que centra l'actualitat, sinó una troballa inèdita.
Com van publicar a les xarxes socials les ermitanes que s'encarreguen i protegeixen l'equipament, a mitjans del passat mes de juliol, es van descobrir unes restes òssies possiblement humanes. Arran de les pluges intenses, el terra havia quedat remogut i en passar el rasclet per la zona d'aparcament van trobar uns ossos que sortien del paviment de formigó, sota el mur de la plaça.
Una de les ermitanes, Inma Collado, explica que, llavors, van avisar els Mossos d'Esquadra, que es van desplaçar fins al temple amb la policia científica per prendre unes mostres per analitzar i acordonar la zona. “És evident que són restes humanes, el forense a primera vista va veure que les restes tenien més de vint anys, però tant poden ser de la Guerra Civil o d’èpoques carlines, no se sap encara", exposa.
Així mateix, descriu que les restes correspondrien a diversos individus, ja que, per exemple, s'han trobat dues mandíbules. Amb tot, caldrà esperar als resultats de l'anàlisi de l'Institut de Medicina Legal per comprovar la datació perquè no és una fossa dins el pla de fosses -excavacions del departament de Justícia i Qualitat Democràtica-.
Preservar les restes amb dignitat
Collado apunta que el recinte està protegit com a bé patrimonial i és competència del departament de Cultura de la Generalitat iniciar els tràmits i atorgar els permisos per fer qualsevol obra a l'entorn de l'ermita o bé per engegar l'estudi de memòria democràtica i les corresponents tasques de laboratori.
L'ermitana explica, també, que elles -amb la seva filla viuen a l'Ermita- han gestionat trucades i documentació per activar el protocol que s'ha de seguir en aquests casos, però no ho poden fer soles i s'han unit amb una quinzena de persones de les Borges per "protegir la zona i preservar les restes fins que es puguin exhumar".
"Especulacions n'hi poden haver moltes, sobta que no s'hagin descobert abans estan tan superficials; però nosaltres vam pensar que potser una família podria estar buscant el seu parent i vam fer el que havíem de fer", relata Inma Collado. Encara més, segons han consultat amb anteriors ermitans, seria la primera descoberta d'aquestes característiques que es fa al temple de la Mare de Déu de la Riera.
Així i tot, el fet no ha generat gran expectació en el poble. Les ermitanes esperen resposta de l'Ajuntament, l'Arquebisbat com a propietat i la resolució del departament, tenint en compte que en el mes d'agost s'endarrereixen les peticions administratives i no es podrà fer l'exhumació a mitjan setembre com s'havia previst.