Retiren l'escultura de 'Gaudí nen' de Reus durant un mes per restaurar-la

L'obra és d'Artur Aldomà Puig i la restauració anirà a càrrec de l'empresa Ginfer

Publicat el 14 de juny de 2022 a les 10:47

L'escultura del Gaudí nen, a la vorera del carrer de l'Amargura de Reus, s'ha retirat per restaurar-la. L'obra, situada davant del col·legi la Presentació, tornarà a posar-se al seu lloc d'aquí aproximadament un mes. És obra de l'artista Artur Aldomà Puig i es va ubicar a la zona on hi havia la casa on hauria nascut o viscut d'infant Antoni Gaudí.

 

La col·locació de l'escultura es va fer l'any 2002 amb motiu de l'Any Gaudí. La restauració, a càrrec de l'empresa Ginfer, afectarà tant la figura del nen com el banc on seu i les boles metàl·liques amb les quals se'l veu jugant. Molt a prop d'allà, al raval de Santa Anna, s'ha fet darrerament una altra intervenció de reivindicació patrimonial.

 

S'ha instal·lat nova senyalització per posar en relleu el patrimoni del carrer, coincidint amb el tram final de la seva reforma. Alguns dels cartells ja hi eren, i ara s'han unificat i se n'ha afegit algun. El carreró de Nolla, per exemple, ha de servir per recordar les llambordes —col·loquialment conegudes com a adoquins— que havien omplert els carrers de la ciutat.

 

Al cartell s'hi explica tant el seu pes a l'urbanisme reusenc com la feina dels professionals que en feien el manteniment. El carrer es va obrir el 1799 a petició de Maria Àngels Nolla, propietària del terreny. Popularment també se l'havia conegut com el corredor del Banc.


També s'ha assenyalat, precisament, el Banc de Reus, fundat el 1862 i que va arribar a emetre moneda pròpia. El 1877 es va traslladar a l'edifici d'estil neoclàssic que fa cantonada amb el carreró de Nolla. Va fer fallida l'any 1931 arrossegat per la fallida del Banc de Catalunya.

 

Un altre dels elements patrimonials que destaquen els nous cartells és el Jueu del raval, una figura satírica del segle XVIII. L'actual és una rèplica col·locada l'any 2012, després que l'original es retirés al Museu de Reus el 1925 a causa del seu deteriorament. Hi ha diverses teories sobre què assenyala el dit de la figura, des del veí amb qui mantenia un plet el seu propietari, fins a la direcció d'una casa de prostitució.

 

Per últim també s'ha posat en relleu la Capelleta de Santa Anna, a la façana del número 26 del raval. Es va obrar on hi havia hagut un antic portal de la muralla medieval per on sortia el camí que portava a l'ermita de Santa Anna, aleshores terme de Reus. La imatge actual és posterior a la Guerra Civil perquè la que hi havia aleshores va quedar destruïda.