Reus s'exhibeix com a ciutat verda i aspira a revalidar la «flor d'honor» en els Premis Viles Florides

El jurat del certamen ha visitat el municipi per conèixer projectes com la riera de l'Abeurada o la remodelació del Roserar de Mas Iglesias

El jurat dels Premis Viles Florides han visitat les zones enjardinades de la ciutat
El jurat dels Premis Viles Florides han visitat les zones enjardinades de la ciutat | Ajuntament de Reus
07 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:04h

El certamen Viles Florides reconeix els municipis pel seu treball de millora de la qualitat de vida de la ciutadania i de transformació i protecció dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds; i el seu jurat ha visitat Reus aquest dimarts 7 de maig. 

El regidor de Via Pública, Daniel Marcos, i tècnics municipals de Jardineria, han format part de la visita i els han lliurat una memòria que posa en valor el patrimoni vegetal i paisatgístic de la ciutat, la gestió municipal de la jardineria i les línies estratègiques que busquen optimitzar els beneficis ecosistèmics que ofereix la naturalesa urbana.

S’han destacat projectes finalitzats com la riera de l'Abeurada, la remodelació del Roserar Joaquima Gallisà de Rueda, la remodelació de la plaça de Juli Garola i Monné, la recuperació de l'arbrat de la Hispània, la jardineria de la plaça del Víctor i entorn, o la zona verda del Cogul. La ciutat encara l'edició 2024 dels premis amb l'objectiu de revalidar el màxim reconeixement de les quatre flors d’honor.

ElRoserar de Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya
El Roserar de Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya. Foto: Ajuntament de Reus

Beneficis dels espais enjardinats

Marcos afirma que "la jardineria contribueix al benestar i la qualitat de vida de la ciutadania. A Reus estem orgullosos dels nostres espais verds i és un orgull que professionals del sector de la jardineria reconeguin l’esforç i la tasca que fem des de l’Ajuntament i amb la implicació de la ciutadania”.

La biodiversitat i els beneficis ecosistèmics a la ciutat són un instrument que defineix els reptes, els objectius i els compromisos de l’Ajuntament en relació amb la conservació del verd i de la diversitat biològica. 

En aquest sentit, els criteris que es tenen en compte en el disseny i les actuacions en matèria de jardineria i paisatgisme són: lacontinuïtat ecològica, l'estratificació, la naturalització, la biodiversitat, l'efecte regulador, l'entorn dinàmic, espais confortables, atractius i saludables, la pacificació de l'entorn, la funcionalitat i accessibilitat.

Més renaturalització, el futur

Es fa un esforç proactiu per impulsar la naturalització de la ciutat i l’increment de la biodiversitat amb actuacions necessàries per aconseguir una infraestructura ecològica capaç d’inserir la natura a la ciutat i connectar-la amb el territori de l’entorn i, finalment, de fer la ciutat més fèrtil i més resilient.

Precisament, la memòria presentada al jurat destaca també el projecte que té en marxa l'Ajuntament de Reus per incrementar el verd a la ciutat. Projectes com el RENATUReus, la zona verda del Forn del Soto, la zona verda del Camí dels Morts, l'enjardinament de la zona de la Hispània i de la nova estació de Bellissens.

concurs exposicio nacional roses centre lectura reus nacio
El Teatre Bartrina ha acollit la 77a edició del Concurs-exposició Nacional de Roses, en paral·lel al Festival Roses de Reus. Foto: CDL

Al mateix temps, Viles Florides posa en valor les activitats socials, turístiques i de comunicació vinculades als espais verds. En aquest sentit, Reus impulsa la promoció del propi certamen Viles Florides, el programa d'educació ambiental Reus Natural, els Horts Urbans, la Mitja Marató Rural de Reus, la Setmana Internacional del Compostatge, el Concurs-exposició Nacional de Roses i el Festival Roses de Reus.

Compromís de ciutat verda

Reus ha anat millorant el seu posicionament des que es va adherir el 2015 al programa que distingeix les ciutats per la presència i qualitat de les plantacions de flors i vegetació als seus espais públics. En la primera convocatòria va obtenir dues flors d’honor i a l’edició de 2016, la tercera flor, una distinció que ha anat mantenint fins al 2022, quan va aconseguir el màxim guardó, la quarta flor, que va revalidar l'any 2023.

Viles Florides és un moviment impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya per a fomentar la millora dels espais verds a tots els nivells, des de les grans infraestructures públiques o privades fins als espais d’àmbit particular, com escoles, casals, centres cívics, comerços, restaurants, jardins i balcons domèstics. 

La idea, inspirada en el concurs Villes et Villages Fleuris que se celebra a França des de fa més de 50 anys, és atorgar un distintiu, la Flor d’Honor, a aquells municipis que destaquin pel seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través dels espais enjardinats i la millora de l’espai urbà.

Les Viles Florides són municipis que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de l‘espai urbà i la qualitat de vida dels seus habitants. Les Viles Florides que, segons criteri d’un jurat especialitzat, reuneixin aquestes condicions, podran obtenir el distintiu Flor d’honor (d'una a cinc), que els certifica com a municipis florits. Fins al moment, només s’han atorgat quatre flors com a màxima distinció.

Arxivat a