L'Ajuntament de Reus apel·la a l'empatia amb la programació amb motiu del Mes de la Salut Mental

El programa per aquest mes d'octubre compta amb la implicació de diferents organitzacions locals i de la demarcació

Les activitats es duran a terme a les biblioteques, instituts, centres cívics, etc
Les activitats es duran a terme a les biblioteques, instituts, centres cívics, etc | Ajuntament de Reus
07 d'octubre de 2024, 13:34
Actualitzat: 13:34h

Reus acull per sisè any consecutiu, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre, «El Mes de la Salut Mental». Un cicle d'activitats, que enguany porta per lema «Posa't a la meva pell», organitzat per l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials conjuntament amb la regidoria de Salut i Esports i amb el suport de les regidories de Joventut, Relacions Ciutadanes i de Cultura i Política Lingüística. 

Aquesta programació és possible gràcies a la implicació de les organitzacions que treballen en aquest àmbit a la ciutat i que formen part del Consell Municipal de la Discapacitat: l'Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l'Associació de Salut Mental Dr. Francesc Tosquelles, l'Associació Supera't, l'Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, la Fundació Pere Mata, la Fundació Villablanca i l'Institut Pere Mata. També, hi col·labora la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

L'objectiu general de la programació és fer visible la importància de la salut mental. Per això, es programen activitats a diversos equipaments de la ciutat que reben cada dia la visita de moltes persones, com les biblioteques municipals, els instituts, els centres cívics o el Centre de Lectura. Es tracta de fer visible les malalties mentals, per tal de fer front a l'estigma i despertar l'empatia amb les persones que les pateixen.

presentacio programa mes salut mental 2024 reus nacio
El cicle de propostes compta amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius. Foto: Ajuntament de Reus

Així, en aquesta edició s'ha tornat a fer un punt de llibre que es regalarà a les biblioteques municipals i als espais on es faran les activitats programades. En aquesta ocasió, el punt de llibre mostra el lema «Posa't a la meva pell» tatuat en el braç d'una dona.

Octubre 2024: «Mes de la Salut Mental»

Com en edicions anteriors, el Psicurt va obrir la programació del Mes de la Salut Mental, el passat 2 d'octubre. Es tracta d'un festival que ajuda a trencar l'estigmatització de les malalties mentals i a visualitzar, mitjançant l'art audiovisual, temàtiques com el dol, la capacitat de poder decidir cadascú i el fet de ser escoltat, la relació entre les malalties físiques i els efectes psíquics que poden provocar, les relacions paternofilials i d'amistat, l'abús sexual infantil, la discriminació i els prejudicis, entre altres.

L'acte institucional està previst per al pròxim dijous 10 d'octubre, a les 10.30 hores a la Biblioteca Central Xavier Amorós. S'hi llegirà el manifest del Dia Mundial de la Salut Mental, càrrec de Núria Calabuig, participant del Club Social El Porxo, i es projectarà el vídeo «A la meva pell» de l'Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles. Durant tot el mes s'han programat conferències i exposicions, entre altres activitats. A més, s'hi instal·laran taules amb llibres sobre la salut mental a les biblioteques municipals de Reus. 

daniel marcos anabel martinez kike martin govern reus nacio
Un any més, s'ha treballat de forma transversal entre diferents regidories de l'Ajuntament. Foto: Reus.cat

A més, des del departament de Salut Pública s'ha organitzat una xerrada sobre l’acompanyament i la promoció del benestar emocional als espais col·lectius, dirigida a associacions, entitats i grups socials. Tancarà la programació una jornada per a professionals i estudiants sobre «Recursos de Salut Mental», el dilluns 28 d'octubre de 9.30 a 12.30 hores, al Centre de Lectura

La salut mental en l'adolescència

La Biblioteca Xavier Amorós acull una exposició que consta de 8 plafons amb les aportacions que ha fet l'alumnat de 2n d'ESO dels instituts Roseta Mauri i Baix Camp sobre la salut mental a l’adolescència. Es titula “Què dus a la motxilla?” i és una activitat vinculada al projecte "Oxigen" que impulsa Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Salut Pública i de Joventut.

Aquest projecte, basat en l’educació emocional i dirigit a l’alumnat de secundària i la comunitat educativa, pretén accedir a les aules per propiciar espais d’escolta i acollida a la salut mental, sabent que un primer pas és reconèixer aquells possibles aspectes i qüestions que es relacionen amb el benestar emocional.

A través de la lectura cooperativa del llibre «Esas cosas que nos pesan» (Pablo R. Coca, 2021) i del treball didàctic a l’aula, l’alumnat i el professorat han pogut endinsar-se conjuntament i de manera conscient a l’adolescència, iniciant una exploració en l’imaginari de la salut mental, aprofundint aquells aspectes que produeixen malestars als i les joves i intentant esbrinar com entomar-los o fer-los-hi front.

Arxivat a