Aigües de Reus acaba d’adjudicar la redacció del Pla Integral de Gestió del Sistema de Sanejament de la ciutat, d’acord amb la modificació del Reglament del Domini Públic Hidràulic que el passat 2023 va aprovar el govern espanyol via Reial Decret. D’aquesta manera, Reus es converteix en la primera ciutat catalana que inicia aquest complex procés, que els municipis de més de 50.000 habitants han d’haver enllestit abans de setembre de 2026. El pla haurà d’estar redactat en un termini de quinze mesos.
El Reial Decret en qüestió (665/2023 de 18 de juliol) representa un important salt qualitatiu pel que fa a la regulació dels punts d’abocament al medi, alhora que defineix les bases i directrius que, en un futur, han de regir els sistemes de sanejament de les grans ciutats. En concret, estableix que les poblacions de més de 50.000 habitants tenen l’obligació de comptar amb Plans Integrals dels Sistemes de Sanejament (PIGSS), que han d’haver estat validats pels organismes de conca competents.
En conseqüència, l’obligació de comptar amb el seu propi PIGSS incumbeix directament la ciutat de Reus, que té gairebé 110.000 habitants i, a més, disposa d’una única Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que també rep les aigües procedents d’una part de Constantí, i dels municipis veïns de Castellvell i Almoster.

- L`aigua que s`aboca al medi ha de tenir unes garanties; imatge del barranc de Barenys.
- Sandra Pérez
Al llarg dels anys, Aigües de Reus ha anat elaborant diversos Plans Directors de Sanejament, on es regulava el sanejament de la ciutat i els abocaments al medi, alhora que es definien les directrius de creixement del sistema en relació amb els plans d’ordenació urbana de la ciutat. El pla director vigent actualment és de l’any 2015.
Objectiu final: reduir abocaments al medi
D'acord amb la legislació espanyola i europea, el nou pla ha de perseguir tres grans objectius, relacionats en tots els casos amb l’aigua de pluja. D’una banda, el pla, que ara es licita i cal redactar, ha de comptabilitzar el percentatge d’aigües residuals que el sistema de sanejament de Reus és capaç de tractar en diferents escenaris de pluja, i comprovar, en cada cas, quina és la seva càrrega contaminant.
D’altra banda, cal protegir les escorrenties que es formen en episodis de precipitació per tal d’evitar la contaminació de l’aigua de pluja. Finalment, cal erradicar progressivament els abocaments no tractats de l’aigua de pluja en el sistema de sanejament urbà.
L’objectiu final és reduir al màxim els abocaments al medi, i garantir el rendiment del sistema de sanejament sigui quin sigui el règim de precipitacions pluvials. La normativa estableix que si el rendiment no és l’òptim, cal impulsar les actuacions que siguin necessàries fins que el rendiment sigui el desitjable.

- Imatge d'arxiu de l'estació depuradora d'Aigües de Reus
- Ajuntament de Reus
“És un projecte que tots els municipis grans estem obligats a fer i que aborda la gestió de les aigües sanitàries i de l’aigua de pluja, que fins a la data no havia comptat mai amb una normativa específica a l’Estat espanyol”, afirma el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio. “Cal que siguem responsables com a municipi, atesa la importància de l’assumpte”, afegeix.
Procés de redacció
Atesa la complexitat de l’elaboració d’aquest pla (que ha d’incorporar modelitzacions detallades hidràuliques, hidrològiques i de qualitat dels abocaments de l’aigua), Aigües de Reus ha optat per externalitzar el projecte a una gran enginyeria especialitzada, i més tenint en compte que els terminis d’entrega són molt ajustats.
L’adjudicatària ha estat l’empresa Técnica y proyectos S.A., mentre que l’import (que pot apropar-se als 500.000 euros) està en la línia de les licitacions que ja han fet públiques algunes ciutats espanyoles i també està en consonància amb les directrius i recomanacions de l’Agència Catalana de l’Aigua.
D’altra banda, el PIGSS també haurà de tenir en compte, com a context, el Pla RENATUReus –actualment en redacció per part de l’Ajuntament de Reus–, que inclou documents tan importants com el Pla d’Inundabilitat de Barrancs i el Pla de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible, que afecten directament l’escorrentia urbana i que, per tant, han de ser un pilar bàsic del PIGSS.