L'últim intent per frenar la vaga dels treballadors de la recollida de la brossa i la neteja viària de Reus no ha donat els seus fruits. Per tant, el personal de Reus Net mantindrà la vaga prevista, i que convoca més de 200 treballadors, del 21 al 25 de setembre, coincidint amb les Festes de Misericòrdia.
El departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya ha intervingut, en una reunió de mediació que ha tingut lloc aquest dimarts 10 de setembre, entre el comitè d'empresa i la UTE Reus Net -formada per les empreses Romero Polo i Valoriza Servicios Medioambientales- per tal d'aconseguir un acord entre ambdues parts que, finalment, no ha estat possible.
La vaga "de supervivència" continua endavant perquè "el personal no pot permetre la congelació salarial que proposa l'empresa", afirma el president del comitè d'empresa de Reus Net, Miguel Pérez. Afegeix que "no tenen intenció de fer mal a la ciutat ni perjudicar aquells qui hi viuen" i que "no són responsables del que passi mentre duri la vaga" pel fet d'haver-la convocat.
Serveis mínims «insultants»
De fet, els treballadors i treballadores responsabilitzen l'Ajuntament de Reus per no evitar aquesta situació. Pérez assegura que l'empresa té un diàleg obert amb el consistori, però encara no hi ha res acordat. Així mateix, qualifica "d'insultant" la petició de serveis mínims que, segons ell, han fet al personal: un 90% de la plantilla, xifra que, en cas de complir-se, anul·laria els efectes i el dret a vaga.
Es podria repetir, per tant, el que ja ha passat aquests últims dies amb la vaga dels treballadors de SECOMSA, a la planta de compostatge de Botarell, que van denunciar l'empresa comarcal del Baix Camp per abusar dels serveis mínims i el personal va respondre tallant els accessos als camions. El comitè de vaga i la CGT encara esperen una solució per aturar la vaga indefinida.
En el cas de Reus, els sindicats CCOO, UGT i USOC es mantenien disposats a dialogar amb l'empresa i consideraven que hi havia marge per a renegociar i evitar la vaga. Malgrat tot, la UTE Reus Net es mantindria en l'argument que no disposa de pressupost suficient per fer front a les millores salarials que demana el personal.
A més d'evitar la congelació salarial dels pròxims quatre anys, els treballadors també tenen condicionants socials, com ara reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, millorar la conciliació familiar i concedir la jubilació parcial anticipada sota demanda, entre altres.
L'Ajuntament vetlla per un «servei digne»
L'Ajuntament de Reus respecta els drets laborals dels treballadors de la UTE concessionària del servei de neteja i recollida de residus a la ciutat i confia que les negociacions obertes acabin amb un acord que eviti la convocatòria de vaga, però també ha de vetllar per un servei digne per als reusencs i reusenques.
Fonts municipals, apunten que, davant les possibles afectacions de la vaga a la ciutadania, ha proposat uns serveis mínims del 70% de mitjana, és a dir, fixant diferents percentatges en funció dels diversos serveis previstos en el contracte amb la UTE.
Aquests responen a criteris com el fet que "el servei de recollida de residus i neteja viària és un servei essencial i deixar de prestar-lo pot suposar un risc de salut pública", a més de l'increment en el volum de residus que comportaran les dates de Festa Major i que, al mes de setembre, les temperatures encara són prou elevades i afecten la recollida de la fracció orgànica per les males olors.
Per això, l'Ajuntament demana a l'empresa el compliment del contracte i del servei amb les garanties de qualitat que es mereix la ciutat i la ciutadania de Reus. Des del consistori insisteixen, a més, que les relacions laborals competen exclusivament a l'empresa i no són competència municipal.