Compta amb el suport de les organitzacions del Consell Municipal de la Discapacitat que treballen en aquest àmbit a la ciutat: l'Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l'Associació de Salut Mental Dr. Francesc Tosquelles, l'Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, la Fundació Pere Mata, la Fundació Villablanca i l'Institut Pere Mata. També hi col·laboren el servei d'addiccions de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l'Associació Reus Som Útils (ARSU).
L'objectiu general de la programació és fer visible la importància de la salut mental. Per això, aquesta cinquena edició també fa arribar les activitats programades a altres equipaments de la ciutat, que reben cada dia la visita de moltes persones, com les biblioteques municipals, instituts, centres cívics o el Centre de Lectura.
Trencar l’estigma de la salut mental
Amb aquesta cinquena edició del “Mes de la Salut Mental” es busca fer visible les malalties mentals, per tal de fer front a l'estigma. Per això, enguany s'ha tornat a fer un punt de llibre, que es regalarà a les biblioteques municipals i als espais on es faran les activitats programades.Com cada any, el Festival de curtmetratges Psicurt obre la programació del Mes de la Salut Mental aquest dijous 5 d’octubre. Es tracta d’un festival que ajuda a trencar l'estigmatització de les malalties mentals i a visualitzar, mitjançant l'art audiovisual, temàtiques com el dol, les addiccions (a substàncies, a les xarxes socials i a les tecnologies), les relacions paternofilials i d'amistat, l'assetjament escolar, l'abús sexual infantil, la discriminació o els prejudicis.
L'acte institucional està previst el dimarts 10 d'octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, a les 10.30 hores a la Biblioteca Central Xavier Amorós. L’esdeveniment inclourà lectura del manifest del Dia Mundial de la Salut Mental, un pòdcast sobre salut mental de la Fundació Pere Mata i la presentació del vídeo "A través dels meus ulls" de l'Associació Salut Mental Dr. Tosquelles amb la col·laboració de la fotògrafa Mika.
Especial atenció al jovent
Com en edicions anteriors, hi ha moltes activitats adreçades a les persones més joves. Per exemple, el 16 d’octubre a les 19 hores a l’Institut Gabriel Ferrater i Soler s’inaugurarà l'exposició "A través dels meus ulls" de la fotògrafa Mika, voluntària de l'Associació Salut Mental Dr. Tosquelles, i l'alumnat de batxillerat d'Arts Escèniques farà una performance.Els dies 17 i 19 d’octubre, a l’Institut Gaudí, es farà el Taller "Les arts escèniques com a recurs terapèutic de salut mental" amb el Grup de teatre Bellissens de la Fundació Villablanca.
A més, el 18 d’octubre de 10 a 14 hores, s’ha programat al Centre de Lectura la Jornada "Eines d'educació emocional per a professionals que treballen amb joves", organitzada conjuntament per Ocell de Foc i la Fundació Pere Mata, amb la col·laboració de la Secció d'Educació i de Ciències socials, Polítiques Econòmiques del Centre de Lectura. L’activitat requereix inscripció prèvia.
Activitats per a tots els públics
Tanca la programació, el 26 d’octubre a les 19 hores al Centre Cultural Castell del Cambrer, una Taula rodona "Estigmes associats a la salut mental" amb la participació de l'Associació Reus Som Útils (ARSU), el servei d'addicions i salut mental de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, la Fundació Pere Mata, l'Institut Pere Mata i el Grup d'activistes per la salut mental de Tàrrega.També, hi haurà petanca, contes inclusius a les biblioteques municipals de Reus, un concert al Centre d'Art Cal Massó i una exposició de fotografia, entre altres propostes que es poden consultar en el programa complet del “Mes de la Salut Mental”.