L'Ajuntament de Reus ha tret a licitació, aquest dimarts 4 de juny, el projecte d'obres de substitució de la coberta de fibrociment del magatzem del departament de Mobilitat, unes instal·lacions ubicades al carrer Josep Caixés, núm. 5. El pressupost base del contracte és de 99.190,45 euros i el termini de presentació d'ofertes estarà obert fins a l'1 de juliol.
Així, es fa un pas endavant en el pla d'erradicació de l'amiant -la Unió Europea recomana que sigui retirat de tots els edificis públics abans de l'any 2028, i a totes les teulades en conjunt l'any 2032- després de la publicació del cens de Catalunya, el passat 7 de maig, i que situava Reus encapçalant el "pòdium" del Camp de Tarragona amb un total de 1.237 cobertes de fibrociment.
De fet, en el cas del magatzem de Mobilitat, es tracta d'un projecte que ja es va aprovar el maig del 2023, amb l'objectiu d'evitar l'exposició dels treballadors municipals a aquest material contaminant; i que se sumava a la retirada de l'amiant de les instal·lacions de les Brigades Municipals.
Les obres pretenen garantir i assegurar que cap treballador estigui exposat a una concentració d'amiant en l'aire superior al valor límit ambiental d'exposició diària i es preveu la seva retirada i substitució per una nova coberta de xapa metàl·lica -d'acer galvanitzat- per evitar danys futurs. Els treballs tindran una durada de dos mesos.
Compromís del Govern
Arran de les xifres publicades per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el grup municipal de Junts per Reus va mostrar la seva preocupació en l'últim ple de l'Ajuntament i des del Govern es van especificar les accions previstes per complir amb aquesta erradicació, entre altres, campanyes de conscienciació ciutadana a traslladar des del Consell Municipal de Salut.
L'edifici en què el departament de Mobilitat emmagatzema senyalitzacions de trànsit, tanques metàl·liques, vehicles i altres elements vinculats, es troba al costat del Centre Social El Roser i just davant de l'Institut Gabriel Ferrater. Les cobertes de fibrociment poden arribar a ser perjudicials per a la salut dels treballadors i, per això, està prohibida la seva producció i comercialització des del 2002.
Per tant, més enllà de les directrius catalanes i europees, és una mesura que l'Ajuntament duu a terme en l'àmbit de Prevenció de Riscos Laborals. En concret, perquè, segons exposa la memòria justificativa del contracte, l'amiant és un grup de silicats fibrosos que, en la seva ruptura o trituració, són susceptibles d'alliberar fibres, que són les que poden resultar contaminants.