La Ruta del Cister es converteix en l'epicentre del sabor i la tradició durant l’Any de la Regió Gastronòmica de Catalunya 2025

Aquesta eina permet als visitants descobrir fàcilment els productes, els productors locals, cellers, restaurants, allotjament i recull els esdeveniments i festes gastronòmiques que tenen lloc al llarg de l’any

Publicat el 18 de juliol de 2025 a les 10:42

En el marc de la celebració de l’Any de la Regió Gastronòmica de Catalunya, la Ruta del Cister es reivindica com un dels territoris clau per entendre la riquesa i la diversitat del patrimoni culinari català. En aquest sentit, les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell compten amb productes autòctons, com els vins amb sis Denominacions d’Origen: els calçots i el torró amb IGP, l’oli d’oliva verge extra, la xocolata, els embotits tradicionals, la tòfona, les coques de recapte, els fruits secs i els productes amb garrofa, la mel i els carquinyolis.

Amb l’objectiu de posar en valor aquest patrimoni i donar suport a l’Any de la Regió Mundial de la Gastronomia de Catalunya, els tres Consells Comarcals de la Ruta del Cister, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, han editat conjuntament un mapa enogastronòmic del territori. Aquesta eina permet als visitants descobrir fàcilment els productes, els productors locals, cellers, restaurants, allotjament i recull els esdeveniments i festes gastronòmiques que tenen lloc al llarg de l’any, convertint-se en una guia imprescindible per als amants del bon menjar i del turisme responsable.

Aquest 2025, l’Any de la Regió Gastronòmica posa el focus en el valor del producte local i sostenible, i en la necessitat de reforçar l’enoturisme, l’agroturisme i la cuina de territori com a motors de desenvolupament rural. En aquest sentit, la Ruta del Cister és un exemple viu de com la gastronomia pot actuar com a eix vertebrador del turisme cultural i sostenible.

A més, els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, autèntics emblemes del Cister, no només són testimoni de la riquesa espiritual i arquitectònica de la zona, sinó que també han estat històricament espais de preservació del saber culinari, de cultiu i transformació d’aliments. Aquest llegat, avui reinterpretat per joves cuiners, productors i artesans locals, es posa en valor en fires, mercats, jornades i experiències enogastronòmiques que conviden a descobrir el territori amb els cinc sentits.

Amb aquesta empenta, la Ruta del Cister reafirma el seu compromís amb la cuina de proximitat, la sostenibilitat, la innovació i la divulgació de la cultura gastronòmica catalana. Una oportunitat única per posicionar-se com a destinació de referència dins i fora del país.