El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat, aquest divendres 25 d'abril, de manera definitiva l'ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions. Tot i que es va aprovar inicialment el passat mes de desembre, després del període d'exposició pública i les diferents al·legacions rebudes -entre les quals el govern ha desestimat la petició d'Unió de Pagesos de poder circular amb la maquinària agrícola-, s'ha sotmès a votació amb algunes modificacions.
La principal modificació, que han rebutjat alguns dels regidors a l'oposició, és l'avançament del període sancionador a l'1 de desembre del 2025, per tant, les sancions econòmiques començaran abans del previst, ja que s'havien d'engegar l'1 de juliol del 2026. Aquestes multes, però, només afectaran els titulars d'un vehicle sense etiqueta -és a dir, els més contaminants- que no resideixin a la ciutat de Reus. El que ha motivat el govern local ha modificat les fases d'implantació de la ZBE ha sigut el Reial Decret 1/2025, del 28 de gener, que va impulsar la Secretaria d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible per convocar una línia d'ajuts directes al transport terrestre col·lectiu de viatgers.
Arran de la resolució, publicada el passat 6 de març, l'Ajuntament de Reus ha decidit accelerar els terminis i, per tant, incorporar canvis en l'ordenança ja redactada. El Ministeri destinarà 120 milions d'euros al transport públic, que es posaran en marxa entre l'1 de juliol i el 31 de desembre d'enguany, i per tal d'accedir a aquests ajuts, l'executiu central obliga a tenir implantada la Zona de Baixes Emissions. En aquest sentit, el govern reusenc assegura que cal que es comencin a aplicar les sancions perquè la implantació sigui "efectiva". L’actual Reial Decret 6/2015 valora que una infracció greu se sancioni amb una multa de 200 euros.
Els reusencs, exempts fins al 2028
Així, a partir d'aquesta data s’iniciaran les restriccions d’accés als vehicles contaminants i l’aplicació de les sancions previstes en cas d’incompliment. Fins al 30 de desembre de 2027, aquestes restriccions s’aplicaran únicament als vehicles de persones no residents a Reus o que no paguen l’impost de vehicles a la ciutat. El 31 de desembre de 2027 s’iniciarà la fase definitiva d’implantació, amb l’aplicació de les restriccions d’accés i la imposició de sancions en cas d’incompliment a tots els vehicles, incloent-hi els vehicles de persones residents a Reus.
Prèviament a l’inici de les restriccions d’accés i la imposició de sancions (de l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2025), s’ha previst un període informatiu, per tal que els titulars i conductors dels vehicles més contaminants que accedeixen dins del perímetre de la ZBE siguin conscients de l’incompliment de la normativa i disposin d’un període de temps per adaptar-s’hi, o si fos el cas, poder acollir-se a algunes de les excepcions i moratòries. La normativa regula l’accés, circulació i estacionament de vehicles segons la classificació pel seu nivell d’emissions; així com un règim d’exempcions. La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, referma que cal transmetre tranquil·litat, perquè "hi ha molta desinformació i la ZBE no és prohibició, sinó regulació de la mobilitat dins del municipi"; i exposa que "l'objectiu és protegir la salut de la ciutadana per la reducció de la contaminació ambiental, la millora de la qualitat de l'aire i la mitigació dels impactes del canvi climàtic".
L'Ajuntament compleix amb un mandat legal imposat, que dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, d’acord amb els plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. Alhora, s'adiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents. Igualment, s’adapta al Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire.
La ZBE té una superfície de 2,68 km² la qual inclou els carrers que es troben dintre de l’àrea delimitada per l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Sant Bernat Calbó, l’avinguda del President Macià, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda de l’Onze de setembre, tram de General Moragues entre av. de l’Onze de setembre i la plaça d’Almoster, i l’avinguda del Comerç. Les restriccions d’accés, circulació i estacionament de vehicles serà d’aplicació tots els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7 a 19 hores.
Pròxims passos de la ZBE
L’Ajuntament de Reus ha previst una campanya d’informació i comunicació per donar a conèixer a la ciutadania els canvis que comporten la posada en marxa de la ZBE. La campanya inclou, entre altres, sessions informatives a la ciutadania, la creació d’un portal web de mobilitat; l’edició d’un tríptic informatiu, i una campanya de publicitat en els mitjans de comunicació i cartelleria a la via pública.
- Portal web específic de la mobilitat per la ciutat. El portal s’ha actualitzat amb tota la informació sobre la ZBE de Reus: l’àmbit de la ZBE, els punts de control d’accés, el calendari d’implantació, l’ordenança, les autoritzacions, etc.
- Telèfon i adreça electrònica de contacte directe: L’Ajuntament de Reus posa a disposició de la ciutadania un número de telèfon (977010068) i una adreça electrònica (zbe@reus.cat) per resoldre de manera directa possibles dubtes puntuals sobre la ZBE. El servei telefònic estarà disponible de 9 a 14 hores. L’Oficina d’Atenció Ciutadana també tramitarà consultes de la ciutadania.
- FAQS. L’espai web incorpora una trentena de preguntes freqüents per resoldre dubtes sobre la ZBE; els vehicles afectats i distintius ambientals; exempcions, autoritzacions i moratòries; i contaminació atmosfèrica. Consulta dels FAQS en aquest enllaç.
- Sessions informatives. L’Ajuntament de Reus programarà entre els mesos de maig i juny un cicle de sessions informatives obertes al conjunt de la ciutadania, que tindran lloc entre els mesos de maig i juny als centres cívics de la ciutat. Igualment, està prevista una altra sessió dirigida específicament al moviment veïnal de la ciutat.
- Tríptic informatiu. L’Ajuntament editarà un tríptic informatiu que presenta de manera resumida la informació sobre la ZBE disponible al portal web. Aquest document, que posa l’èmfasi en el calendari d’implantació i les autoritzacions i exempcions, es farà arribar a tota la ciutadania de Reus per correu postal.
Amb tot plegat, el calendari d'implantació queda configurat de la següent manera:
- Fase 0. Fins al 30 de setembre de 2025: període de proves. Es treballa en la posada en marxa del sistema tecnològic i anàlisi de dades facilitades pel sistema. S'implementarà el Registre Municipal de Vehicles.
- Fase 1. De l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2025: Inici de les restriccions d'accés i notificacions informatives.
- Fase 2. De l’1 de desembre de 2025 al 30 de desembre de 2027: Aplicació de sancions en cas d'infracció.
- Fase 3. A partir del 31 de desembre de 2027: Ampliació de restriccions als vehicles amb etiqueta B.
El Registre municipal de vehicles és un registre administratiu de control de vehicles i les seves persones titulars que acreditin trobar-se en algun dels supòsits d'exempció, autorització o moratòria previstos en l’Ordenança reguladora de la ZBE de Reus. Aquest registre s'habilitarà amb temps suficient abans de l'entrada en vigor de les limitacions. Per demanar les autoritzacions que permeten accedir a la ZBE a vehicles sense etiqueta ambiental afectats per les restriccions cal la seva inscripció en el Registre de Vehicles Autoritzats. El portal mobilitat.reus.cat dona informació detallada de totes les autoritzacions.