Santa Tecla comença a cop de tro

Els teclers d'honor i la perpetuadora d'enguany, Àngels Cantó, reben un homenatge en el primer dels 10 dies que durarà la festa major de Tarragona en plena pandèmia

Publicat el 15 de setembre de 2020 a les 20:40
Tarragona ha començat avui oficialment les festes de Santa Tecla. La Crida, un acte "irrenunciable" segons ha dit avui l'alcalde Pau Ricomà, s'ha hagut de celebrar en la intimitat de les autoritats i les persones guardonades: avui era el dia per homenatjar els teclers d'honor i a la perpetuadora, l'escultora Àngels Cantó.

El "Visca Santa Tecla" ha ressonat enguany amb menys força, sense gaires espectadors. La ciutat viu uns dies estranys: en aquesta època, els carrers ja bullirien d'activitat i les samarretes i els barrilets serien el codi de vestimenta a l'entorn de la Part Alta. La pandèmia ho ha trastocat tot, però l'Ajuntament, de la mateixa manera que amb Sant Magí, la festa major petita, ha decidit tirar endavant una edició més modesta, amb menys actes i amb l'obligatorietat d'inscripció prèvia.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hTWFLsqDYp4[/youtube]

La Crida no ha estat excepció: s'ha mogut des del saló de plens i la plaça de la Font a l'espai reservat del passeig arqueològic. Allà, l'alcalde ha assenyalat a la perpetuadora d'enguany que "no oblidarà" en quin any va obtenir aquest reconeixement. Cantos, per la seva banda, s'ha mostrat visiblement emocionada, tant en el seu discurs com al final de l'acte, quan un membre de l'agrupació del Drac de Sant Roc li ha fet el lliurament d'un ram de flors.

Cantos, veïna del barri del Cós del Bou, ha estat lligada sempre als elements de la cultura popular de les festes de Sant Roc, així com a les de Tarragona. "Quan era petita, vaig veure com feien el Drac de Sant Roc i jo ja tenia inquietuds, i quan vaig poder em vaig graduar a l'Escola d'Art de Tarragona en l'especialitat d'escultura". Més tard, segons ha explicat, va començar a rebre encàrrecs artístics, tant per a fer nous personatges del seguici popular -especialment la versió per als més petits- com per restaurar els antics.

[noticia]38349[/noticia]
 

Els teclers d'honor, avui, al passeig arqueològic, després de la Crida. Foto: Josep M. Llauradó

La tronada ha petat enguany al Camp de Mart. Foto: Josep M. Llauradó


"Quan veig passar les meves peces és com si fossin els meus fills", ha relatat. "Treballar per la teva ciutat és el millor que hi ha, les meves escultures són la imatge de la ciutat allà on van", ha conclòs.

L'acte, que ha comptat amb diverses actuacions de la Cobla de Ministrers i de l'Esbart Santa Tecla, s'ha tancat amb la tradicional tronada, que enguany ha anat a càrrec de la Pirotècnia Gironina i que ha petat des dels jardins del Camp de Mart.
 

Diversos tarragonins, aquest vespre, al portal del Roser esperant el final de la Crida. Foto: Josep M. Llauradó