El segon pagament del Fons Nuclear de 2023 repartirà 30 MEUR entre els ajuntaments

Gairebé un centenar de consistoris rebran uns 300.000 euros cadascun

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs.
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs. | ANAV
03 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:27h

L'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear (FTN) ha acordat executar la segona distribució dels recursos de la liquidació de l'impost de 2023. Segons ha detallat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, seran 53 milions d'euros que se sumen als 30 MEUR de la primera bestreta.

Una mica més de la meitat es repartiran proporcionalment als 97 ajuntaments de les zones nuclears. D'altra banda, durant abril i maig, sortiran les primeres convocatòries específiques per als territoris de transició nuclear amb l'objectiu de facilitar la reindustrialització, noves activitats, l'arribada d'inversió estrangera i el suport al sector primari.

El Govern, davant la convocatòria d'eleccions del pròxim 12 de maig, ha reservat fins a 35 MEUR per als ajuts de 2024.

Uns 300.000 euros per a cadascun dels ajuntaments

L'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear s'ha reunit aquest dimecres 3 d'abril a Gandesa en la que ha estat la darrera trobada de la legislatura. Els principals acords presos són que s'acabaran de repartir els 53 milions d'euros de 2023 i que s'obriran immediatament les convocatòries per als recursos de 2024, enguany destinats sobretot a promoure la indústria i la creació de llocs de treball.

Els ajuntaments cobraran la segona part de la liquidació de l'any passat, la meitat dels 53 milions d'euros seran per als 87 ajuntament de la zona Penta II (Priorat, Baix Camp, Terra Alta, Ribera d'Ebre i Baix Ebre) més pròxims a les centrals nuclears. Seran uns 300.000 euros per a cada consistori, aproximadament.

La mateixa quantitat es restarà de l'altra meitat i es pagarà als deu ajuntaments de la zona nuclear Penta I. Les sol·licituds es podran presentar aquest mes d'abril, però el pagament no es liquidarà fins al setembre o l'octubre, segons ha apuntat el secretari d'Empresa i Competitivitat.

Primeres convocatòries

Durant els mesos d'abril i maig, Castellanos també ha avançat que es faran les primeres convocatòries específiques per a demanar els ajuts del Fons Nuclear de 2024. Com ja es va avançar en la reunió anterior de l'òrgan de govern a Tortosa, s'aprofitaran convocatòries del Departament d'Empresa que inclouran modalitats específiques associades als recursos dels Fons.

Com no s'han aprovat pressupostos per a enguany, el Govern prorroga la partida dels 23,7 milions d'euros prevista en els comptes de l'any passat, i "s'han posat recursos propis de la Generalitat" per allargar la partida fins als 35 milions d'euros.