El Servei de primera acollida a Catalunya promou accions i recursos per a fer front a les necessitats inicials de formació i informació de les persones nouvingudes. Aquest servei, que ofereix la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’administració local, els agents socials i diverses entitats especialitzades, proporciona l'acompanyament, la formació i la certificació d'uns coneixements mínims que faciliten viure i treballar al territori.
En el municipi de Reus, el servei va atendre 393 persones al llarg del 2023 i, en el primer semestre d’aquest 2024, ja ha atès 280 persones. L’objectiu és promoure l’autonomia personal de les persones estrangeres i catalanes retornades i fomentar la igualtat d’oportunitats entre la ciutadania. S'articula en tres eixos: alfabetització, coneixements relacionats amb el món laboral i coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic.
Alfabetització en català i castellà
Pel que fa a l'alfabetització en català, durant el primer semestre de l'any s'han organitzat diverses activitats amb l'objectiu de donar a conèixer la llengua de la societat d'acollida per tal d'augmentar la capacitat de participar en la vida social i col·lectiva de les persones nouvingudes.
En concret, s’han fet diverses accions per promoure el coneixement de la llengua catalana a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) i d'Avant Ebre. Des de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus s'ha col·laborat amb aquestes entitats en la gestió dels espais on s'han fet alguns dels cursos i en el seguiment de les persones derivades i finalment inscrites als cursos, etc.
Durant aquest període, 34 persones han participat en accions d'alfabetització amb l'entitat Avant Ebre, 202 persones han estat derivades al CPNL i 25 han participat de l'acció formativa municipal "Lletres per Tothom". Pel que fa a l'alfabetització en castellà, 13 persones han estat derivades al Centre de Formació d’Adults Escola Marta Mata, de titularitat municipal.
Formació i altres serveis
En l'àmbit de coneixements laborals, l'equip de professionals de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials ha derivat un total de 77 persones a les 7 sessions del mòdul que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha fet al Centre Cívic Llevant.
D’altra banda, han derivat un total de 67 persones a les 7 sessions d’aquest mòdul que s’han fet al Centre Cívic Llevant per a una formació de 15 hores de durada sobre continguts relacionats amb la història i geografia de Catalunya i de Reus, el funcionament del sistema polític i administratiu, els drets i deures fonamentals, els tràmits d'estrangeria i els principals serveis i recursos públics locals.
A Reus, per accedir al Servei de primera acollida a Catalunya, cal trucar al número de telèfon 977 010 034 o enviar un correu electrònic a [email protected]. A més, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials també gestiona el Servei d’Atenció a l’Immigrant (SAI), un servei municipal que ofereix suport en assessorament i orientació en matèria de legislació d’estrangeria.
L’any 2023 aquest servei va donar resposta a 1.187 consultes, ja que al SAI es pot rebre assessorament i orientació per a realitzar tramitacions diverses: permís de residència, permís de treball, reagrupament familiar, arrelament social i nacionalitat. Per contactar amb el SAI cal demanar cita trucant al número de telèfon 977 010 010 o a través de https://citaprevia.reus.cat/reus/