Les denúncies d'alguns treballadors dels Serveis FunerarisReus i Baix Camp i les reclamacions per una investigació interna, també per part de l'oposició a l'Ajuntament, han marcat els últims mesos de l'empresa municipal. Tot i el conflicte que intentaven "generar" alguns dels treballadors, la divisió encarregada dels serveis funeraris de Serveis Municipals hauria aconseguit "calmar les aigües" amb la signatura d'un nou conveni col·lectiu.
Segons fonts municipals, els representants del personal i RSM van signar aquest nou acord laboral el passat 17 de gener i entrarà en vigor en els pròxims dies, un cop estigui publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). A més, el nou conveni serà vigent fins al 31 de desembre del 2026, motiu pel qual també s'aplicarà a la nova empresa supramunicipal FuneCamp, que aviat es posarà en funcionament.
Concretament, en el text del conveni es detalla que "l'empresa municipal comparteix l'objectiu comú, manifestat per la representació de la plantilla, d'assegurar la prestació dels serveis funeraris, de cementiris i crematoris, en condicions de qualitat i sostenibilitat, a la ciutadania dels municipis on operi la societat actualment o en futur, així com el fet de continuar sent una empresa de referència en el sector i mantenir un alt nivell de qualitat en la prestació del servei funerari”.
D'aquesta manera, el nou conveni mantindria la jornada de 37,5 hores setmanals i ampliaria els permisos retribuïts adaptats a les noves necessitats socials i col·lectius vulnerables. Així mateix, incorporaria aspectes com la gestió de la qualitat, deures i ètica professional vinculats al Codi de Conducta Intern, aposta per la formació, igualtat de tracte i d’oportunitats i lano discriminació en l’àmbit laboral específicament amb mesures per la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI, el Dret a la desconnexió digital en l'àmbit laboral, així com l’establiment permanent d’un canal de diàleg amb l’objectiu de prioritzar el consens entre la representació de les persones treballadores i la Direcció de l’Empresa.
Un treballador activa el protocol d'assetjament
De fet, encara que les mateixes fonts asseguren que no era necessària la participació de tota la plantilla en l'aprovació del conveni, les negociacions s'han caracteritzat per un esperit de diàleg i han culminat "sense entrebancs rellevants". A més, l'assemblea general dels treballadors hauria ratificat el conveni amb un ampli consens de 26 vots a favor, davant 11 vots en contra i una abstenció.
Per tant, s'evidencia que el "clima de conflicte" no era extensiu a tot el personal dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, malgrat que un treballador, Anton Boquera, va activar el protocol per a la prevenció i abordatge de l'assetjament i violència en el treball, el passat mes de desembre. Aquest pas es produïa després que alguns altres empleats i exempleats de SFRBC també denunciessin la gerència de l'ens municipal per "pràctiques poc ètiques".
Boquera hauria exposat el seu cas davant la comissió d'investigació aquest dilluns 20 de gener, segons detallava el Diari de Tarragona, que també assenyalava que es tracta del segon cop en la trajectòria de l'empresa que s'activa aquest protocol i que s'investigaran els fets per preservar el servei públic que ofereix a la ciutadania.
Reclams d'inspecció
Els diferents treballadors denunciats ja es van concentrar a finals de desembre a les portes del Tanatori Municipal de Reus i van afirmar que "representaven un 30% de la plantilla"; tanmateix, 19 treballadors dels serveis funeraris reusencs es van desmarcar d'aquestes denúncies i van lamentar les acusacions vers la direcció de l'empresa, apuntava el Diari Més.
L'origen d'aquestes protestes serien un seguit "d'acomiadaments improcedents, coaccions i persecucions", que UGT va arribar a qualificar de "psicoterror" en un comunicat, el passat 17 de novembre, en què també demanava paralitzar la creació de FuneCamp, l'empresa supramunicipal que haurà de mancomunar els serveis funeraris dels ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí. Precisament, la preocupació del govern local i de part de la plantilla és que tota la mobilització es degui a qüestions polítiques per frenar l'expansió territorial del servei públic i qüestionar la viabilitat de FuneCamp.
Més enllà de la desconfiança vers la gerència de SFRBC, el sindicat va denunciar "contractacions de familiars directes del gerent, acomiadaments sobtats, sancions als treballadors, assetjaments, acumulació de baixes laborals per ansietat de la plantilla i acumulació de procediments judicials". En la mateixa línia, el regidor no adscrit, José Ruiz, havia portat al ple del passat 15 de novembre la "necessitat de fer una inspecció interna".