La necessitat d'incrementar els salaris, la reducció de la jornada laboral, potenciar l'ocupació plena i de qualitat, la corresponsabilitat i la igualtat pel que fa al poder adquisitiu de tots els treballadors i treballadores, a més de denunciar l'excés de càrrega de feina per la manca de personal són algunes de les reclamacions generalitzades en diferents sectors, que sortiran un any més als carrers, amb motiu d'aquest 1 de maig, a la demarcació de Tarragona.
Els sindicats del Camp reivindicaran la classe treballadora i tot un seguit de millores laborals i socials indispensables per garantir els serveis públics de qualitat i la salut dels treballadors. Malgrat que, en l'últim any, s'ha pogut celebrar una important victòria sindical com la dels treballadors de la planta de compostatge de SECOMSA a Botarell, les problemàtiques laborals continuen a l’ordre del dia, com les reclamacions del personal de PortAventura, les protestes del personal municipal a Cambrils o les vagues indefinides del 112 a Reus i Ambulàncies Egara a Tarragona, que continuen amb serveis mínims després de molts mesos.
Així, els principals sindicats tarragonins preparen els següents actes i mobilitzacions:
- UGT: Acte a la plaça de la Dona Treballadora de Reus (9 hores), Acte Pablo Iglesias i Premi 1r de Maig al Camp de Mart de Tarragona (10.30 hores), manifestació des de la plaça Imperial Tàrraco (12 hores) i il·luminació de la façana de l'Ajuntament de Tarragona al vespre.
- CCOO: Ofrena floral a la plaça de la Dona Treballadora (9 hores) i manifestacions simultànies a la plaça Imperial Tàrraco i plaça del Carrilet de Tortosa (12 hores).
- CGT: van organitzar un acte a Reus el passat 12 d'abril i participaran de la manifestació per un habitatge, serveis públics i una feina digna i en contra de la carrera armamentística, a les 18 hores, a la plaça Imperial Tàrraco; conjuntament amb IAC-CATAC, USTEC-STEs, COS, CNT-AIT i co.bas.
PortAventura: vaga desconvocada
El parc d'atraccions de la Costa Daurada està en ple focus d'actualitat aquest 2025 i no només per la celebració del seu 30è aniversari. De fet, alguns dels actes ja s'han vist interromputs per les protestes dels treballadors i treballadores de PortAventura, que reclamen a l'empresa una millora de les seves condicions laborals. Després de tres reunions de negociació sense èxit, el personal va convocar una nova vaga -ja van fer aturada Dissabte Sant, amb un seguiment del 80%- per aquests dijous 1 i divendres 2 de maig.

- Els treballadors de Port Aventura durant la vaga del 19 d`abril.
- Ariadna Escoda/ACN
No obstant això, un acord d'última hora, aquest dimarts 29 d'abril, entre la direcció i la representació legal dels treballadors ha permès desconvocar les jornades d'aturada. Des de PortAventura World van assegurar estar oberts al procés de negociació, però, en un principi, havien decidit suspendre la venda de tiquets i bloquejar la reserva dels seus hotels per aquests dos dies.
Paco López, portaveu de la secció sindical d'UGT, va criticar que era inadmissible que "una empresa que té beneficis i és el motor econòmic del territori, des del punt de vista turístic, ofereixi sous per sota del salari mínim". Abans de reprendre les negociacions, Mercè Puig també apuntava, des de CCOO, que les "postures estaven molt allunyades" i recordava que "no es podia consentir més" que no tinguessin cap efecte les denúncies a Inspecció de Treball.
Després d'una cinquena mediació sense acord, els representants sindicals insistien en la necessitat d'actualitzar els salaris -per compensar la pèrdua de poder adquisitiu-, reduir la càrrega de treball i reconèixer l'esforç i capacitat del personal. Especialment, una millora salarial havia de ser el primer pas per arribar a l'entesa i desbloquejar la situació. Ara, el darrer comunicat referma que s'haurien "pactat millores substancials de les condicions salarials i del temps de treball" i que continuaran les negociacions de cara a un nou conveni col·lectiu.
El 112 i el camí a la internalització
L'apagada elèctrica general d'aquest dilluns 28 d'abril i, especialment, les conseqüències derivades de la Dana a València del passat octubre van evidenciar la necessitat de tenir uns serveis d'emergències de qualitat. Successos desafortunats i inèdits com aquests han tornat a posar sobre la taula la internalització, entre d'altres, de la gestió del 112, una reclamació que als centres de Reus i Zona Franca (Barcelona) fa temps que demanen per millorar tant el servei que es presta com les condicions dels treballadors. Tampoc descarten fer noves mobilitzacions per fer-se escoltar.
Precisament, l'agost del 2023 van iniciar una vaga indefinida -crida d'uns 300 treballadors en total- que, a hores d'ara, es manté amb un 90% de seguiment a les instal·lacions de Reus. D'una banda, els treballadors denuncien la negativa de Serveo (abans Ferrovial) per renegociar una millora de la situació laboral (increment salarial, descansos de 10 minuts, plus de nocturnitat i per idiomes, reducció de la jornada, ampliació de la plantilla). De l'altra, estan pendents d'avançar en les converses amb el departament d'Interior per aconseguir un compromís ferm perquè la Generalitat es faci càrrec de les emergències.

- El telèfon d`emergències 112 va rebre més de 180.000 trucades des de la vegueria del Camp de Tarragona el 2024.
- TarragonaDigital
El representant sindical de la CGT, Martí Vallvé, afirma que ambdós centres van plegats perquè "tots veuen que la solució passa per la gestió pública", fet que també va quedar palès com a opinió compartida a tot l'Estat espanyol, en la concentració convocada l'11 de febrer (Dia Europeu del 112). "Com amb la Dana, si no tens els serveis d'emergències a punt, pot passar que es desbordi i una situació que ja era greu, empitjori", apunta Vallvé.
La realitat que es viu al 112 de Reus és que la plantilla ja és justa per al dia a dia, però quan hi ha una "urgència real" o un desastre, "és quan la gent pensa en nosaltres i no estem preparats", apunta el portaveu dels treballadors. Amb la manca de personal, molts acaben agafant la baixa per estrès o depressió per la insostenible càrrega de feina, o bé renunciant, fet que redueix l'expertesa del personal, en constant renovació. I, més enllà de la salut dels treballadors, s'acaben perdent trucades i, per tant, es desatenen algunes peticions d'ajut.
Una oportunitat real per al consens polític
Malgrat això, Martí Vallvé exposa que "Divendres Sant, per exemple, sempre és un dia de molta activitat, ja se sap, i algunes persones es van presentar per treballar voluntàriament i l'empresa els ho va denegar perquè prefereix estalviar-se uns diners". "Encara que l'informe anual indiqui que s'atenen un 99% de les trucades de la ciutadania, no pensen que es pot estar perdent un apunyalament o un atropellament", assenyala.

- Protesta del personal del 112 contra la privatització al Parlament de Catalunya
- ACN / Francesc Voltas
A més, Vallvé assegura que Serveo es "dedica a perseguir els vaguistes, penalitza la gent que s'acull a la vaga", ja que els estarien descomptant de les nòmines uns diners que no es correspondrien amb els dies no treballats -per la vaga- a causa d'un "error de càlcul". Tanmateix, des del comitè d'empresa confien que els avenços amb el departament d'Interior seran favorables per assolir la internalització i, alhora, esperen afegir-se al nou conveni que ja estan negociant al CAT 112 (organisme públic amb una trentena de treballadors) per millorar les condicions laborals mentre la gestió dels 300 empleats actualment subcontractats no sigui pública.
En aquest sentit, "el temps juga a favor nostre perquè, passi el que passi, el contracte s'acabarà el març del 2026, no es pot continuar prorrogant", recorda Martí Vallvé. Ara per ara, el diàleg amb el Govern està obert i esperen una nova trobada per aquest mes de maig, després que el passat 18 de març, es reunissin amb el secretari general d’Interior, Tomás Carrión, la directora del 112, Irene Fornós, i un adjunt del gabinet de la consellera Núria Parlon en què els van assegurar que "volien fer la internalització i fer-ho bé" perquè sigui funcional a llarg termini.

- Concentració dels treballadors a l'entrada del 112 a Reus
- ACN / Neus Bertola
Els membres de la CGT entenen que el procés comporta un temps, però demanen un calendari que verifiqui que començaran a treballar i uns terminis per escrit per poder desconvocar la vaga. "Que la situació de vaga s'allargui no és bo per a ningú", recorden i consideren que "ara es donen les condicions necessàries de consens polític perquè es pugui tirar endavant la internalització". "És un tema que no divideix", apunta Vallvé arran de la comissió d'Interior en què la majoria dels partits del Parlament van votar a favor de la gestió pública del 112.
Cambrils: sense lideratge al capdavant de RRHH
La vila marinera necessita algú que prengui les regnes del departament de Recursos Humans: "la situació és molt dolenta, cada dia és pitjor perquè els despropòsits no tenen aturador i és un desastre total", expressa el president de la junta de personal de l'Ajuntament de Cambrils, Carles López. Es tracta d'un problema estructural que requereix "voluntat política per canviar les coses" i que ve de l'any 2019, quan es va aprovar una Relació de Llocs de Treball (RLT) que, segons el portaveu, oficiosament s'està aplicant en alguns casos i altres no, sense saber si és vigent avui dia.
Amb tot, però, el detonant del conflicte municipal va ser l'endarreriment en el pagament de les nòmines, sumat al cessament del cap de RRHH el passat mes d'octubre, un càrrec que continua sense relleu malgrat que el nou alcalde, Oliver Klein, es va comprometre a tractar el tema d'urgència. "Han passat dos mesos i la casa continua sense escombrar, ens van demanar comprensió, però tot té un límit", lamenta López.

- Imatge d'arxiu dels treballadors protestant en el plenari d'investidura de Klein
- ACN / Ariadna Escoda
Per aquest motiu, demanen un calendari d'accions a implementar per assolir una situació correcta als diferents departaments de l'Ajuntament a mitjà termini, ja que actualment, "hi ha mal ambient laboral per les desigualtats entre treballadors i l'excessiva càrrega de feina, s'estan creant les borses justes i necessàries i no es cobreixen els llocs buits, i hi ha treballadors que han d'assumir responsabilitats i funcions que no es corresponen amb el seu càrrec, sense cap retribució addicional", descriu Carles López.
Accions i reaccions
Una operació ordinària com el pagament dels sous no hauria de generar cap problema ni controvèrsia, "si hem de fer una festa per cobrar quan toca, malament", etziba el representant sindical; però, més enllà d'això, el principal problema és que amb 400 i escaig treballadors no són suficients per a l'activitat de l'Ajuntament de Cambrils. López assenyala entre els més afectats departaments com Benestar Social, que atén col·lectius vulnerables amb poc personal, o la Policia Local, que no cobrarà la productivitat vinculada a les baixes que marca el conveni, perquè sense responsable de RRHH no s'ha pogut calcular.
Afegeix que "la gestió política en matèria de recursos humans ha sigut nefasta des de fa molt de temps i, des de finals de l'any passat, els treballadors han dit 'prou'". Ara demanen que es clarifiqui si la RLT és valida o no, i fan referència al conflicte equivalent del Consell Comarcal del Baix Camp com a exemple per anul·lar-la i començar de nou, a més de conèixer el pressupost -encara en elaboració- per negociar la partida que es destinarà a l'àrea.

- Imatge d'arxiu de la protesta del personal municipal a l'Ajuntament
- CSIF
Com a resposta, el personal municipal ha interromput diverses vegades el ple de l'Ajuntament, la darrera el passat divendres 25 d'abril, per protestar; i afirmen que, en funció de com evolucionin les coses, plantejaran una assemblea general de treballadors per valorar mesures més contundents, que aniran des del conflicte col·lectiu a la vaga general i la paralització dels serveis públics a Cambrils.
López conclou que "es concentren setmanalment per reclamar unes polítiques i una gestió adequada" per evitar conseqüències com el perjudici al ciutadà o la "fuga de talent", que exemplifica amb la renúncia de l'exdirectora -durant més de divuit anys- del Patronat de Turisme, Amelia Rico, o de l'exinspectora cap de la Policia Local, Raquel López, que va marxar a la comissaria de Valls.
Continuen els acomiadaments a Ambulàncies Egara
L'empresa Ivemon Ambulancias Egara continuarà prestant servei al Camp de Tarragona i Lleida els pròxims cinc anys, després que el CatSalut, a través del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) tornés a fer l'adjudicació del transport sanitari en l'últim concurs, que encara no és definitiu perquè es troba en període d'al·legacions. En principi, hauria perdut el servei a les Terres de l'Ebre, que prestarà a partir d'ara Sanir. Amb tot, els treballadors confien que la Generalitat prendrà mesures i ho frenarà, ja que hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que condemna l'empresa per vulnerar el dret a vaga del personal.
L'origen de la sanció d'Inspecció de Treball que va portar el tema a judici va ser l'incompliment del 85% dels serveis mínims que marca el departament, perquè l'empresa imposava de "pràcticament el 99% de la plantilla, provocant que qui fes vaga se la jugués a un acomiadament disciplinari per no complir l'ordre d'anar a treballar", detalla Serafí Ruiz, delegat de CGT, recordant que és l'empresa qui ha de respectar la vaga i notificar els treballadors els dies que s'hi acullen, llistat que ha de supervisar també el comitè de vaga.

- El servei d'ambulàncies respon al transport sanitari urgent i no urgent.
- TarragonaDigital
Aquesta situació, per tant, impediria la contractació pública. A més, la possibilitat d'un nou concurs no només obriria la porta al final de la vaga -indefinida des del març del 2024-, també a millors condicions laborals, com l'augment de la plantilla i l'increment del nombre de vehicles, que hauria de passar dels 48 actuals a 99 per al transport sanitari no urgent (sessions de quimioteràpia o radioteràpia, rehabilitació, etc) que es necessita al Camp de Tarragona. Això evitaria la sobrecàrrega actual de feina.
"A qui repercuteix la falta de serveis és l’usuari, qui pateix les esperes i els retards o l’anul·lació de visites per haver arribat tard", lamenta Ruiz. La plantilla té assumit que les millores no arribaran amb la licitació ja en procés, però esperen que avancin les converses amb la Generalitat en direcció a la internalització, que és el seu objectiu últim perquè el servei millori realment. De moment, no contemplen que s'acabi la vaga perquè als prop de cinquanta acomiadaments "ordinaris" (en frau de llei, segons el sindicat) de l'any passat, s'han sumat tres acomiadaments com a represàlia per haver fet vaga.