La Setmana de la Pedra Seca es consolida per promocionar i donar valor a les construccions

Entre el 22 de novembre i l’1 de desembre, s’han programat un centenar de propostes al voltant de la tècnica i construccions de pedra seca arreu del país

Imatge d'un dels tallers de la Setmana de Pedra Seca a la Conca de Barberà
Imatge d'un dels tallers de la Setmana de Pedra Seca a la Conca de Barberà | Jordi Balanyà
Redacció
20 de novembre de 2024, 06:00

La 5a edició de la Setmana de la Pedra Seca posarà novament el focus en la divulgació, aprenentatge i descoberta del patrimoni de pedra seca arreu del país. Entre el 22 de novembre i l’1 de desembre s’han programat un centenar de propostes arreu de Catalunya, la Catalunya Nord i a les Illes Balears entre les quals hi ha exposicions, xerrades, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca, voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja d'entorn de barraques.

A més, hi ha moltes propostes de descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de visites guiades, caminades, rutes teatralitzades o rutes combinades amb tastos de productes locals. Entre les entitats organitzadores hi ha una vuitantena d’administracions, institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i ofici de la pedra seca.

Un recorregut per les diferents construccions

A la Conca de Barberà, el dissabte 23 de novembre torna el Tast de pedra seca a Montblanc. L’objectiu és promocionar i donar valor a aquesta tècnica a través d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen en el manteniment i divulgació d’aquest patrimoni singular. A la comarca, com cada any es proposa un recorregut per conèixer construccions de pedra seca en companyia del divulgador naturalista i del patrimoni arquitectònic rural Manel Martínez.

Es farà una caminada per una zona boscosa d’antics conreus passant pel camí de la Pasquala i la Coma de l’Alandó on es van trobant construccions de pedra en sec com marges i barraques, i altres elements patrimonials com ara fonts, camins empedrats, antics masos i forns de calç.

Maria Santiago, membre de la Plataforma Sostenible Camp, mostrant una barraca de pedra seca, afectada pel PDUAE, al terme municipal de Vila-rodona, a l'Alt Camp.
Maria Santiago, membre de la Plataforma Sostenible Camp, mostrant una barraca de pedra seca, afectada pel PDUAE, al terme municipal de Vila-rodona, a l'Alt Camp.

El recorregut s’estrena enguany i és circular amb un desnivell positiu d’uns 250 m. En arribar a l’ermita de Sant Josep hi haurà un tast de productes de la comarca. L’activitat començarà a les 9 h del matí a la Residència Llar Conca de Barberà i es preveu que tingui una durada de quatre hores. Es poden adquirir les entrades a través del web de Montblanc Medieval al preu de 10 euros.

Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La celebració coincideix amb el sisè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Una construcció de pedra en sec o pedra seca és aquella que s’ha aixecat col·locant pedra sobre pedra sense cap element d’unió entre elles, ni fang, ni argamassa, ni per descomptat ciment, tot procurant trobar el punt d’equilibri entre elles amb l’auxili de petites falques de la mateixa pedra. Aquestes construccions s’han realitzat com a conseqüència, generalment, del despedregament dels camps a l’hora de preparar-los per al seu cultiu. La pedra sobrera així obtinguda ha estat utilitzada de manera intel·ligent per a la confecció de les infraestructures necessàries. 

Com que el material s’extreu de l’entorn immediat, les construccions bastides amb aquesta tècnica s’integren de manera harmònica en el context natural, donant com a resultat paisatges proporcionats. Aquesta proximitat entre l’origen del material i les construccions també fa que, quan s’ensorren per manca d’ús, es reintegrin dins del paisatge sense discordances.

L’aparença d’aquestes construccions està condicionada pel tipus de pedra, la funcionalitat que han d’acomplir i les tradicions constructives locals.