El debat sobre el futur del Francolí conclou que el riu «està sobreexplotat»

El riu tarragoní ha estat el protagonista del segon debat sobre «La gestió dels nostres rius», en el marc de les «Setmanes de l'Aigua» del Port de Tarragona

El debat sobre el riu Francolí va tenir lloc aquest divendres 19 d'abril al Tinglado 1 del Moll de Costa.
El debat sobre el riu Francolí va tenir lloc aquest divendres 19 d'abril al Tinglado 1 del Moll de Costa. | Antonio Ramos
22 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:12h

El riu Francolí va protagonitzar el segon debat sobre 'La gestió dels nostres rius', en el marc de les 'Setmanes de l'Aigua' que organitza el Port de Tarragona. L'acte, que va tenir lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa aquest divendres 19 d'abril, va comptar amb la participació dels biòlegs Guillermo García Pérez i Laureà Giné i el coordinador de tècnic d'Ecologistes en Acció a Tarragona, Victor Álvarez, amb la moderació del periodista Esteve Giralt.

Aquest riu, que té uns 60 quilòmetres de recorregut, neix a la Conca de Barberà i travessa aquesta comarca, l'Alt Camp i el Tarragonès, per desembocar a la ciutat de Tarragona, en aigües del Port. Es tracta d'un riu de cabal irregular, especialment en el seu tram baix, on en algunes zones arriba a desaparèixer. 

L'estat del riu Francolí

Amb el títol de 'Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació', els tres experts van parlar sobre el passat, el present i el futur del riu Francolí. En aquest sentit, durant les seves intervencions, el trams experts van diferenciar entre el tram alt del riu i el tram baix, "el gran problema", segons va assenyalar García Pérez.

Sobre la situació actual del Francolí, Víctor Álvarez va assegurar que "l'estat del riu és difícil", assegurant que "hi ha un problema", ja que "el riu ha empitjorat els dos darrers anys. Les pluges han anat a menys, però es continuen donant permisos per extreure aigua". Giné va afegir que "està sobreexplotat", alhora que va manifestar que "caldria posar quin és el límit".

Els experts també van reivindicar la importància de la fauna del riu, molt desconeguda per a la població. Així mateix, han posat de relleu el retrocés dels boscos de ribera del Francolí.

Qui fa servir l'aigua del Francolí?

Bàsicament els usos de l'aigua del Francolí són el regadiu i la indústria. En aquest sentit, el biòleg Laureà Giné responia a aquesta pregunta que "tothom que pot en fa ús", mentre que Victor Álvarez afegia que "al tram alt l'ús és bàsicament la pagesia, mentre que a Tarragona desapareix l'aigua i no hi ha pagesos". Sobre la qüestió, Álvarez sentenciava que "el riu es va vendre a la química".

Álvarez afegia que l'administració no és transparent pel que fa a la gestió de l'aigua del Francolí, mentre que García Pérez va recordar la relació del consum d'aigua amb la concentració de població.

La renaturalització del riu

Sobre la qüestió de la renaturalització del riu, Victor Álvarez va afirmar que és possible i necessària i que es pot accelerar. En aquest sentit, Laureà Giné considera que és possible, tot i que posant èmfasi en els ecosistemes. Finalment, Guillermo García Pérez deia que els "els rius es restauren sols, però necessiten aigua, sediments i espai". Tot i això, creu que la desembocadura, que "és un desastre", amb alguns aspectes "irreversibles".

Pel que fa al futur, García Pérez assegurava que "no veig marge de maniobra", mentre que Laureà Giné es va mostrar optimista i considerava que "encara hi ha possibilitats", destacant el fet que el Francolí no és un riu regulat i no té cap embassament. Finalment, Victor Álvarez assenyalava que "s'ha de posar ordre a les concessions".

Els dos darrers debats

El riu Siurana i el riu Francolí han estat els protagonistes dels dos primers debats sobre la gestió dels rius tarragonins en el marc de les 'Setmanes de l'Aigua' del Port de Tarragona. Aquest pròxim divendres 26 d'abril, el protagonisme serà pel riu Ebre, mentre que el darrer debat —el 3 de maig— girarà al voltant del Gaià.

Així mateix, aquesta setmana arriba un dels plats forts de les 'Setmanes de l'Aigua", amb la celebració de les jornades tècniques 'La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica', els dies 25 i 26 d'abril.