S'incrementen un 9% els delictes a Reus, que es manté per sota de la mitjana catalana

El balanç destaca positivament l'efectivitat policial, tot i l'increment de delictes contra el patrimoni i els robatoris al llarg del 2023

Publicat el 28 de febrer de 2024 a les 13:20
La Junta Local de Seguretat de Reus constata el bon funcionament del model policial, basat en la prevenció, la col·laboració entre cossos de seguretat, la presència i pressió policials, i la proximitat amb la ciutadania. Les dades de l'any 2023 reflecteixen un increment dels fets delictius a la ciutat d'un 9'1% respecte de l'any anterior, en consonància amb l'augment en el conjunt de Catalunya. 

​[noticiadiari]99/14459[/noticiadiari] 

La ciutat es manté, però, per sota de la mitjana catalana (69,5), amb 63,5 delictes per cada 1.000 habitants. Les xifres demostren l'augment de l'activitat i l'efectivitat policial: la resolució dels fets delictius s'ha incrementat un 0,9%, mentre que les detencions han pujat un 6,6%, fruit de la major pressió i coordinació entre cossos de seguretat.

Els delictes contra el patrimoni són els més nombrosos, i els que han crescut més respecte de l'any anterior, un 12,2%. Segueixen els delictes contra les persones, que han disminuït un 7,1%; i els delictes contra la seguretat viària, que s’han reduït un 9,6%.

La Junta s'ha reunit aquest dimecres 28 de febrer, a l'Ajuntament de Reus, presidida per l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i amb la presència de la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; i comandaments de les diferents forces i cossos de seguretat que operen a Reus: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional

Tot i l'increment dels delictes, la Junta destaca el reforç i millor coordinació policial Foto: Ajuntament de Reus

Delictes contra el patrimoni i robatoris a l'alça

En relació amb els delictes contra el patrimoni, els més nombrosos són els furts (suposen el 26,1% del total) i les estafes (24,8% del total), especialment per estafes a través d'Internet.

Els robatoris amb força s'han incrementat un 1,8% respecte de l'any 2022 en conjunt: els robatoris a l'interior de vehicles (el més freqüent) han pujat un 6,2%, els robatoris en establiments s'han incrementat un 8,2%, mentre que els robatoris en domicilis han baixat un 6,4%.

​[noticiadiari]99/14860[/noticiadiari] 

La Junta Local de Seguretat ha fet balanç també de la proximitat, un dels altres pilars del model de la seguretat a Reus que està potenciant la Guàrdia Urbana. Durant el 2023 s'han realitzat 6.120 patrulles de proximitat, 1.057 més que l'any anterior. La unitat específica de proximitat ha fet 2.518 serveis, 943 més que el 2022. I la Comissaria Mòbil de Proximitat ha fet 1.317 serveis, 687 més que l'any anterior.

Creix lleugerament l'incivisme

Els expedients sancionadors per incivisme pugen lleugerament un 3,28% (106) el 2023 respecte de l'any anterior. Destaquen per volum la tinença o consum de drogues, que ha crescut un 29% amb motiu de la major intensitat policial; els sorolls i molèsties veïnals, que han pujat un 171,21%; els expedients relacionats amb gossos, que han crescut un 95,68%; i el consum d'alcohol a la via pública, que ha baixat un 58,5% fruit de la pressió policial en el control dels entorns relacionats amb l’oci nocturn.

La col·laboració entre cossos i forces de seguretat és un altre dels pilars del model policia de Reus. La Guàrdia Urbana ha participat durant el 2023 en un total de 13 dispositius conjunts, més del Pla de Seguretat de Nadal, desenvolupat en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra.

[noticiadiari]99/14617[/noticiadiari]

A més, la Guàrdia Urbana ha realitzat durant l'any passat un total de 19 campanyes coordinades amb el Servei Català de Trànsit, algunes de les quals també amb la participació dels Mossos.