Era el seu primer contracte laboral. Havia treballat de cambrer durant un any en negre a Roda de Berà i l'experiència no va ser precisament positiva: "Encara li devien l'últim mes", explica Paco Marín, el seu oncle. Així que quan gràcies a un familiar va trobar aquesta nova feina es mostrava il·lusionat. Va ser al desembre quan va traslladar la seva residència a l'Hospitalet de Llobregat per treballar en aquesta nova companyia, que asseguren ja té acumulades dues denúncies del sindicat UGT a Inspecció de treball. El migdia de divendres passat va succeir la tragèdia.
L'empresa nega les acusacions
L'advocat de la família es va posar en contacte aquesta setmana amb l'empresa i l'única resposta per ara és que encara han de deliberar sobre si pagaran els costos de la incineració. Durant aquest dijous, CIDAC també ha adoptat una nova decisió: esborrar els telèfons de contacte del seu web.
En declaracions a NacióDigital, David Parra, director tècnic de l'empresa, ha negat totes les acusacions vessades contra ells. "Som una cooperativa, com una gran família, i estem consternats", explica, en relació a la mort del noi. Parra desmenteix manca de mesures de seguretat ni tampoc tenen constància de cap denúncia prèvia a Inspecció de treball. Per a la resta, mantenen que tot plegat es troba en mans de l'autoritat laboral i dels Mossos d'Esquadra, que estan investigant-ho.
Aquestes explicacions no satisfan a la família, que ha presentat una querella per la via penal. I és que Paco Marín denuncia que tant el noi com el fill de la seva dona, que també hi treballa i va veure el succés en directe, es queixaven sovint de la manca de mesures de seguretat. Concretament, Xavi Cayuela Camilo va entrar a treballar "sense cap curs de formació ni tampoc tenia el carnet del toro mecànic" que hi conduïa, a més d'"haver-se de pagar ell mateix" els equips de protecció individual (EPI). Les hores extres "no estaven declarades", "esmorzaven amb rates" i el sistema de seguretat de la màquina "estava trencat". "No sé per què continua oberta", es lamenta Marín, que reclama "depurar responsabilitats, no només a l'empresa sinó també a l'administració".
L'objectiu de la denúncia -tan pública com judicial- és que els culpables "paguin amb pena de presó" i que expliquin el que va succeir. "No volem diners", afirma Marín. El contacte entre les dues parts és inexistent fins al punt que ni tan sols la mútua de l'empresa ha permès al familiar -de 20 anys- que treballa a CIDAC poder acollir-se a una baixa laboral.
Volia treballar per ajudar a casa
Segons explica Marín, el noi de 19 anys va voler treballar "per ajudar a la seva mare i el seu germà, que estava a l'atur". La mare viu a Roda de Berà i arrel del succés ha hagut de deixar de treballar uns dies. El noi estava content "perquè guanyava diners", diu Marín, però "arribava destrossat a casa" després de jornades de "12 hores". "A la mare no li feia gràcia", diu, i destaca que "hi ha empreses que s'aprofiten de la joventut per la manca d'experiència".
Aquell dia va morir directament a la màquina, abans que una ambulància arribés per certificar-ne la mort. Durant els següents dies li van practicar l'autòpsia i dimarts van celebrar una cerimònia "molt emotiva" després de poder disposar del cos per incinerar-lo. "Això es podria haver evitat", lamenta Paco Marín.
Suport sindical
Arran de conèixer els fets, els sindicats CGT i UGT han mostrat el seu suport a la família. La UGT ha convocat una concentració a les portes de l'empresa dilluns dia 10 i la CGT una altra, que es preveu massiva, dijous 13 a dos quarts de cinc de la tarda, també al davant mateix del lloc de treball.
Hola. Mi nombre es Paco. No tengo casi seguidores en las redes sociales y estoy buscando a personas de buen corazón que puedan ayudarnos a mí y mi familia difundiendo la desgracia que acabamos de vivir:
— Pakito (@Pakomarinp) May 5, 2021