La pluja ha estat la gran protagonista arreu de l'Estat espanyol les últimes dues setmanes, amb greus afectacions de nou en zones del País Valencià i d'Andalusia, que ja van patir les grans conseqüències de la dana del passat mes d'octubre, i l'arribada de la borrasca Jana aquest cap de setmana ha impactat, també, en zones d'interior de la península i ha arribat a desbordar, així mateix, rius catalans com el Ter o el Besòs. Tot i les crescudes desmesurades, les tan necessàries precipitacions no han acabat de complir les previsions, com ja és habitual, al Camp de Tarragona.
Segons assenyalen des de MeteoPrades, el vessant marítim de les Muntanyes de Prades ha sigut el més beneficiat de l'episodi de pluges. Pels barrancs i rierols entre la Mussara i el municipi de Vilaplana (Baix Camp), ho baixava aigua amb "alegria" després de ploure gairebé 80 L/m². No obstant així, a diferència d'altres punts del territori català, el riu Siurana continua sec.
Episodi de 4 dies i gairebé 80 l/m2 a la Mussara i així tenim el terme de Vilaplana (Baix Camp) 😍@Vakapiupiu @MeteoMauri @P4Estacions @eltempsTV3 @meteocat @meteorac1 #ElTemps3Cat pic.twitter.com/Y2Yc9DGvRX
— Josep Bigorra i Llauradó (@jbigorra) March 9, 2025
A Reus i altres municipis del voltant, les previsions meteorològiques -finalment, amb pluges menys abundants del previst- van obligar a ajornar, modificar o viure "passats per aigua" diferents esdeveniments com els Tres Tombs, el Carnaval o els mateixos actes reivindicatius del 8-M, que van aplegar centenars de persones amb els seus corresponents paraigües.
Siurana i Riudecanyes milloren, però continuen secs
Si bé els pantans de Siurana (Priorat) i Riudecanyes (Baix Camp) van assolir mínims històrics el 2024, amb una situació especialment crítica en el cas de l'embassament prioratí, que va arribar al 0,6% per l'extrema situació de sequera, un volum que mai havia assolit des de la seva construcció el 1971; el sistema va deixar de perdre aigua entre finals d'octubre i principis de novembre, és a dir, després de la dana, però el volum del sistema hidrogràfic només va escalar fins a poc més de 2.000 hm³.
Les dades actualitzades per la Comunitat de Regants, a primera hora d'aquest dilluns 10 de març, no evidencien -de lluny- les mateixes alegries que a la resta de Catalunya. Encara que el sistema Siurana-Riudecanyes frega el 15% del seu volum embassat (14,77%), amb tan sols 2.600 hm³, la situació dels últims anys pels estralls climatòlogics és tan greu a les comarques del Baix Camp i el Priorat que aquesta és la millor xifra des de mitjan 2022. És a dir, tot i les mínimes reserves, el nivell és el més alt des de fa més de dos anys i mig.

D'una banda, el pantà de Riudecanyes es troba, actualment, al 25,41% de la seva capacitat, amb un volum embassat de 1.352 hm³, quan el seu màxim superaria els 5.300. L'última vegada que l'embassament tenia unes reserves similars va ser el 25 d'agost del 2022, després d'assolir un pic del 42% al juny. El juliol del 2021, les reserves havien estat temporalment del 64% i la presa no havia estat tan plena des del temporal del 2020, quan va estar a la màxima capacitat entre els mesos de febrer i juny.
D'altra banda, l'embassament de Siurana té un volum ara mateix del 10,14%, que correspon a 1.239 hm³, quan la seva capacitat màxima és de 12.218 hm³. De la mateixa manera que l'altre pantà, és el seu nivell més elevat des de l'1 d'agost del 2022, després de mantenir-se, els primers mesos d'aquell any, al voltant del 30% de les reserves. Pel transvasament, el pantà de Siurana no va arribar a estar al 100% ni tan sols a principis del 2020, però s'havia mantingut estable (80-90%) fins al maig del 2021, quan va començar a perdre aigua de forma esgraonada fins a la passada tardor.