Sobrecàrrega, vulneració de drets i un edifici molt deficient: els treballadors del Pius Hospital de Valls no poden més

El Comitè d'Empresa lamenta que l'hospital, amb més de 500 treballadors i amb deficiències i mancances de personal molt importants, té una directora que actualment treballa a temps parcial en ser diputada al Parlament

Imatge d'una protesta dels treballadors al Pius Hospital de Valls
Imatge d'una protesta dels treballadors al Pius Hospital de Valls | ACN / Mar Rovira
20 de febrer de 2025, 06:00

El Pius Hospital de Valls viu una situació límit i extremadament complexa, "amb múltiples factors que han entrat en col·lapse". Així ho denuncien els treballadors i el Comitè d'Empresa. També la formació política de la CUP, que precisament ahir dimecres dia 19 de febrer va convocar una roda de premsa aprofitant la concentració que cada setmana fan els professionals sanitaris a les portes del centre hospitalari.

En aquest sentit, fa unes setmanes que s'han reactivat les protestes a les portes de l'hospital per exigir unes condicions laborals dignes. "Portem anys patint greus mancances i una falta recursos evident, però topem amb una total passivitat de la direcció davant de les demandes, ja que no se'ns escolta", expliquen els treballadors. De fet, han demanat reunir-se amb el Consell d'Administració del Pius en reiterades ocasions però de moment els han fet un cas omís.

Des del Comitè exposen que la realitat del Pius és que és una empresa de més de 500 treballadors amb deficiències i mancances de personal molt importants, però la seva directora en l'actualitat treballa a temps parcial per tenir la condició de diputada al Parlament. "Això és un despropòsit i una falta de respecte cap als treballadors", lamenten.

Mancances d'infraestructura greus

Per una banda, el centre hospitalari de referència de l'Alt Camp i la Conca de Barberà pateix greus problemes estructurals en l'edifici, de fa anys. "En tot el recinte, hi ha goteres, rampes d'accés en mal estat, una instal·lació elèctrica molt deficient o una climatització inadequada que repercuteix directament en els pacients i en la qualitat del servei", exposen des del Comitè.

Des de la CUP puntualitzen que "aquesta manca d'inversió pot raure en el fet que el Pius és un hospital municipal, i això s'ha d'entendre com una anomalia i la Generalitat hauria d'haver dut a terme un procés d'internalització de tots els hospitals de titularitat local, de la mateixa manera que s'ha fet amb Berga o Reus", exposa la diputada Laia Estrada. En el cas del Pius de Valls, aquesta integració es va aprovar l'any 2023, però el traspàs encara no s'ha culminat.

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré; i la consellera de Salut, Alba Vergés; al centre de la imatge; en l'arribada al Pius Hospital de Valls.
L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré; i la consellera de Salut, Alba Vergés; durant la signatura del traspàs el 2021.

Quant al futur Parc Sanitari que hi ha projectat i que es va anunciar l'any 2023, se situaria a la zona sud-est de la ciutat, en concret en uns terrenys que es troben a tocar de l’entrada per la zona del passeig de l’Estació. Aquest nou equipament acolliria els nous equipaments del Pius Hospital de Valls, el Centre d’Assistència Primària i el Centre d’Atenció Intermèdia o Centre Sociosanitari, però segons els treballadors, "veient l'estat de l'edifici actual és molt urgent dur a terme un seguit d'intervencions per a la millora de les instal·lacions fins que el nou projecte no sigui una realitat".

Sobrecàrrega i retallades dels drets dels treballadors

A aquesta manca d'inversió i de manteniment de l'edifici, els treballadors denuncien que cal sumar-hi "unes mancances de personal evidents, amb molta sobrecàrrega i unes condicions laborals precàries". Així ho expressen cada dimecres en les protestes que duen a terme al carrer.

"És innacceptable que un hospital que dona servei a dues comarques es trobi en aquesta situació, ja que posa en perill els treballadors i persones usuàries" diu un dels treballadors a TarragonaDigital.

Per això, i davant la incapacitat de la direcció per resoldre el conflicte laboral evident, la CUP demana que "el departament de Salut pugui intervenir i iniciar una mediació per resoldre la situació de sobrecàrrega que pateixen els professionals del Pius, ja que s'estan denegant permisos de conciliació familiar o de vacances i no hi ha planificació de les jornades laborals amb una previsió clara".

Segons el Comitè, la gerència els ha traslladat que aquest col·lapse és una situació "puntual", una valoració que han rebutjat i han assegurat que fa anys que s'allarga. Per la seva banda, l'Ajuntament de Valls ha declinat fer declaracions a aquest mitjà.

Arxivat a