Un sorprenent espai de la Conca de Barberà produïa xampinyons de París durant el segle XX

Aquests xampinyons produïts a la Conca de Barberà es venien en fresc i en conserva

  • Imatge del cultiu dels xampinyons durant el segle XX | Coves de l'Espluga -
Publicat el 27 de març de 2025 a les 10:43

Les Coves de l'Espluga de Francoli amaguen tresors i històries extraordinàries. Es tracta d'un espai que transcorre pel subsòl de l’actual nucli del municipi. Les exploracions espeleològiques que s’inicien el 1956 han permès recórrer i topografiar fins l’actualitat 3.600 metres de galeries que la converteixen en una de les coves més llargues del món formades en roca de conglomerats.

Un dels aspectes més desconeguts de les Coves és el cultiu de xampinyons que es va dur a terme durant dècades. Concretament, a causa de les condicions que oferia, durant el segle XX, l'espai va acollir el cultiu de xampinyons de París. 

Aquests xampinyons produïts a la Conca de Barberà es venien en fresc i en conserva, convertint aquest espai en un lloc de producció singular.

Troballes arqueològiques

D'altra banda, les troballes arqueològiques de l’interior de les Coves demostren l’ocupació d’aquestes des del paleolític i al llarg de la història. La darrera descoberta fou el 30 d’octubre de 2019, quan un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia i Evolució Social) van trobar un santuari paleolític integrat per més de 300 gravats , els més antics de fa més de 36.000 anys.

Aquest santuari esdevé el més antic descobert fins a l’actualitat a Catalunya, convertint aquesta data en un referent en la història de l’arqueologia catalana. Actualment, però, no és permet la visita en aquest espai però es pot entendre i veure’n imatges a través d’un audiovisual.