
L’Open Energy Institute (OEI), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, ha celebrat durant tot el dia, al Palau Firal i de Congressos de la ciutat, el II Congrés Mediterrani d’Eficiència Energètica i Smart Green Cities. El Congrés és una plataforma d’informació, debat i oportunitats de negoci per al sector empresarial, professional i de les administracions públiques que gira al voltant dels importants reptes que tenim per davant en l’àmbit de l’eficiència energètica i les ciutats intel·ligents. Tot plegat, amb la vocació d’englobar tot l’arc mediterrani. Enguany, aquesta segona edició se centra en la rehabilitació d’habitatges i l’eficiència energètica.
La trobada va dirigida a emprenedors, empresaris, administracions públiques, col·legis professionals, la comunitat universitària en general i a persones que estiguin interessades en debatre i posar en comú idees sobre els sectors de l’energia, la construcció sostenible, l’arquitectura, l’habitatge, la rehabilitació, els nous materials, el sector químic, les TIC’s, les consultories, etc, i que també vulguin estimular la dinamització d’aquests sectors emergents de l’economia intel·ligent. Més de 300 persones es donaran cita en aquesta segona edició del Congrés per conèixer els importants reptes que tenim per davant en l’àmbit de l’eficiència energètica i les ciutats intel·ligents de la mà de destacades personalitats com són Kent Larson o Steven Weissman.
El Congrés compta amb el patrocini de Gas Natural Fenosa, Port de Tarragona, Urbaser, Sirusa y Garrigues. A més, té el suport de La Vanguardia, Cadena Ser, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya demarcació de Tarragona, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona i l’Associació Autonòmica Catalana d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació i l’empresa DORIT.
Un programa d’alt nivell
La trobada, que s’estructurarà en diferents taules, tractarà temes fonamentals com les línies polítiques per a l’eficiència energètica, la sostenibilitat i els nous materials, l’eficiència energètica a la vivenda, l’arquitectura i la construcció sostenible, les polítiques de ciutats i experiències euromediterrànies i l’economia de la innovació, etc.
El Congrés comptarà amb una conferència central que anirà a càrrec del prestigiós arquitecte Kent Larson, vingut expressament des del Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston, qui parlarà sobre l’arquitectura del futur i la construcció sostenible. Larson ha estat durant 15 anys arquitecte a Nova York. Alguns dels seus treballs han estat publicats a Architectural Record, Progressive Architecture, Global Architecture i al New York Times. Larson ha publicat també llibres d’arquitectura, entre els quals destaca la seva obra mestra Louis I. Kahn que ha estat considerat un dels deu milllors llibres al 2000 pel New York Times Review of Books. Larson dirigeix The Changing Places Researches Group i el City Science Initiative al MIT Media Laboratory. El seu treball recent s’ha centrat en 4 àrees: habitatges amb capacitat de resposta, demanda de mobilitat urbana, living lab i city sciences.
Una altra de les personalitats destacades en aquesta segona edició del Congrés és Steven Weissman, investigador Fulbright i director del Programa d’Energia de la Universitat de Berkeley (Califòrnia) qui pronunciarà la conferència ‘Ciutats i economia de la innovació’. Weissman és advocat especialitzat en energia i medi ambient, a més de mediador ambiental. Va ser nomenat jutge de dret administratiu el 1988 i, amb anterioritat va ser advocat de la Comissió de Serveis Públics de Califòrnia, treballant en energies renovables i actuacions d’eficiència energètica, així com en l’aplicació i implementació de la Llei de Qualitat Ambiental de Califòrnia. Ha estat professor de Dret de l’energia i polítiques energètiques a la Facultat de Dret de la Universitat de Berkeley, des del 2006.
A més, durant el II Congrés intervindran altres personalitats destacades del món de l’Administració, tant a nivell europeu, estatal i autonòmic com: Tatiana Márquez, de la Direcció General d’Energia de la Unió Europea; Salvador Sedó, europarlamentari; Florencio Manteca, director del departamento de Energética Edificatoria del Centro Nacional de Energías Renovables (CENER); Pedro A. Prieto, director de Ahorro y Eficiencia Energética del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE); Pilar Martínez, directora general de Arquitectura, Vivienda y Suelo del Ministerio de Fomento; Maite Masià, directora de l’Institut Català de l’Energia de Catalunya (ICAEN); Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat; Josep M. Vilanova, de la Universitat Politècnica de Catalunya; Sergio Nasarre, catedràtic de la URV i membre del Grup Motor per a la redacció del Pla Estatal de Vivenda 2013-2016; Senén Florensa, president executiu de l’IEMed; Anwar Zibaoui, coordinador general de l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània (ASCAME) o Teresa Ribeiro, sots-secretària d’Energia de la Unió per la Mediterrània, entre d’altres.
L’Open Energy Institute (OEI)
L’OEI neix a Tarragona com a iniciativa independent, de caràcter privat, que es constitueix com un espai d’anàlisi i reflexió sobre la contribució de l’energia al benestar, per a poder assolir un futur socialment eficient. Per això, l’OEI considera fonamental l’emergència de l’anomenada «Internet de les coses» i la seva aplicació, en concret, al concepte de ‘Smart Cities’, ciutats capaces de combinar les tecnologies de la informació i la comunicació, amb processos orientats a aconseguir precisament estalvis energètics significatius i un ús més eficient de l’energia disponible. Aquest és només un aspecte del problema, però la seva incidència en l’organització de les ciutats, com els debats que conformen el projecte de les «Smart Cities», és fonamental.